Ai dat faliment, nu te mai atingi de conturi! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ai dat faliment, nu te mai atingi de conturi!

Cererea de intrare în insolvenţă, depusă de o persoană fizică, atrage după sine limitarea dreptului de a dispune asupra sumelor aflate în propriile conturi şi interdicţia vânzării de bunuri mobile şi/sau imobile deţinute, reiese din proiectul normelor de aplicare a Legii insolvenţei persoanelor fizice publicat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), relatează agerpres.ro.

Conturi deschise pe numele debitorului

Procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor presupune depunerea unei cereri de deschidere a procedurii de către debitorul în cauză, care, însă, trebuie să facă dovada notificării creditorilor cu privire la acest demers. Concomitent cu această notificare, şi administratorul procedurii va notifica băncile la care debitorul are deschise conturi referitor la deschiderea procedurii şi la măsurile stabilite cu privire la conturile bancare deschise pe numele debitorului, precum limitarea dreptului de dispoziţie al debitorului asupra sumelor găsite în respectivele conturi, modalitatea de utilizare a sumelor, destinaţia lor sau orice alt aspect similar, se menţionează în proiect.

La cursul BNR

„Măsurile provizorii ce pot fi impuse de comisia de insolvenţă au rolul de a conserva averea debitorului cu privire la care s-a emis o decizie de admitere în principiu a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor, şi de a permite trecerea efectivă la fazele ulterioare ale procedurii. Măsurile provizorii pot include, dar nu vor fi limitate la restricţionarea accesului debitorului la conturile bancare şi la instrumentele de plată ataşate acestora, restricţionarea accesului debitorului la platformele de internet banking, comunicarea de instrucţiuni către instituţiile de credit la care debitorul are conturi deschise cu privire la modul cum se vor desfăşura tranzacţiile pe cont ca urmare a aplicării prevederilor Legii, interdicţia vânzării de bunuri mobile şi/sau imobile şi înscrierea interdicţiei în registrele de publicitate", se subliniază în document.
În schimb, debitorul va fi protejat de riscul valutar, având în vedere că, potrivit proiectului, creanţele exprimate sau consolidate în valută vor fi înregistrate în tabelul preliminar la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale a României de la data deschiderii procedurii insolvenţei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro