Mergi la conţinutul principal

Ajutorul pentru fermele de subzistenţă este prins şi în noul PNDR

Veste bună pentru fermierii care fac agricultură de subzistenţă: vor putea accesa sprijinul de 15.000 de euro şi prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020. Ca şi în PNDR 2007 - 2013, banii vor fi acordaţi pentru proiectele care ar urma să transforme fermele de subzistenţă în unele de producţie pentru piaţă.

Pentru acest tip de proiect vor fi alocate fonduri de 150 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că practic vor putea beneficia de sprijinul financiar direct 10.000 de persoane. Totuşi, accesarea nu se poate face încă, deoarece noul PNDR va fi trimis la Buxelles pentru aprobare abia luna viitoare, context în care, cel mai probabil, abia din a doua jumătate a anului va fi deschisă sesiunea de proiecte. "Am văzut abordări precum că ar fi trebuit să avem gata PNDR la 1 ianuarie. Nu stă în picioare această abordare (...). Toate cele 28 de state membre urmează acelaşi calendar. Mai mult, regulamentele europene nu sunt aprobate la nivel de Comisie", a declarat în presa centrală ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. În plus, oficialul a punctat că se află în imposibilitatea de a deschide din martie anumite măsuri din noul PNDR, pe răspunderea statului, aşa cum cer asociaţiile profesionale ale agricultorilor, deoarece regulamentul european nu a fost încă aprobat. "Am anunţat şi chiar vrem să facem aceste lucruri pe răspunderea statului, o continuare a Măsurii 1.2.1, investiţii în exploataţii agricole. Am vrut să facem acest lucru din martie - aprilie, noi suntem pregătiţi, dar din păcate regulamentul european va fi aprobat cel mai devreme în luna aprilie. Noi lucrăm la ghidul solicitantului, dar putem efectiv să deschidem măsura numai după ce se va aproba regulamentul la nivelul UE. Acest lucru se va întâmpla în aprilie, deci în luna mai, cel târziu, deschidem măsura pentru fermele de reproducţie şi de creştere", a mai spus ministrul.
De precizat că principalele direcţii ale noului PNDR 2014 - 2020 rămân modernizarea şi creşterea viabilităţii exploataţiilor agricole, încurajarea instalării tinerilor fermieri, dezvoltarea infrastructurii rurale, promovarea creării şi dezvoltării IMM, dar şi promovarea anumitor sectoare cu nevoi specifice, precum pomicultură şi zona montană. PNDR 2014 - 2020 conţine 14 măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România, dispunând de o alocare financiară europeană de puţin peste 8 miliarde de euro, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro