• deşi au prins în bugetul pe 2017 al CJ Brăila aproape 11 milioane lei strict pentru investiţiile de la Spitalul Judeţean, consilierii au aprobat, ieri, suplimentarea sumei cu mai bine de 4 milioane lei • propunerea a venit ca un amendament la o rectificare a programului de investiţii al judeţului, din partea membrilor Consiliului de Administraţie al SJU, pentru remedierea unor carenţe din trecut • propunerea a stârnit mari controverse în cadrul şedinţei ordinare a CJ Brăila, unii dintre consilierii liberali invocând nelegalitatea alocării acestei sume • de cealaltă parte, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac , a dat asigurări că transferul de capital suplimentar este complet legal şi necesar
Poate părea incredibil, dar mania din trecut a investiţiilor făcute haotic la Spitalul Judeţean continuă să cauzeze probleme la nivelul CJ Brăila chiar şi în 2017. Deşi consilierii judeţeni au prins la începutul anului aproape 11 milioane de lei în buget, numai pentru investiţiile din Spital, bani la care s-au mai adăugat alte câteva mii de lei venite de la nivel naţional, recent, membrii Consiliului de Administraţie al instituţiei, alături de noua conducere a SJU, Delia Râşnoveanu, au decis că trebuie să rezolve problemele apărute pe anumite sectoare investiţionale, care nu au fost luate deloc în calcul în momentul în care s-au scris anumite proiecte. Este şi cazul blocului operator al spitalului, unde nimeni nu s-a gândit că într-o bună zi va avea nevoie de o banală chiuvetă funcţională, de mobilier, sau că toată aparatura modernă cumpărată va produce un consum uriaş de energie.
Ei bine, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a CJ Brăila, aleşii noştri au dezbătut un proiect de hotărâre privind rectificarea Programului de investiţii publice şi a bugetului propriu al judeţului pe anul 2017. Deşi acest punct de pe ordinea de zi nu viza în mod direct Spitalul Judeţean, ci propunea rectificări pentru alte zone investiţionale, membrii Consiliului de Administraţie al SJU au propus un amendament care a declaşat contre şi suspiciuni în rândul membrilor plenului, în special din tabăra PNL, ajungându-se chiar la avertizări legate de procurorii anticorupţie şi riscul de a se ajunge din nou la “datul cu subsemnatul”. Pe scurt, reprezentanţii consiliului în CA-ul spitalului au propus suplimentarea cu peste 4 milioane lei (circa 1 milion de euro) a alocării de la bugetul judeţului către Spital, pentru achiziţionarea de mobilier la blocul operator şi pentru că, tot de curând, s-a ajuns la concluzia că ar mai fi nevoie de câteva milioane în plus la montarea centralei termice în Pavilionul A.
Aproape 15 milioane lei în 2017 de la CJ pentru SJU
Concret, consilierul PSD Mircea Florin, preşedintele Consiliului de Administraţie al SJU Brăila, a fost cel care a propus amendamentul, cu menţiunea că a lucrat alături de consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă (membru titular în CA la spital) la elaborarea acestuia. După cum am precizat mai sus, acesta a cerut alocarea suplimentară a 4.206.000 lei pentru cele două investiţii, dar şi o redirecţionare a 8.000 lei din bugetul propriu al Spitalului pentru generatorul electric. Cu alte cuvinte, s-a ajuns astfel la un total de 14,7 milioane de lei alocate de la bugetul judeţului către Spitalul Judeţean, în acest an.
“Pe lângă ceea ce este deja trecut în materialul iniţial, venim cu o propunere. Având în vedere că într-o scurtă perioadă se va finaliza recepţia pentru prima etapă de la blocul operator, propunem să venim cu o suplimentare pentru obiectivul dotărilor blocului operator. Pentru a fi cumpărat mobilier şi echipamente - o sumă de 2.062.000 lei. De asemenea, o sumă de 2.144.000 lei pentru proiectare execuţie reparaţii de instalaţii, furnizare de echipamente, montare instalaţii şi echipamente termomecanice în centrala termică Pavilion A. După cum ştiţi, acolo sunt nişte probleme, s-a revizuit DALI-ul şi după aceea a rezultat că trebuie o sumă mai mare pentru execuţie. Aceste obiective se vor realiza din transferul de la Consiliul Judeţean. În acelaşi timp, este nevoie şi de o modificare pe partea de investiţii din veniturile proprii ale spitalului pentru expertiză, plus soluţie tehnică, plus DALI, la reabilitarea şi modernizarea staţiei 0,4 kV, de joasă tensiune. E vorba de 8.000 lei care sunt din fondurile spitalului”, a afirmat Mircea Florin.
Cortez: «Am stabilit în 2014 şi în 2015 că nu mai venim la proiecte investiţionale cu acte adiţionale. Am mai dat cu subsemnatul!»
Extrem de deranjat de propunerea reprezentanţilor CJ Brăila în Consiliul de Administraţie s-a arătat consilierul judeţean PNL, Vasile Cortez. Acesta a ţinut să puncteze că nu i se pare legală adoptarea acestei rectificări bugetare, în condiţiile în care propunerea nici măcar nu a fost discutată în Comisiile de specialitate înaintea şedinţei. Acesta şi-a avertizat colegii că au ajuns şi în trecut la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a da cu subsemnatul pe alte proiecte din trecut.
“Consiliul de Administraţie al spitalului îşi asumă documentul pe care l-a trimis aici? Mie mi se pare incorect. Am stabilit în 2014 şi în 2015 că nu mai venim la proiecte investiţionale cu acte adiţionale. Practic, acesta este un act adiţional. Facem modificare la structură şi facem un act adiţional. Am zis că nu mai venim cu aşa ceva! Nu facem nimic pentru Cardiologie şi venim acum în Consiliul de Administraţie?! Creaţi un precedent. Zece Consilii de Administraţiei pot să vină şi să ceară bani de la Consiliul Judeţean începând de mâine. Vă spun. Cerând bani - şi cerând în cantitatea asta -, nu văd cum poate să fie corect! Eu am să votez «împotrivă» pentru că am mai dat cu subsemnatul la multe. Şi foarte mulţi am dat cu subsemnatul. Domnule preşedinte, eu nu-l văd pe lege! Când vii în Consiliul de Administraţie cu o solicitare pe data de 22 mai, când şedinţele de comisii s-au ţinut înainte... Şi nu avem nici aviz măcar. Pentru că nu se putea da un aviz de pe 22 mai a mai fost o zi până la şedinţa ordinară. Să ceri nişte bani în cantitatea asta pentru Spitalul Judeţean când acolo s-au derulat investiţii de milioane de euro!”, a afirmat Cortez.
De cealaltă parte, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a încercat să calmeze spiritele, explicându-i consilierului că amendamentul este perfect legal şi mai mult decât atât, necesar pentru închiderea investiţiilor deja începute la spital.
“Până la urmă, dacă dumneavoastră aveţi vreo nelămurire e la latitudinea dumneavoastră cum votaţi. Eu vă spun că am încredere şi în manager şi în Consiliul de Administraţie, că toate propunerile lor au fost făcute pe lege, că sumele necesare trebuie alocate, aşa că decizia vă aparţine”, a afirmat la rândul său Chiriac.
Dănăilă a adus critici pentru faptul că nu se atrag fonduri europene
De cealaltă parte, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a ţinut să solicite o listă cu toate investiţiile realizate până acum la Spitalul Judeţean, indiferent dacă sunt în curs, finalizate sau care urmează să se finalizeze, însă cu detalii privind constructorii şi toate părţile implicate. În privinţa alocării unei sume suplimentare de la bugetul judeţului pentru spital, liberalul a precizat că ar fi preferat ca banii să vină din finanţări externe, în special de la Uniunea Europeană.
“Suntem de acord ca spitalul să funcţioneze, suntem de acord ca spitalul să aibă toată aparatura necesară pentru un act medical corect. Dar vreau să vă întreb: nu ar fi posibil să avem prognoze cu un an sau doi înainte şi să accesăm fonduri europene pentru diferitele investiţii pe care le mai avem de făcut la Spitalul Judeţean? Pentru că de fiecare dată găsim puşculiţa Consiliului Judeţean, luăm banii de aici şi îi ducem acolo. De acord, trebuie făcute investiţiile, dar am putea să eficientizăm cheltuirea banilor. Cel puţin în bugetul de anul ăsta nu am văzut niciun fel de intenţie pentru a merge către zona fondurilor europene”, a afirmat Dănăilă.
În replică, şeful judeţului, Francisk Chiriac, a precizat că lucrurile nu stau chiar aşa şi că există şi investiţii care se fac prin fonduri structurale.
“Nu aţi fost dumneavoastră atent, dar vă reamintesc eu. Am reuşit pe fonduri europene să introducem reabilitarea a tot ce înseamnă UPU. Avem o discuţie pe parte de POR, se pare că vom reuşi ca Spitalul Judeţean să intre pe o anumită axă la tot ce înseamnă reabilitare. Pregătim toate documentele şi intrăm pe fonduri europene «Doamne ajută!» şi cu reabilitarea Spitalului Judeţean şi cu partea de UPU. Restul lucrărilor ce ţin de noi, pe care ar trebui să le finalizăm pentru că sunt începute şi este păcat că le tot amânăm, sunt următoarele: să finalizăm partea de ATI, partea de bloc operator. Nu sunt sume foarte grandioase. Ne interesează foarte mult partea de cazare a pacienţilor. Pentru iarna următoare trebuie finalizată partea de centrale termice - încălzire. Am luat în calcul şi partea de energie electrică. Planul este foarte bine gândit. Împreună cu doamna Delia Râşnoveanu ne-am făcut priorităţile. Dar vă readuc aminte că dacă tot le-am început şi trebuie să le finalizăm”, a precizat Chiriac.
Haos total la votul amendamentului
În cele din urmă, preşedintele CJ a supus la vot amendametul formulat de Mircea Florin, însă trebuie precizat că votul a fost unul extrem de haotic. Mai exact, amendamentul a trecut cu 31 de voturi “pentru” şi o abţinere, însă nu se ştie foarte clar cine s-a abţinut. Chiriac a afirmat că Nechita este cel care se abţine, însă acesta tocmai se înscria la cuvânt. Ulterior, întrebat de redactorii “Obiectiv” cum a votat, Cortez a afirmat că el este cel care s-a abţinut, deşi acest lucru nu s-a văzut în momentul votului.
Ulterior, a fost votat şi aprobat proiectul de hotărâre amendat cu 20 voturi “pentru” şi 12 abţineri din partea grupului PNL. Dănăilă a făcut precizarea că liberalii s-au abţinut deoarece au votat “împotriva” execuţiei bugetului propriu al judeţului pe trimestrul I, cu câteva minute înainte.
Căpăţînă critică modul în care s-au făcut proiectele investiţionale în trecut
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă a explicat că vina pentru suplimentările actuale de buget la unele investiţii de la spital o poartă fosta conducere a CJ, în momentul în care proiectele au demarat.
“Amintiţi-vă discuţiile care au fost în Consiliu de-a lungul timpului. Şi fostul manager Mihail Iugulescu atrăgea atenţia că CJ, fie că a mers pe finanţare a UE, fie prin finanţare de la bugetul judeţului, a construit la spital, efectiv, doar nişte încăperi. Fără a face proiectul în ansamblu, însemnând branşamente, canalizare, apă, gaz, curent. SJU merge în prezent cu transformatorul dinainte de anii 1989. Între timp, au apărut aparate de aer condiţionat, baterii filtrante - deci mari consumatori de energie electrică. Nu mai spun că acolo totul este electric, mai ales echipamentele noi. Or, panoul acela vechi deja ceda. Undeva prin toamnă, s-a făcut o evaluare. Toate acestea nu s-au prins de la început în proiect. Şi multe altele, iar acum trebuie rezolvate într-un fel sau altul”, a afirmat Căpăţînă.
Care sunt investiţiile de la spital pentru care CJ Brăila a prins bani în bugetul din 2017
Potrivit anexei proiectului de hotărâre privind rectificarea programului de investiţii şi a bugetului din acest an, iniţial, (fără cele 4 milioane lei cerute sulimentar) la capitolul Sănătate, pentru investiţiile începute anii trecuţi dar care se derulează în continuare a fost prinsă suma de 3,5 milioane lei. Aceşti bani fiind destinaţi către proiectare plus execuţie lucrări la Secţia de Cardiologie şi Pediatrie, precum şi transferuri de capital pentru proiectarea şi execuţia: Centrului de Oncologie şi Radioterapie, blocului operator, amfiteatru şi spaţiile anexe acestuia, compartimentului Sterilizare în pavilionul A, refacerea inelului de incendiu exterior tot în pav. A, precum şi extinderea pentru suplimentare putere instalată în staţia electrică de distribuţie 0,4 KV - TGD2 în demisolul pavilionului A). La capitolul investiţii noi în spital, CJ a prins suma de 3,1 milioane lei în ideea realizării proiectării şi execuţiei proiectului “Reparaţii, demontare instalaţii, furnizare de echipamente, montare instalaţii şi echipamente termo mecanice”. Şi la dotări independente s-ar mai adăuga alte 4,3 milioane lei pentru transfer de capital, în ideea dotării blocului operator, dar şi o cofinanţare de 10% pentru aparatură medicală, precum şi sume primite de la bugetul de stat de asemenea destinate finanţării aparaturii medicale. La toate acestea s-au mai adăugat 12.000 lei pentru alte cheltuieli aferente studiilor de fezabilitate.
În total, pentru acest an, Consiliul a bifat în momentul aprobării bugetului propriu, transferuri de capital de 10.584.000 lei către Spitalul Judeţean, la care se mai adaugă alte 161.000 lei distribuite tot de CJ, însă venite de la bugetul de stat.