* brăilenii amendați în pandemie din cauza formularului digital de intrare în țară (PLF) își pot recupera banii în baza unei cereri depuse la organul fiscal local competent, fie electronic, prin e-mail sau prin Spațiul Virtual Privat (SPV), dacă au cont acolo * de asemenea, cererile se pot depune și prin împuternicit - avocat * deși în lege nu este prevăzută și restituirea cheltuielilor de judecată în cazul celor care au contestat procesele verbale în instanță, DSP Brăila face, voluntar, plata acestor sume, o veste chiar bună având în vedere valul de scumpiri din ultimele luni
Dacă vă numărați printre cei care au fost amendați în pandemie din cauza formularului digital de intrare în țară (PLF) și vreți să vă primiți banii înapoi, iată ce trebuie să faceți pentru a cere restituirea sumelor încasate de stat. Acum că a fost publicată procedura pentru recuperarea amenzilor plătite, mai trebuie doar să urmați câțiva pași, până la jumătatea lui noiembrie, pentru a putea beneficia de noile prevederi legislative.
Ei bine, pentru început, trebuie să știți cine poate cere restituirea amenzilor plătite. Conform procedurii, vizați sunt cei care, până la 30 iulie, au primit și plătit amenzi în baza art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.
Ce trebuie depus și unde? Restituirea se face în baza unei cereri (n.r. - modelul atașat acestui material, pe site-ul cotidianului nostru), fiind prevăzut de ordinul mai sus menționat. Cererea se poate depune și la ghișeu și în format electronic, împreună cu o copie a actului de identitate. Solicitanții depun cererea la organul fiscal local competent, adică direcția/serviciul de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu. Cererea de restituire trebuie neapărat însoțită de copii ale procesului-verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată, altfel nu va fi luată în calcul. Cei care aleg varianta de depunere electronică trimit cererile fie prin e-mail, fie prin Spațiul Virtual Privat (SPV), dacă au cont acolo. De asemenea, cererile se pot depune și prin împuternicit - avocat.
De când și până când se pot cere restituirile? După cum spuneam mai sus, autoritățile au stabilit și procedura concretă ce trebuie urmată pentru recuperarea amenzilor plătite, prin Ordinul Ministerului Dezvoltării 1.620/2022. Cererile se pot trimite deja și, atenție, există o dată limită, respectiv 14 noiembrie!
Cât va dura până la restituirea banilor? Dacă cererile sunt completate corect și sunt însoțite de toate documentele prevăzute în procedură, teoretic, documentele vor fi soluționate în termen de 45 de zile.
Banii vin pe card sau se pot cere și numerar? În cererea depusă sau trimisă electronic trebuie trecut, dacă e cazul, codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea și banca la care e deschis contul. Asta în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar, la casieria direcției/serviciului de taxe și impozite.
Primim doar banii pe amenzi sau primim și pentru cheltuieli de judecată? Conform Legii nr. 257/2022, da, primiți doar cuantumul amenzii plătit de contravenient. Practic însă, la Brăila, dacă ați contestat în instanță procesele verbale de contravenție, puteți primi banii înapoi și pentru cheltuielile de judecată. De asta se ocupă, în mod voluntar, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brăila (DSP) și este o veste chiar bună având în vedere valul de scumpiri din ultimele luni. ”DSP Brăila face voluntar plata cheltuielilor de judecată pentru hotărârile judecătorești pentru PLF-uri, în baza cererii solicitantului (care se regăsește pe site) și a transmiterii unui extras de cont. Până la acest moment au fost legalizate un număr de 91 de hotărâri judecătorești, care însumează 29.760 de lei. Iar solicitări pentru restituirea sumelor au fost depuse de un număr de 29 de persoane”, a declarat pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, conducerea DSP Brăila, Gabriel Ciochină.
În ceea ce privește numărul total al amenzilor, numai la Brăila vorbim de 2.331 de procese verbale de contravenție emise de către DSP, a căror valori depășesc 3,6 milioane de lei. 3.682.500 de lei, mai exact.
Reamintim că Legea 257/2022 privind anularea amenzilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe 27 iulie a.c.