Mergi la conţinutul principal

Ajutor de la Ministerul Culturii pentru salvarea clădirii fostului CEC

• asta a promis, ieri, ministrul Culturii, Daniel Breaz, aflat în vizită în oraşul nostru • acesta a anunţat că ministerul acceptă şi aşteaptă proiecte care vizează reabilitarea clădirilor de patrimoniu • primarul Marian Dragomir a reamintit că municipalitatea a depus deja un proiect în acest sens la minister încă de anul trecut

 

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a vizitat, ieri, la Brăila, mai multe instituţii de cultură, însă tot cu aceeaşi ocazie a făcut şi o plimbare prin Centrul Vechi, pe strada Mihai Eminescu, fostă Regală, unde a analizat clădirile aflate într-o stare avansată de degradare. Condus de reprezentanţii administraţiei locale, acesta s-a oprit şi în faţa clădirii fostului CEC,  făcând precizarea că are şanse foarte mari pentru a fi reabilitată din fonduri de la nivelul ministerului.

Şi primarul Marian Dragomir a abordat acest subiect în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministru, în care a precizat că a depus documentaţia pentru reabilitarea clădirii fostului CEC şi şi-a exprimat speranţa că lucrurile vor evolua în următoarea perioadă.

“Analizăm şi alte posibilităţi pentru a realiza parteneriate, dar principalul lucru la care noi vom face referire în partea a doua a acestei vizite a domnului ministru este o discuţie privind reabilitarea unui monument de o importanţă deosebită pentru Municipiul Brăila. Mă refer la clădirea fostului CEC de pe strada Mihai Eminescu, la care Primăria a depus deja documentaţia încă de anul trecut, în vederea includerii obiectivului pe lista celor care vor fi reabilitate în parteneriat cu Ministerul Culturii. Trebuie să menţionăm şi faptul că, şi în acest an, strada Mihai Eminescu va fi reamenajată cu acele umbreluţe care au avut un foarte mare succes anul trecut şi vom înmulţi evenimentele desfăşurate aici, începând de la 1 iunie, cu acel festival dedicat Zilei Copilului, dar şi târgul de dulciuri, evenimente care vor fi reluate pe parcursul anului”, a declarat Dragomir, amintind totodată şi faptul că CLM Brăila a aprobat scutiri de taxe şi impozite pentru 3 ani pentru cei care reabilitează clădirile din Centrul Istoric, dar şi supraimpozitarea cu 500% pentru proprietarii care nu fac acest lucru.

La rândul său, ministrul Daniel Breaz a ţinut să precizeze că există bani pentru proiectele care vizează restaurări de clădiri de patrimoniu, însă ţine foarte mult şi de depunerea acestora de către administraţiile locale. Ministrul a mai vorbit şi despre necesitatea modificării legislaţiei care vizează patrimoniul cultural, astfel încât să se poată interveni pentru reabilitarea clădirilor şi monumentelor, chiar dacă există litigii pentru acestea.

“Aşteptăm pe lângă ceea ce am primit până acum la Ministerul Culturii să fie depuse şi alte proiecte. Cu siguranţă vom soluţiona toate proiectele viabile, corect întocmite şi care au cel puţin o anumită viziune şi unde se doreşte a avea şi o continuitate. Suntem deschişi oricărui tip de colaborare. Un proiect major ce-l urmărim la Ministerul Culturii şi pe care îl are în vedere Guvernul României este acela pe Legea 422, referitoare la tot ceea ce înseamnă patrimoniul cultural. E nevoie de o modificare a legii, de o corelare cu realitatea a legii respective. Am văzut şi practic am simţit noi pe pielea noastră ca români că această lege creează o serie de blocaje majore, inclusiv în dezvoltarea României. Şi nu spun aici lucruri neadevărate. Este o lege inflexibilă şi neconformă cu realitatea. Până la blocare de construcţie, infrastructură, discutând aici de clădirile de patrimoniu, din cauza unor litigii, ajung de multe ori să se distrugă, să se prăbuşească”, a afirmat Breaz.

Sursa citată a explicat că în ceea ce priveşte clădirea fostului CEC din Brăila sunt şanse foarte mari pentru a fi reabilitată cu ajutor de la minister. Cât despre Casa Memorială “D.P. Perpessicius”, ministrul a ţinut să puncteze că ţine de obligaţia autorităţilor locale să solicite ajutor şi să întocmească proiecte pentru toate aceste imobile aflate în patrimoniu care se află în stare de degradare.

“Am venit cu sufletul deschis, sper să plec de la Brăila cu mai multe informaţii şi cu proiecte pe care le voi susţine. Sunt ministru imparţial, voi susţine într-un mod egal dezvoltarea oricărei regiuni din România, oricărui oraş, acolo unde există proiecte şi voinţa de a face ceva. (...) Aşteptăm proiectele. Îi sprijinim şi din punct de vedere logistic, pentru a putea să le întocmească rapid. Cu siguranţă o să finanţăm”, a conchis ministrul Culturii.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro