• în cadrul raportului pe perioada 22 aprilie 2017 - 2 iunie 2018, directorul Laurentiu Radu a scos în evidenţă problemele cu care s-a confruntat Asociaţia şi care au afectat-o din punct de vedere material • “Activitatea noastră a fost perturbată de tot felul de prevederi legale modificate strâmb şi fără logică”, a fost concluzia directorului AJVPS
Sâmbăta trecută a avut loc Adunarea Generală ordinară a Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Brăila (AJVPS), eveniment care a cuprins mai multe puncte. La primul dintre ele, Raportul referitor la activitatea Consiliului în perioada 22 aprilie 2017 - 2 iunie 2018, directorul Laurentiu Radu a menţionat, printre altele, faptul că AJVPS s-a confruntat cu multe probleme, care au afectat asociaţia brăileană.
“În ultimii ani şi mai ales în perioada analizată s-au accentuat grav problemele materiale ale AJVPS Brăila, această agravare fiind independentă de voinţa consiliului sau a conducerii executive. Activitatea noastră a fost perturbată de tot felul de prevederi legale modificate strâmb şi fără logică dar şi de faptul că puţinii bani pe care ne-am străduit să-i strângem ne-au fost blocaţi prin tot felul de controale abuzive urmate de amenzi sau facturări la fel de abuzive, bani pe care ulterior a trebuit să încercăm să-i deblocăm cu ajutorul instanţelor de judecată. Şi la acest capitol putem exemplifca: ne-a fost interzis exportul unor specii de vânat, cum ar fi iepurii de câmp, am primit o amendă din partea Gărzii de Mediu pentru lipsa autorizaţiei de mediu pentru cotele de vânătoare 2017-2018. Această amendă a fost aplicată cu toate că în Legea vânătorii 407/2006, art.6, alin. I, lit. f, scrie clar, cotele de recoltă odată aprobate devin obligatoriu de realizat fără alte avize, acorduri, autorizări. Reducerea prin Ordin de ministru a cotei legale zilnice/vânător la gâscă, reducerea sezonului de vânătoare exagerat de mult, pierderea dreptului de control piscicol, prăbuşirea efectivelor de iepuri de câmp din cauza chimizării excesive a agriculturii. Iar împuţinarea efectivelor de iepuri şi lipsa apei în fostele bazine au afectat economic asociaţia prin pierderea interesului membrilor acesteia pentru activitatea de vânătoare şi implicit a dus la scăderea procentului de încasare a cotizaţiei”, a explicat directorul Laurenţiu Radu.
Sursa citată a mai spus că şi în acest an AJVPS Brăila a acordat o serie de facilităţi membrilor vânători, printre ele figurând şi cea a reducerii cu 20% a cotizaţiei până la data 30 aprilie dar şi aşa până la data şedinţei din cei 735 de membri activi doar 34,5% au achitat cotizaţia anuală, suma restantă la acea dată fiind de 601.600 lei. “Nici vânătoarea cu cetăţeni străini, care este de fapt turism cinegetic şi care aducea bani în primul rând comunităţii locale, nu mai merge ca înainte”, a mai punctat Laurenţiu Radu.
Tot la capitolul vânătoare, sursa citată a spus că în perioada analizată s-a combătut o serie de dăunători precum şacalii, vulpile, coţofenele sau grivele care produceau daune pe fondurile de vânătoare şi că astfel de acţiuni de combatere vor urma şi în următoarea perioadă. Referitor la fondurile de vânătoare, directorul AJVPS a spus că este posibil ca, pe viitor, după ce vor fi consultaţi membrii asociaţiei, să fie păstrate doar fondurile de vânătoare rentabile pentru aceştia.
Laurenţiu Radu le-a mai explicat celor prezenţi la Adunarea Generală că şi în domeniul piscicol s-a pierdut interesul membrilor pescari pentru plata cotizaţiei. “În condiţiile în care nu am fost lăsaţi de prevederile legale să obţinem dreptul de a pescui recreativ pe Dunăre pentru membrii noştri, pentru că după cum se cunoaşte Dunărea şi Marea Neagră a fost lăsată la liber, de la peste 3000 de mebri pescari câţi am avut anul trecut doar 385 sunt cu cotizaţia plătită la zi”, a mai adăugat Laurenţiu Radu.