Mergi la conţinutul principal

Agricultura brăileană are şanse să treacă cu bine de iarna capricioasă

• faptul că judeţul nostru stă foarte bine la capitolul irigaţii a făcut ca seceta să nu afecteze deocamdată culturile • în schimb, temperaturile neobişnuit de ridicate pot provoca mari probleme, din cauza bolilor foliare favorizate de acest aspect

 

Veşti bune dinspre agricultura brăileană: deşi în acest moment la nivel naţional există motive de îngrijorare privind seceta înregistrată în această iarnă şi a riscului de îngheţ al culturilor de toamnă din cauza lipsei stratului de zăpadă, judeţul Brăila nu este deocamdată afectat de fenomenele meteorologice atipice.

Direcţia Agricolă Brăila dă asigurări că situaţia culturilor de toamnă din judeţul Brăila este una bună în momentul de faţă, datorită sistemului de irigaţii bine pus la punct, care le-a permis fermierilor să facă udările necesare astfel încât plantele să se poată dezvolta normal. Din acest motiv, spre deosebire de ce  se întâmplă la nivel naţional, agricultorii brăileni nu au încă motive de îngrijorare în ciuda secetei din această iarnă.

După cum ne-a relatat directorul Direcţiei de Agricultură Brăila, Traian Cişmaş, în ultimii ani, după ce s-a investit masiv în reabilitarea sistemelor de irigaţii şi ca urmare a facilităţilor oferite de stat pentru plata apei pompate din Dunăre sau din râurile Siret şi Buzău, judeţul nostru ocupă primul loc pe ţară la acest capitol. În plus, fermele din judeţ sunt bine dotate din punct de vedere tehnic,  iar materialul genetic folosit pentru însămânţările din toamnă a fost unul de calitate superioară. Acest cumul de factori face că situaţia agricolă la început de an să fie una pozitivă.

Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă, în judeţul nostru s-a cultivat, astă toamnă grâu pe 67.000 hectare, orz pe 21.552 ha, orzoaică de toamnă pe 4.582 ha şi rapiţă pe 7.820 ha.  Suprafaţa totală irigată este de 310.000 ha.

Dacă deocamdată seceta nu a provocat probleme agricultorilor, necazurile ar putea să vină din cauza temperaturilor nefiresc de ridicate pentru această perioadă a anului. Din cauza lor, există riscul apariţiei unor boli şi dăunători

“Din pricina temperaturilor relativ ridicate înregistrate pentru această perioadă din an, dacă acestea se vor menţine, riscul bolilor foliare va fi mai mare că în anii trecuţi, iar dacă în perioada următoare se vor înregistra temperaturi mai scăzute, de -10, -15 grade, riscul va fi mai mic” ne-a explicat dr.ing. Eugen Velichi, şeful Oficiului Fitosanitar Brăila.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro