Mergi la conţinutul principal

Agricultorii brăileni, loviţi şi de inundaţii şi de secetă în acelaşi timp

* în unele zone, se lucrează în prezent la evacuarea apei de pe câmp, în altele e nevoie de irigaţii * totuşi, la culturile de păioase se anunţă recolte bune, iar porumbul, floarea soarelui şi soia promit, de asemenea, producţii frumoase * Recesământul General Agricole este aproape gata în judeţul nostru

 

 

 

 

Capriciile vremii, cu extreme în aceeaşi zi - călduri toride şi apoi furtuni cu potop de apă -, au condus la situaţia paradoxală ca în paralel, pe câmpurile brăilene, să aibe loc acţiuni de desecare dar şi irigarea culturilor. În ceea ce priveşte evacuarea apei de pe cele 8.036 hectare afectate iniţial, încă se mai acţionează în zona Vădeni, într-o depresiune de la Silistraru şi la Batogu. Iar dacă e să ne referim la irigat, deja culturile primesc apă la Urleasca şi la Oprişeneşti.

Totodată, a început şi campania de recoltare la culturile de păioase. “La zi, sunt recoltate 14.880 hectare cu grâu, cu o producţie de 75.888 tone; orz : 19.000 hectare (113.240 tone); orzoaică de toamnă: 1.899 hectare (9.090 tone); rapiţă pentru ulei: 2.970 hectare (8078 tone); mazărea boabe: 615 hectare (1.833 tone). De asemenea, s-au eliberat 39.265 hectare şi au fost executate arături de vară tot pe aceeaşi suprafaţă”, ne-a informat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila. Acesta ne-a mai informat şi că starea de vegetaţie a culturilor de porumb, floarea soarelui şi soia este una bună. Iar în ceea ce priveşte Recensământul General Agricol, lucrurile stau foarte bine: “Suntem în top 10, cu un procent de 98,20%, iar datorită foarte bunei colaborări dintre UAT-uri, Direcţia Agricolă, Direcţia de Statistică, Prefectură, dar şi prin efortul recenzorilor, avem toate şansele ca vinerea aceasta să declarăm închis recensământul în judeţul Brăila”, ne-a mai spus directorul Cişmaş.

Felicitări din partea noastră, dar să reţinem şi rugămintea adresată de către conducerea Direcţiei Agricole fermierilor afectaţi de inundaţii, precum şi celor care pot fi pe viitor confruntaţi cu acest fenomen: “La intervenţiile ANIF, ISU şi ale UAT, e necesar să găsim/aplicăm orice metodă de scoaterea/dirijarea apelor spre canalele de desecare; de asemenea, unirea forţelor şi mijloacelor pe plan local; desfiinţarea acelor dopuri din pământ, decolmatarea canalelor secundare şi permanenta lor întreţinere. Fără a se mai arunca în acestea tot felul de gunoaie, resturi vegetale, deşeuri inerte etc!”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro