• fermierii care n-au fost atenţi când au semnat contractele pentru credite, nu pot invoca seceta drept caz de forţă majoră şi sunt obligaţi să returneze banii, chiar dacă recoltele au fost compromise • Camera de Comerţ Brăila încearcă să găsească soluţii pentru astfel de situaţii
În contextul secetei crunte din acest an agricol, mulţi producători agricoli locali se văd în imposibilitatea de a returna creditele, cu plata la recoltare, contractate de la furnizorii de imputuri agricole. Aceştia nu pot invoca seceta drept caz de forţă majoră, din simplul motiv că în contractul semnat înainte de campania agricolă nu este prevăzut aşa ceva. Un semnal de alarmă în acest sens vine din partea preşedintelui Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, Ştefan Fusea. “În condiţiile de secetă pedologică şi atmosferică cu care zona noastră se confruntă de câţiva ani, agricultorii afectaţi au posibilitatea de a solicita de la Camera de Comerţ un certificat de forţă majoră, act pe care să-l invoce în relaţia contractuală cu proprii creditori. Numai că: surpriză! Acum când a venit scadenţa de plată, au constatat că în contractele semnate cu creditorii, nu existau prevederi complete la capitolul Forţă Majoră legat de secetă, prevederi pe care să le invoce acum, în situaţie de criză. Noi, Camera, am găsit o soluţie şi le eliberăm acest certificat, dar, practic, doar pe calea instanţelor de judecată ar mai putea să-şi rezolve problema dacă creditorii nu manifestă înţelegere faţă de ei. De aceea, le atragem atenţia producătorilor agricoli să fie mult mai atenţi când încheie astfel de contracte cu plata la recoltare, nu doar să citească prevederile capitolului Preţul contractului”, a spus sursa citată. De altfel, Fusea a precizat că a gândit şi aplicat prin CCIA Brăila o modalitate de sprijin pentru producătorii agricoli în sensul acordării unei forme de consiliere juridică înainte de semnarea unui astfel de contract.
De altfel, pentru următorul sezon agricol, se pare că mulţi dintre agricultorii brăileni şi-au învăţat lecţia. Astfel, după cum v-am mai informat în alte articole pe această temă, fermierii brăileni, mai ales cei ale căror terenuri se află în zone unde nu există posibilitatea irigării culturilor, au început să cumpere imput-uri, cum ar fi semninţele, de exemplu, doar de la firme care sunt de acord să-şi asume, prin contract, eventualele pierderi cauzate de secetă sau alte intemperii.