Mergi la conţinutul principal

Ajutoare de urgență din partea Primăriei pentru două cazuri medicale

• consilierii municipali au aprobat în cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM Brăila de anul trecut acordarea a două ajutoare de urgență • este vorba despre două cazuri deosebite, un minor și o brăileancă, ambii cu probleme medicale, pentru care s-au dat câte 15.000 lei de fiecare • banii trebuie folosiți strict în scopul alocării • în afară de numele beneficiarilor, proiectul aprobat de consilieri nu oferă detalii suplimentare, făcându-se precizarea că documentele din spatele hotărârii sunt exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public

 

Consilierii municipali au făcut un gest frumos la finalul anului trecut. Aceștia au aprobat în ultima ședință ordinară din 2022 două ajutoare de urgență în valoare totală de 30.000 lei. Este vorba despre două cazuri medicale, însă autoritățile nu s-au îngrămădit să ofere prea multe detalii. Pe scurt, s-au acordat 15.000 lei pentru ajutorarea unui minor, aflat într-o situație deosebită de natură medicală, pentru tratamente, intervenții, analize și transport, în unități medicale din altă localitate/străinătate. Totodată, încă 15.000 lei pentru ajutorarea unei brăilence, de asemenea aflată într-o situație deosebită de natură medicală. Și pentru aceasta ajutorul a fost acordat strict în vederea urmării tratamentului, analizelor necesare și/sau pentru transportul bolnavei la diferite unități medicale.

În proiectul aprobat în CLM Brăila se precizează că beneficiarii trebuie să facă dovada cheltuirii banilor strict în sensul pentru care aceste sume au fost acordate. Pentru minor, ajutorul de urgență este luat în primire de mama copilului iar dovada trebuie făcută în trei luni, în timp ce pentru cel de-al doilea caz, dovada se poate face în șase luni. Dacă beneficiarii nu pun informațiile solicitate la dispoziția autorităților, banii vor fi recuperați, se specifică în ambele hotărări de CLM.

Potrivit proiectelor aprobate de cosilieri, acordarea acestui ajutor nu este condiționată de venitul net realizat pe membru de familie, de deținerea de alte bunuri imobile sau mobile sau de achitarea obligațiilor de plată către bugetul local. Aceasta se realizează prin dispoziția Primarului Municipiului Brăila, din bugetul Direcției de Asistență Socială (DAS) Brăila.

Totodată precizăm că dacă până acum acest tip de proiecte era aprobat având în spate o serie de rapoarte și informații clarificatoare privind natura cazurilor sociale, de această dată lucrurile au stat diferit. Hotărârea stabilește, printre altele, că: ”Raportul de specialitate precum și toate înscrisurile care susțin prezenta hotărâre sunt documente exceptate de la liberul accces la informațiile de interes public, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit d)  și g) din Legea nr. 544/2001, cu modificările și completările ulterioare”.

Cu alte cuvinte, în afară de numele beneficiarilor și a faptului că aceștia se află într-o situație deosebită legată de starea de sănătate, proiectele venite spre aprobare în plen după verificarea în prealabil a celor de la DAS Brăila, nu fac publice mai multe date privind natura cazurilor medicale, așa cum se întâmpla în trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro