Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ajutorul de stat ilegal acordat "Laminorul", piedica in negocierile privind privatizarea

Rezolvarea problemei sprijinului financiar de circa 3 milioane de euro acordat, in urma cu aproape 2 ani, de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) societatii "Laminorul" SA Braila, reprezinta subiectul fierbinte in negocierile privind privatizarea unitatii brailene. Chiar prin anuntul de privatizare s-a facut precizarea clara ca una dintre conditiile de participare este ca ofertantul sa-si asume obligativitatea de a returna suma catre AVAS, in contextul in care Consiliul Concurentei a stabilit ca sprijinul financiar este de fapt un ajutor de stat ilegal si trebuie returnat.
Concret, la acest moment, asa cum sustin surse din cadrul AVAS, se cauta solutii in vederea esalonarii la plata a sumei reprezentind ajutorul de stat ilegal, dar aceasta varianta va fi posibil de urmat doar daca va fi obtinut un aviz favorabil prin prisma prevederilor legii concurentei. Aceleasi surse au explicat ca, odata rezolvata aceasta problema, urmatorul pas este semnarea contractului de privatizare intrucit problema acordului social este rezolvata, ofertantul si sindicatul avind o intelegere in acest sens, iar solutionarea problemei legata de datoria "Laminorul" catre bugetul de stat consolidat cade in sarcina ofertantului prin negociere directa cu ANAF. De altfel, conducerea sindicatului laminoristilor braileni a subliniat importanta urgentarii parcurgerilor etapelor de privatizare in conditiile in care situatia unitatii nu este tocmai roz: de mai bine de o luna de zile, salariatii unitatii nu mai au de lucru, din cauza lipsei materiei prime si nu si-au mai primit la timp nici salariile. "Este important ca noul patron sa-si intre cit mai repede in drepturi si sa incepem activitatea de productie pentru ca asa nu se mai poate. Avem informatii ca in cursul acestei luni ar urma sa vina cantitati importante de tagla in vederea procesarii, astfel incit sa iesim din conul de umbra in care ne aflam", a spus liderul de sindicat Constantin Iarca intr-o recenta discutie cu reporterii "Obiectiv".
Reamintim ca la inceputul anului trecut Consiliul Concurentei a anuntat ca dupa ce a analizat Raportul de investigatie in cazul SC "Laminorul" SA Braila legat de acordarea de catre AVAS a sumei de 95 miliarde lei cu titlu de imprumut unitatii brailene este un ajutor de stat ilegal si incompatibil cu prevederile legislatiei in domeniul concurentei. In consecinta, plenul Consiliului Concurentei a interzis Imprumutul si a solicitat AVAS recuperarea acestuia cu dobinzile aferente, Intrucit acesta a fost acordat In conditii preferentiale unei Intreprinderi In dificultate, iar ajutorul pentru salvarea si/sau restructurarea unei Intreprinderi siderurgice In dificultate este interzis. Mai mult, la acea vreme, potrivit Consiliului Concurentei, "Laminorul" nu putea beneficia de nici un alt tip de ajutor de stat avind In vedere situatia financiara dificila a unitatii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii