Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Agricultorii au nevoie de subventii pentru achizitionarea de sisteme de irigat

Vicepresedintele PLD Braila, Ion Stefan, crede ca daca Guvernul nu va interveni cu niste subventii pentru agricultori, dezastrul provocat de seceta va fi iremediabil. Acesta a precizat ca, daca nu se acorda cel putin 10 milioane lei la ha fiecarui agricultor, bani care trebuie investiti in sisteme de irigatii, atunci situatia agriculturii romane va fi fara iesire: "La ferma pe care o am lucrez 7.000 de ha. Am facut irigatii si cu tot sistemul performant, cu aceasta vreme, plantele sufera enorm de mult. Am irigat soia a patra oara intr-o luna, am cultivat porumb a doua oara - poate scot pierderile de la soia - si irig la porumb cultura dubla in continuu. E dezastru. Si mai e o problema. O parte din griul care s-a facut in Romania s-a vindut la export deja. S-ar putea ca jumatate din cantitatea produsa sa nu se mai regaseasca in piata interna. Daca nu se intervine de urgenta cu circa 10 milioane de lei vechi la ha, nu se mai cultiva nimic in toamna asta". La rindul sau, presedintele PLD Theodor Stolojan s-a aratat de parere ca guvernul nu a intervenit asa cum trebuie in privinta secetei si ca incompetenta de care a dat dovada e crasa: "Aici trebuie sa te misti rapid ca sa nu pierzi si cultura de toamna. Dar e evident pentru toti ca raspunsul lui Remes e neadecvat, intirziat, iar Tariceanu, ca de obicei, nu vede, nu aude, nu se implica. Iresponsabilitatea in acest domeniu e cumplita. Un alt exemplu ar fi subventia la ha. Cind s-a negociat suprafata pentru care sa se acorde 50 de uro, s-a stabilit o anumita suprafata si acum au ajuns la concluzia ca de fapt e mai mare, asa ca nu vor da decit 45 de eruo. Chiar nu stiu unde l-o fi gasit PNL pe Remes asta, de unde l-or fi scos...".
La rindul sau, deputatul PNL de Braila, Gabriel Sandu, a tinut sa atraga atentia ca o scumpire a pretului piinii e inevitabila din cauza secetei, dar ca pe viitor ar exista masuri pentru rezolvarea acestei probleme: "Eu cred ce a zis "Rompan". Din 2,5 milioane de tone de griu se string de fapt 1,8 milioane. Din asta mai mult de 30% nu e panificabil. Ce spune Remes e total aiurea. El isi calculeaza o cantitate de griu din care 60% e furajer, iar din 40% doar jumatate e corespunzator calitativ. Daca nu corespunde, trebuie sa se bage mai multi aditivi, ca sa aduca piinea la o calitate corespunzatoare si uite asa creste pretul piinii. Daca nu se iau masuri sa se cultive noi soiuri de griu, care sa corespunda climei actuale, ne vom duce intr-o situatie fara iesire", a punctat deputatul.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii