Al doilea Război al Palatelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Al doilea Război al Palatelor

Preşedintele Klaus Iohannis a respins ieri propunerea premierului de numire a lui Mihai-Viorel Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor, motivând că nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor. Într-o primă reacţie, premierul Victor Ponta a catalogat decizia şefului statului drept „o ambiţie".
În scrisoarea trimisă Palatului Victoria de Palatul Cotroceni, Ponta este sfătuit să caute alt ministru pentru Transporturi. „Preşedintele României a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condiţiile necesare pentru a fi numită în funcţia de membru al Guvernului", a precizat textul. Vifor este Un licenţiat în Filosofie şi fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

Replica lui Ponta

Asaltat de presă, Ponta a declarat că nu a discutat cu preşedintele Iohannis despre nominalizarea lui Fifor şi consideră că e „o ambiţie" respingerea acestuia de către şeful statului.
„Eu m-am obişnuit cu chestia asta de la Traian Băsescu, că şi Traian Băsescu respingea aşa, ca să-şi facă ambiţia. A zis domnul preşedinte ieri că o să colaborăm instituţional şi azi îl respinge pe domnul Fifor. (...) Domnul Iohannis e profesor de Istorie, dânsul e mai competent sau ce? Ca să poţi să apreciezi pe cineva trebuie să fii tu un specialist. Mă îndoiesc că domnul Iohannis e un specialist în transporturi. Curtea Constituţională a spus că are voie să respingă o dată, deci orice altă propunere voi face trebuie să o accepte", a spus Ponta.
După-amiază, premierul a anunţat că Iulian Matache, actual secretar de stat la Ministerul Transporturilor, este propunerea sa pentru portofoliul Transporturilor, în baza deciziei BPN al PSD.

„Nu ne mai putem permite experimente economice"

În acelaşi timp, preşedintele Iohannis a anunţat că în noul Cod fiscal s-a strecurat aprecierea că ar revoluţiona finanţele României, subliniind că nu ar trebui să existe preocupare doar pentru scăderea taxelor, ci şi pentru maniera în care se realizează aceasta.
„Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică", a afirmat Iohannis, precizând că va analiza Codul fiscal pentru a decide asupra oportunităţii promulgării actului normativ.
Iohannis a adăugat că istoria recentă arată că „nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsură, mai ales când acestea atentează la situaţia noastră de libertate şi prosperitate pe termen lung".
„Tocmai de aceea devine imperativ să renunţăm cel puţin la câteva iluzii, în primul rând iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică rostogolită continuu de la un an la altul, apoi iluzia că politicile economice şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută nu se va mai pierde, ceea ce este greşit", a completat şeful statului.

Am Codul, ai legea salarizării!

Imediat, premierul Ponta şi-a exprimat speranţa că noul Cod Fiscal va fi promulgat, astfel încât guvernul să aibă toate datele pentru a finaliza legea salarizarii bugetarilor. „Sper să avem Codul Fiscal promulgat şi să avem în felul asta predictibilitate pentru toamnă. Cu Codul Fiscal promulgat şi cu toate datele economice, putem să mergem la finalizarea legii salarizării în toamnă, mergem în Parlament cu toate datele în aşa fel încât să îndeplinim şi acest obiectiv fundamental", a declarat Ponta.
Premierul a vrut să clarifice acest aspect înainte de vacanţa de vară a Guvernului: „Până luăm o scurtă vacanţă, la 1 august, vreau să mergem cu motoarele în plin şi să ne facem treaba în ceea ce priveşte atribuţiile Guvernului".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro