AJOFM Brăila: Prime de mobilitate pentru șomeri, la încadrarea în muncă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

AJOFM Brăila: Prime de mobilitate pentru șomeri, la încadrarea în muncă

• odată ce își găsesc un loc de muncă, aceștia pot primi o primă de încadrare de maxim 55 lei/zi lucrătoare, timp de 12 luni, respectiv o primă de instalare de 12.500 lei ce se acordă persoanelor care se angajează într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul

 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila anunță șomerii înregistrați în evidențele instituției că pot beneficia de prime de mobilitate. Concret, odată ce își găsesc un loc de muncă, aceștia pot primi o primă de încadrare sau o primă de instalare.

Prima de încadrare se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința. Prima este neimpozabilă iar cuantumul acesteia se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. AJOFM Brăila face precizarea că prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.

În ceea ce privește prima de instalare, de aceasta pot beneficia persoanele șomerii (înregistrați în evidențele instituției) care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința. Astfel, ca urmare a angajării, persoanele în cauză își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate.

Prima de instalare se acordă în cuantum diferențiat, astfel:

a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința;

b) 15.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.

În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare prevăzute anterior, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.

Prima de instalare este neimpozabilă și este destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.

Prima de instalare stabilită în cuantumurile prevăzute anterior se acordă în două tranșe, astfel: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării; o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. Prima de instalare stabilită în cuantumul de 3.500 lei se acordă într-o singură tranșă, la data instalării. Prima de încadrare și prima de instalare, nu se cumulează.

”Primele de mobilitate prevăzute anterior se acordă persoanelor care au domiciliul sau reședința ori își stabilesc noul domiciliu sau noua reședință în zonele prevăzute în Planul național de mobilitate care se aprobă și se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Beneficiază de primele de mobilitate persoanele care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni”, transmite AJOFM Brăila printr-un comunicat de presă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro