Mergi la conţinutul principal
Preoții și credincioșii, solidari cu refugiații

Ajutoare de peste 100.000 de lei pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina

* vineri, Centrul Eparhial împreună cu Protopopiatele Brăila și Galați a trimis la Tulcea 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă, alimente și apă îmbuteliată pentru refugiații care trec pe la Vama Isaccea * cu o zi înainte, Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat 50.000 de lei pentru Episcopia Basarabiei de Sud și Episcopia Tulcii, bani necesari pentru cazarea a 120 de refugiați la Cahul și la Ceamurlia * mai mult, s-a decis organizarea de spații de cazare la Parohiile „Sf. Filofteia” și ”Sf. Parascheva” din Brăila

 

Preoții și credincioșii Arhiepiscopiei Dunării de Jos, solidari cu refugiații din Ucraina, în cea mai gravă criză mondială de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, pr. Rareș Bucur, ”în contextul actual, în care foarte mulți refugiați din Ucraina caută să-și salveze viața, alegând să fugă din fața necruțătorului război izbucnit în patria lor”, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin inimoșii ei preoți și credincioși, a inițiat mai multe acțiuni pentru sprijinirea semenilor greu încercați, sosiți în țara noastră.

Astfel, joi, 3 martie, Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat suma de 35.000 de lei Episcopiei Basarabiei de Sud pentru ajutorarea a 120 de persoane refugiate, prin asigurarea cazării la Cahul și la Ciamurlia. În aceeași zi, a fost donată suma de 15.000 de lei Episcopiei Tulcii, pentru achiziționarea de alimente pentru refugiații care ajung în județul Tulcea, pe la Vama Isaccea.

Vineri, 4 martie, preoți de la Centrul Eparhial și din cadrul Protopopiatelor Brăila și Galați s-au mobilizat și au trimis către Episcopia Tulcii 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă personală, alimente de primă necesitate și apă îmbuteliată, achiziționate cu sprijinul credincioșilor. Toate acestea vor fi oferite refugiaților din Ucraina care trec în țara noastră pe la Vama Isaccea.

”La această acțiune s-a alăturat și Parohia Viile, din județul Galați, cu diverse produse colectate pentru refugiați. După ce darurile au fost pregătite la sediul celor două protoierii, acestea au fost încărcate în două autoutilitare și transportate peste Dunăre, în Parohia ”Sf. Gheorghe” - Isaccea 1, județul Tulcea”, a precizat pr. Rareș Bucur.

Ajutoarele, în valoare totală de 57.000 de lei, vor fi distribuite refugiaților care trec pe la Vama Isaccea, dar și dincolo de graniță, la ucrainenii care înfruntă lipsurile cauzate de război. Ele au fost, deocamdată, depozitate în Sala Sporturilor din Isaccea, județul Tulcea, cu sprijinul autorităților locale.

Pe lângă toate acestea, s-a mai decis punerea la dispoziție a unor spații de cazare la Centrul social de la Parohia ”Sf. Filofteia” și la Centrul social de la Parohia ”Sf. Parascheva”, ambele din Brăila, precum și la Centrul multifuncțional de servicii sociale ”Speranțe pentru vârsta a III-a” al Parohiei ”Pogorârea Sfântului Duh”, din Galați. Alte măsuri au vizat: oferirea unei mese calde și articole de îmbrăcăminte refugiaților din cadrul Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru solicitanții de azil Galați, prin Parohia ”Sf. Parascheva” din orașul vecin; parteneriat cu Universitatea ”Dunărea de Jos”, prin cadrele didactice și studenții de la Departamentul Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, pentru sprijinirea ucrainenilor cazați în Campusul studențesc ”Al. Ioan Cuza”; implicarea voluntarilor din cadrul ASCOR (Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România) pentru sprijinirea activităților de sortare și pregătire a produselor donate și colectate pentru refugiații cazați în Campusul studențesc ”Al. Ioan Cuza”, din Galați.

Potrivit sursei citate, în zilele următoare, acțiunile de ajutorare a refugiaților ucraineni vor continua, prin implicarea tuturor preoților și a voluntarilor parohiali.

”Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian le mulțumește slujitorilor și credincioșilor pentru suportul real pe care îl oferă refugiaților în această perioadă dificilă, dar și pentru modelul de dărnicie în momente de încercare”, a mai spus pr. Rareș Bucur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro