Alarmant! Un sfert dintre copii petrec peste 6 ore pe internet într-o zi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alarmant! Un sfert dintre copii petrec peste 6 ore pe internet într-o zi

• asta arată un studiu al Organizaţiei “Salvaţi Copiii - România”, realizat în cadrul proiectului “Ora de Net”, la care au participat copii cu vârste între 12 ani şi 17 ani • îngrijorător este şi faptul că 43% dintre respondenţi au afirmat că au văzut sau au primit mesaje cu conţinut sexual în mediul virtual

 

Într-o zi de şcoală, mai mult de un sfert dintre copii petrec peste 6 ore pe internet şi îşi verifică constant smartphone-ul. Într-o zi de weekend sau de vacanţă, procentul acestora ajunge la aproape 50%. Asta a reieşit în urma unui studiu al Organizaţiei “Salvaţi Copiii - România”, realizat în cadrul proiectului “Ora de net”. Sondajul de opinie online s-a desfăşurat în perioada aprilie - septembrie 2018, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 1.156 de copii din România, cu vârsta între 12 şi 17 ani, inclusiv. În urma răspunsurilor primite, autorii sondajului au descoperit că vârsta medie la care aceştia încep să petreacă timp pe internet este de 9 ani, iar prezenţa sporită în mediul virtual atrage şi expunerea la riscuri. Concret, 54% dintre copii au afirmat că au fost deranjaţi sau supăraţi de către alte persoane pe internet, în timp ce  61% dintre respondenţi spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe internet, semnificativ mai multe fete şi elevi de liceu.

“Principalele tipuri de informaţii despre care copiii spun că i-au făcut să se simtă inconfortabil sunt conţinutul violent, cel care incită la violenţă sau cel sexual explicit. Chiar dacă se declară deranjaţi de anumite informaţii întâlnite online, 2 din 10 copii au o reacţie, de a vorbi cu cineva sau a găsi o soluţie pentru rezolvarea situaţiei”, precizează autorii sondajului.

Alarmant este şi faptul că 43% dintre respondenţi au afirmat că au văzut sau primit mesaje cu conţinut sexual în mediul virtual, iar 22% dintre copii au spus că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână.

“Aproape jumătate dintre copiii care au avut acces la mesaje cu conţinut sexual spun că le-a fost trimis personal un astfel de mesaj şi aproape 20% că li s-a cerut o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime. Remarcăm că în acest ultim caz ponderea fetelor care spun că li s-a cerut acest lucru este semnificativ mai ridicată decât cea a băieţilor”, se mai arată în studiu.

 

Copii nu mănâncă şi nu dorm ca să stea mai mult pe net

Referindu-se la timpul petrecut pe Internet, 40% dintre copii au susţinut că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume. De asemenea, 31% dintre aceştia au afirmat că au petrecut mai puţin timp cu familia sau făcând lucruri pentru şcoală pentru a naviga pe Internet şi 28% că au încercat fără succes să petreacă mai puţin timp online. Mai mult, aproape 13% dintre copii au răspuns că s-a întâmplat cu o frecvenţă ridicată să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online şi 23% că nu s-au simţit în largul lor când nu au putut sta pe Internet.

Când vine vorba de verificarea informaţiilor pe care le văd în spaţiul online, 47,6% dintre copii au susţinut că fac acest lucru doar uneori, rar sau deloc.

Întrebaţi ce anume le place să înveţe folosind internetul, majoritatea copiilor au menţionat lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbeşte la şcoală şi care au o aplicabilitate în viaţa reală.

“Aproximativ 4 din 10 copii spun că aprofundează online informaţia primită la şcoală. Caracterul interactiv al informaţiei, posibilitatea de a folosi suport video sau audio şi faptul că este facil, reprezintă principalele motivaţii pentru care copiii aleg să înveţe online”, explică autorii sondajului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro