Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Agricultorii cer demisia ministrului Flutur

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a gazduit, in data de 4 iulie, o sedinta fulger a membrilor Consiliului pe Produs Cereale, organism care reuneste reprezentanti ai MAPDR, ai producatorilor agricoli, procesatorilor, comerciantilor si ai depozitarilor. Sedinta a fost convocata ca urmare a esuarii, cu o zi inainte, a negocierilor dintre fermieri si conducerea Ministerului pentru stabilirea pretului de referinta a griului din recolta acestui an. La sedinta de marti, din partea MAPDR au participat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, secretarul de stat pentru agricultura Nicolae Flaviu Lazin, directorul general al Directiei de Implementare a Politicilor, Dumitru Cozmescu, si alti reprezentanti ai ministerului. De cealalta parte au fost prezenti reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor agricole ale producatorilor de cereale si ale procesatorilor de cereale.
Pe parcursul intilnirii au fost abordate trei subiecte: mecanismele de interventie pe piata cerealelor, pretul de referinta la griu si formele de sprijin ale statului pentru producatorii de cereale.
Referitor la pretul de referinta al griului, conducerea Ministerului Agriculturii si-a prezentat propria evaluare, ajungind la o propunere "documentata" de 4.000 lei vechi/kg. Membrii Consiliului pe Produs Cereale nu au acceptat propunerea ministerulul, ei sustinindu-si in continuare punctul de vedere, 5.000 lei/kg. Negocierile au esuat si marti, propunindu-se o noua intilnire la o data ce va fi stabilita ulterior.

"Flutur e inamicul agriculturii romanesti"

Esecul si celei de a doua intilniri a indignat la culme fermierii, si asa iritati de lipsa de intelegere de care a dat dovada ministrul, luni. Drept urmare, ieri, dupa o consultare prealabila, conducerea Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila, a cerut oficial premierului Calin Popescu Tariceanu sa il demita pe Gheorghe Flutur. "Domnul Flutur, situindu-se pe pozitia politicianului strain de dificultatile agriculturii romanesti, a initiat o tentativa de modificare a Hotaririi Consiliului pe Produs, din 31 mai, care stabilea un pret de referinta de 5.000 lei/kg. El a convocat ilegal sedinta Consiliului din 4 iulie, dar pentru ca nici aceasta manevra nu i-a reusit, a anuntat printr-o serie de canale mass-media, un pret stabilit de domnia sa, 4.000 lei/kg. Prin aceasta, dl ministru a demonstrat ca are tendinte dictatoriale, ca este in afara problemelor agriculturii, ca nu stapineste studiul unui deviz sau a unei fise tehnologice, ca are interese oculte, straine de interesele agriculturii. Cu alte cuvinte ca este un adversar si nu un sustinator al celor 50 de procente din populatia tarii, care traieste din agricultura. Ca urmare, APA Braila cere de urgenta ministrului Flutur sa intre in legalitate, respectiv sa emita ordinul de recunoastere a pretului de referinta, in conformitate cu Hotarirea Consiliului pe Produs. In caz contrar, agricultorii braileni il vor declara persona non grata, inamicul agricultorilor romani, si va cere premierului sa il revoace din aceasta functie. Daca pentru aceasta premierul are nevoie de sprijin, noi, fermierii, sintem de acord sa organizam o manifestatie fara precedent in Romania", a declarat Costica Macelaru, presedinte APA.
Declaratia "de razboi" a fermierilor braileni va ajunge astazi, pentru analiza si confirmare, catre toate asociatiile profesionale membre ale Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii