Agricultorii brăileni se feresc să mai pună rapiţă în această toamnă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Agricultorii brăileni se feresc să mai pună rapiţă în această toamnă

Seceta le dă bătăi de cap agricultorilor brăileni care derulează în această perioadă însămânţările la rapiţă. Potrivit datelor prezentate zilele acestea de către conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Brăila, în cadrul şedinţei de colegiu prefectural, până la acest moment au fost înfiinţate culturi de rapiţă pe o suprafaţă de circa 10.500 ha, mult mai mică decât în anii trecuţi. "A fost un an agricol greu, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Suprafeţele mici însămânţate se datorează fenomenului de secetă pedologică instalată în perioada iunie - iulie, care a fost urmată de ploi abundente în luna august (52 l/mp), fenomene care au atras după sine o pregătire greoaie a terenului pentru însămânţările din toamnă. Există însă şi un raţionament economic, cel puţin la rapiţă: din discuţiile pe care le-am avut cu unii dintre producătorii locali a reieşit că au renunţat deoarece este o cultură pretenţioasă la înfiinţare, care presupune costuri mari, iar la final preţul de vânzare nu este mulţumitor pentru dumnealor. Aşa că s-au orientat spre alte culturi", a explicat Traian Cişmaş, directorul DAJ Brăila. Cu titlu comparativ, anul trecut rapiţa a fost cultivată pe o suprafaţă de peste 27.200 ha în judeţul nostru.
În altă ordine de idei, sursa citată a mai precizat că la nivelul instituţiei au fost comunicate mai multe dosare privind solicitarea de despăgubiri din cauza calamitării culturilor pe fondul secetei: "Avem primite cu procese verbale înştiinţări privind calamitări din 13 comune, majoritatea venite în a doua parte a lunii august. Conform procedurilor, vom verifica veridicitatea celor menţionate în acte".
Reamintim că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Totodată, oficialul susţinea că nu există o evaluare precisă a efectelor secetei în agricultură. De cealaltă parte, reprezentanţii agricultorilor susţin că seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, generând, după estimările producătorilor, pierderi la nivel naţional de peste 2 miliarde de euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro