Ajutoare imposibil de acordat pentru brăilenii care au nevoie să angajeze bone | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ajutoare imposibil de acordat pentru brăilenii care au nevoie să angajeze bone

• este vorba despre un proiect aprobat, recent, de către consilierii municipali, privind metodologia de aplicare a Legii 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă • problema principală este că bonele trebuie să aibă cursuri recunoscute de Minister, PFA sau un contract cu un angajator calificat • consilierul municipal PND Florica Lungu a ridicat această situaţie, subliniind că proiectul este foarte bun, dar că încă nu poate fi aplicat, până ce bonele nu întrunesc condiţiile impuse

 

Un proiect prin care s-ar putea acorda ajutor financiar familiilor care au venituri reduse, dar care au nevoie să apeleze la serviciile oferite de bone, a fost aprobat de CLM Brăila, însă deocamdată nu prea are aplicabilitate. Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns chiar consilierii municipali, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare, după ce problema a fost ridicată de PND-ista Florica Lungu (foto). Pe scurt, membrii CLM Brăila au aprobat un proiect de hotărâre privitor la metodologia de aplicare a Legii 35/2020 privind “Acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă”. Potrivit documentaţiei ataşate proiectului, ajutorul financiar se acordă lunar, de către Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Brăila, pentru fiecare copil cu vârstă preşcolară şi variază între 250 lei şi 710 lei, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie. Mai exact: este de 710 lei pentru venituri de până la 2.100 lei; 550 lei pentru venituri între 2.101 lei - 2.500 lei; 390 lei pentru venituri cuprinse între 2.501 lei - 3.000 lei; respectiv 250 lei pentru venituri între 3.001 lei şi 3.500 lei. În cadrul proiectului se mai specifică faptul că acordarea ajutorului financiar se efectuează doar pentru copii care nu sunt înscrişi la creşă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un astfel de loc sau nu a retras copilul.

Până aici, totul bine şi frumos... Problema este că legislaţia prevede o condiţie extrem de clară pentru ca acest ajutor să fie acordat şi anume un contract între familie şi bonă sau firma unde bona lucrează, dar şi cursuri de calificare recunoscute de minister sau PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate n.n.) pentru prestatorii de astfel de servicii. Potrivit consilierului Florica Lungu, după o discuţie purtată cu Nicoleta Oancea, directorul DAS Brăila, nu ar exista astfel de persoane calificate la nivelul întregii ţări, astfel că va mai dura până când lucrurile vor intra pe făgaşul normal, iar aceste sume vor putea fi accesate.

“Iniţiativa este minunată, numai că aplicabilitatea este imposibilă la acest proiect. Dar nu noi suntem responsabili, ci Legea 35 din 2020, care prevede anumite condiţii pentru a deveni eligibil. Iar la momentul actual acestea sunt imposibil de realizat. Mă refer la faptul că persoana care stă cu copilul trebuie să fie acreditată ca bonă şi să aibă curs de calificare ca babysitter. Ar trebui să aibă un contract cu o persoană juridică, acreditată de Ministerul Muncii, pentru prestări de servicii sociale, servicii de bonă. Dacă nu este angajată la o persoană juridică, atunci trebuie să aibă un PFA şi de asemenea să fie acreditată de Ministerul Muncii. Iniţial am crezut că nu văd bine, dar m-am informat, am studiat listele de pe site-ul Ministerului Muncii, nu există aşa ceva în ţară, care să deţină o asemenea acreditare de servicii de bone. Am luat legătura şi cu doamna director Oancea pentru a mă clarifica şi dumneaei mi-a confirmat faptul că nu există aşa ceva în toată ţara. Deci pentru corecta informare a potenţialilor beneficiari, aş vrea să cunoască faptul că acest proiect nu poate fi accesat probabil cel puţin un an de acum încolo, până când aceste persoane îşi vor lua asemenea acreditări”, a declarat Lungu.

Primarul Marian Dragomir a confirmat cele spuse de consilierul PND, precizând totuşi că acesta este cadrul legislativ elaborat la nivel naţional, faţă de care CLM Brăila este obligat să facă transpunerea în plan local.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 26 voturi “pentru” şi o abţinere din partea Floricăi Lungu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro