• specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole Brăila fac monitorizarea culturilor şi aşteaptă pornirea în vegetaţie pentru a stabili dacă şi în ce măsură sunt afectate • deocamdată nu sunt semnale de alarmă, ne-a transmis conducerea Direcţiei Agricole Brăila
Livezile, solariile şi viile sunt principalele “ţinte” pe care specialiştii agronomi brăileni le au în vizor în acest episod de vremea rea care s-a abătut peste judeţ. Ploaia îngheţată şi gerul din nopţile trecute pot afecta culturile, iar Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Brăila monitorizează, în această perioadă, starea acestora pentru a stabili eventuale contramăsuri de salvare a ceea ce mai poate fi salvat ori, în cazurile grave, să-i sfătuiască pe producători să întoarcă culturile înfiinţate în toamnă şi afectate de vremea rece şi să reia însămânţările pe parcelele compromise. “Deocamdată nu avem semnale din partea producătorilor agricoli locali cu privire la eventuale pagube provocate de episodul de vreme rea şi de fenomenul de ploaie îngheţată. Ne-am mobilizat specialiştii pe care-i avem în tot judeţul pentru monitorizarea situaţiei din teren, mai ales în cazul livezilor şi viilor. În funcţie de datele colectate vom stabili ce va fi de făcut mai departe. Este îmbucurător faptul că după episodul de ger din nopţile trecute avem acum ninsori care depuse în strat protejează culturile”, ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul DAJ Brăila.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, fenomenul freezing rain a afectat la nivel naţional mai multe zone pomicole, în regiunea de dezvoltare din care facem parte fiind nominalizat judeţul Constanţa unde, de exemplu, la staţiunea pomicolă Valu lui Traian, pe o suprafaţă de 140 hectare, mugurii pe rod de la caişi şi piersici sunt compromişi în proporţie de 30%.