Astfel, in perioada noiembrie 2005 - martie 2006, institutia a acordat celor cu venituri de pina la 3,1 milioane de lei/persoana, care au utilizat pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat sau gaze naturale, ajutoare in valoare de peste 80 de miliarde de lei. Este foarte adevarat ca printre beneficiari s-au regasit si persoane care traversau o perioada dificila din punct de vedere financiar si care chiar aveau nevoie de un sprijin pentru a depasi aceasta situatie. Dar la fel de adevarat este si faptul ca printre ei s-au aflat si beneficiari ai venitului minim garantat, carora nu le-a fost de ajuns ca primeau niste bani pentru care nu faceau nimic, solicitind si alte ajutoare, in acest caz pentru incalzirea locuintei. Mai mult, unii braileni declarau ca nu realizeaza nici un fel de venit, fapt ce a ridicat citeva semne de intrebare in rindul angajatilor DMSSF Braila. "Din start, aproximativ 500 de persoane au fost respinse deoarece au declarat ca nu realizeaza nici un fel de venit. I-am instiintat sa vina la sediul institutiei sa rezolvam problema, deoarece era greu de crezut ca traiau fara nici un ban, dar cei mai multi dintre ei au refuzat sa faca acest lucru. Le-am explicat ca trebuia sa declare orice fel de venit, chiar daca era vorba despre faptul ca munceau la negru. Probabil ca multi s-au ferit sa faca acest lucru si de aceea au refuzat sa vina sa-si clarifice situatia, motiv pentru care le-am respins cererile. Mai mult, le-am atras atentia celor care au primit decizii favorabile ca au obligatia ca, in termen de 5 zile, sa anunte orice modificare a veniturilor sau numarului de membri de familie. Am inregistrat si reclamatii, aproximativ 15, mult mai putine comparativ cu anul trecut si am depistat si persoane care au incercat sa ne pacaleasca. In cazul celor care au primit mai multi bani decit li s-ar fi cuvenit, am recuperat debitele create", ne-a precizat Veronica Macri, director executiv al DMSSF Braila.
Mai multi bani pentru mai putini beneficiari
In acest sezon, furnizorii s-au implicat in distribuirea cererilor si instructiunilor pentru acordarea acestor ajutoare, pentru utilizatorii de energie termica ele fiind transmise cu sprijinul SC "Cet" SA, prin asociatiile de proprietari/chiriasi, iar pentru utilizatorii de gaze naturale, cu ajutorul SC "Distrigaz" SUD - Filiala Galati, prin asociatiile de proprietari/chiriasi, cit si prin operatorii proprii. Astfel, pina la data de 15 octombrie 2005, brailenii au fost asteptati la sediul DMSSF Braila pentru depunerea cererilor urmind ca, dupa analizarea documentelor, conducerea sa emita decizii pe numele celor care se incadrau in prevederile in vigoare. Dupa anchete sociale desfasurate la domiciliul solicitantilor, au fost aprobate 22.645 de cereri, dintre care 10.885 pentru gaze naturale si 11.760 pentru energie termica. Bonurile valorice acordate au avut o valoare totala de aproape 90 de miliarde lei (8.927.779 RON), din care peste 37 de miliarde lei (3.709.838 RON) pentru gaze naturale. Desi numarul beneficiarilor a fost mai mic, comparativ cu anul trecut, cind s-au aprobat 21.827 de cereri, valoarea ajutoarelor pentru incalzire a fost mai mare cu peste 27 de miliarde de lei, deoarece a fost majorata valoarea bonurilor. In functie de veniturile pe care le realizau, cei care utilizau energie termica pentru incalzirea locuintei au putut beneficia de bonuri cu valori cuprinse intre 32 si 223 RON. In cazul gazelor naturale, bonurile pentru incalzire au avut valori cuprinse intre 24 si 190 RON.
Lunar, statul plateste alte 6 miliarde pentru parazitii sociali
La sumele ce se cheltuie in fiecare iarna pentru sustinerea celor cu venituri reduse se adauga, lunar, alte 6 miliarde de lei, pentru plata venitului minim garantat. Peste 17.000 de braileni, beneficiari ai Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, ne-au stors din buzunare, in primele patru luni ale anului, mai mult de 23 de miliarde de lei. Acestia sint oameni care nu realizeaza venituri, fie pentru ca nu isi gasesc un loc de munca, fie pentru ca prefera sa stea acasa, pe banii nostri. La nivelul judetului Braila exista 5.745 de familii beneficiare de venitul minim garantat, cele mai multe fiind din municipiul Braila (1.257), comuna Baraganu (291) si orasul Ianca (286). Din totalul acestora, 1.224 au cite un singur membru si primesc 92 RON pe luna, 1.104 cu cite 2 membri (166 RON), 1.364 cu cite 3 (231 RON), 1.143 cu cite 4 (287 RON), 533 cu cite 5 (341 RON) si 377 care primesc cite 23 RON in plus pentru fiecare persoana peste 5.