Cei 34 de cetateni ucrainiei au fost gasiti la lucru in urma unui control tematic efectuat de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Braila. In urma verificarilor amanuntite, inspectorii au constatat ca ucrainienii fusesera adusi in cursul lunii martie pe platforma navala braileana prin detasare de la Santierul "Aker Yard" Ucraina, fara a fi obtinute autorizatiile de munca. Pentru fiecare muncitor gasit fara acte in regula a fost aplicata o amenda de 1.500 lei, astfel incit "nota de plata" finala a ajuns la 51.000 lei, aproximativ 21.000 dolari. Asa cum a explicat, la vremea respectiva, conducerea ITM, actiunea de control s-a incadrat in activitatea curenta a institutiei, care verifica periodic respectarea prevederilor legale in domeniul muncii strainilor pe teritoriul intregii tari. Surpriza inspectorilor a fost mare intrucit astfel de situatii nu au mai fost intilnite in santierul naval, unitate care utilizeaza frecvent muncitori straini, cu atit mai mult cu cit activitatea preventiva a fost una intensa.
ITM deruleaza impreuna cu Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca actiuni de control la unitatile care folosesc astfel de muncitori. Potrivit raportului trimestrial de activitate al ITM, in primul trimestru au fost verificate pe tema "incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei" un numar de patru unitati, insa doar la "Aker" Braila au fost depistate probleme.
La acea vreme, conducerea "Aker" Braila sustinea ca legislatia permite un termen de gratie pina la obtinerea documentelor impuse de legiuitor cu privire la munca strainilor in Romania: "Din punctul nostru de vedere este o diferenta de interpretare a actelor normative in domeniu (...). Consideram ca aveam la dispozitie 60 de zile de la data declararii lor in unitate pentru a obtine autorizatiile de munca pentru cetatenii straini detasati in santier".