Ajutor "Sapard" pentru zonele distruse de inundatiile de anul trecut | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ajutor "Sapard" pentru zonele distruse de inundatiile de anul trecut

Pe parcursul anului 2005, in Romania au avut loc cele mai grave
inundatii din ultimii 20 de ani. Distrugerile provocate In perioada aprilie - septembrie 2005 au fost evaluate la 5.975 milioane lei noi (1,6 miliarde euro), suma ce reprezinta citeva procente bune din produsul intern brut (PIB) anual. Au fost afectate 3.755 de localitati din care 1.277 comune, din toate judetele tarii. Ele se regasesc in anexele HG nr. 1512/2005 privind lista localitatilor din mediul rural afectate de inundatii in perioada aprilie - septembrie 2005 si gradul lor de afectare. Pentru reconstructia acestor localitati, fiecare cetatean, agent economic sau institutie din Romania a incercat sa participe, cu produse, bani etc. ultima oferta de acest gen venind din partea Agentiei "Sapard", care va oferi sprijin financiar mai mare pentru proiectele de procesare agroalimentara ce vor fi realizate in aceste zone.
De precizat ca in HG nr. 1512, judetul Braila apare cu 33 de localitati, din 14 comune, gradul de afectare fiind cuprins intre 0,1 % - Esna, Filipesti si Traian si 31,8 % - Ciineni Bai. Comunele afectate sint: Chiscani, Frecatei, Gradistea, Maxineni, Marasu, Movila Miresii, Mircea Voda, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Salcia Tudor, Traian, Ulmu, Vadeni si Visani.

Contributia "Sapard" creste la 75%

Pentru a sustine activitatile economice In zonele calamitate de inundatiile din 2005, Agentia "Sapard" va oferi sprijin financiar mai mare pentru proiectele de procesare agroalimentara.
Fondurile nerambursabile "Sapard", acordate pentru proiectele de
Infiintare sau modernizare a unitatilor de procesare agroalimentara
(Masura 1.1 - Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor
agricole si piscicole) vor creste la 75% din valoarea totala eligibila a
proiectului, fata de 50%, contributia "Sapard" acordata In mod
normal. Astfel, societatile comerciale, cooperativele de consum si grupurile de producatori care realizeaza investitii In sectoarele carne, lapte, legume si fructe, vinificatie, cereale, plante textile si piscicultura, trebuie sa contribuie cu doar 25% din valoarea proiectului, In cazul In care procentul de calamitare al localitatilor In care va fi realizat acesta este mai mare de 30. Daca gradul de calamitare este Intre 10 si 30, facilitatea este valabila doar pentru modernizarea sau reabilitarea unitatilor care au fost afectate direct de inundatii.
Conform HG nr. 1512, in judetul Braila exista o singura localitate in care gradul de calamitare depaseste 30%, Ciineni Bai - comuna Visani, si 6 cu un procent incadrat intre 10 si 30, respectiv: Corbu Nou si Corbu Vechi - comuna Maxineni, Plopi si Magureni - comuna Marasu, Baldovinesti- comuna Vadeni si Plasoiu - comuna Visani.
Potentialii beneficiari care solicita fonduri "Sapard" pentru
modernizarea unitatilor afectate, trebuie sa prezinte un document eliberat de Comitetul local pentru situatii de urgenta care sa ateste faptul ca unitatea respectiva a avut de suferit de pe urma inundatiilor.

Proiectele pot avea valoare intre 30.000 si 2 milioane de euro

Pentru aplicarea acestei facilitati, cofinantarea publica a
proiectelor "Sapard" va fi asigurata de Uniunea Europeana In
proportie de 85%, fata de 75% cit este stabilit In mod normal,
restul de 15% fiind suportat de catre Guvernul Romaniei.
Prin Masura 1.1 se pot realiza investitii pentru adoptarea
standardelor europene In sectoarele: lapte si produse lactate;
carne (taurine, suine, ovine, pasari) si oua; legume, fructe si cartofi;
prelucrarea strugurilor - soiuri nobile pentru vin; peste si
acvacultura si produse de oistercultura (stridii si midii); cereale;
seminte oleaginoase; zahar si plante textile (in si cinepa).
Aceste investitii constau In Imbunatatirea si optimizarea fluxurilor
de productie, prelucrare si marketing, precum si In crearea sau modernizarea retelelor locale de colectare, a capacitatilor de receptionare, depozitare, conditionare, sortare si ambalare a produselor agricole si piscicole.
Pentru realizarea investitiilor specifice industriei agroalimentare
se pot obtine fonduri nerambursabile de pina la 2.000.000 de euro, valoarea minima admisa fiind de 30.000 de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro