Agricultori, banii înapoi! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Subvenții de milioane de lei încasate fără drept, recuperate de ANAF la cererea APIA

Agricultori, banii înapoi!

• pentru că au solicitat și încasat subvenții pe suprafețe, culturi, animale sau motorină, care, în urma controalelor s-au dovedit a fi departe de realitatea din teren, mai mulți fermieri din Brăila au fost somați, anul trecut, de către APIA să restituie banii • cine nu s-a conformat, s-a trezit cu executarea silită din partea ANAF • dacă anul trecut, debitele cumulate în județul Brăila se ridicau la 806.000 lei, datele centralizate în primele două luni ale anului în curs indică datorii de 5 ori mai mari • cele mai mari debite figurează în dreptul fermierilor care au accesat fonduri europene

 

Din 2023 și până în prezent, în județul Brăila, peste 250 de fermieri au intrat în colimator după ce au încasat subvenții în agricultură fără a avea acest drept. Datoriile cumulate de către aceștia depășesc 4,6 milioane de lei, bani accesați atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat. Principalele motive care au condus la generarea debitelor sunt legate fie de intrarea în faliment a societăților care au încasat subvenții, fie de încălcarea prevederilor legale, după cum precizează APIA Brăila.

Astfel, conform raportărilor oficiale, dacă în 2023, în dreptul județului Brăila figurau debite de peste 800.000 de lei, la finele lui februarie 2024, datoriile erau și de 5 ori mai mari. Sunt bani pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Brăila a început să-i recupereze de la mai mulți fermieri care au încasat subvenții necuvenite. Datornicii au fost somați de către APIA pentru a restitui sumele primite, iar aceia care nu s-au conformat s-au trezit cu executare silită din partea ANAF. Însă, nu doar la Brăila au fost descoperite astfel de cazuri, ci în întreaga țara. În Timișoara de exemplu, în 2023, Apia a avut de recuperat de la 288 de fermieri peste 3,7 milioane de lei. După județul Timiș, în topul celor mai mari debite înregistrate, anul trecut, se mai aflau Bihor și Arad, unde s-au încasat, fără drept, câte 3,2 milioane de lei în fiecare județ, dar și Clujul, unde statul avea de recuperat peste 2,2 milioane de lei de la 369 de fermieri, care au solicitat și încasat subvenții în agricultură.

Din punct de vedere al numărului de debite, tot în 2023, județul Brăila se clasa pe locul 26 la nivel național, aici fiind înregistrate 162 de datorii de recuperat, în cuantum de 806.997 de lei. În acest top, primele locuri erau ocupate de județul Hunedoara, cu peste 1.800 debite cumulate la 4,1 milioane de lei, Bistrița-Năsăud, unde figurau 1.215 fermieri datornici cu peste 3 milioane de lei și Caraș-Severin, unde au fost înregistrate 939 de debite care depășeau suma de 6,3 milioane de lei.

Menționăm că anul trecut, în Registrul debitorilor europeni au fost înregistrate pe numele fermierilor români peste 12.500 de datorii, valoarea totală a acestor sume ridicându-se la 87,5 milioane de lei. Astfel, în urma somațiilor transmise de către reprezentanții instituțiilor județene, până la finele lui 2023, aproape jumătate din acești bani au și fost recuperați de stat. În cazul celorlalți debitori au fost începute demersurile pentru executarea silită de către ANAF.

În acest context, la Brăila, datele puse la dispoziție de către reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) arată că anul trecut, la nivelul instituției au fost primite 15 cazuri pentru recuperarea debitelor, valoarea totală a acestora fiind de 172.617 lei. Din acești bani s-a reușit încasarea a 149.871 de lei, sumă datorată, în total, de 13 fermieri. Astfel, la Brăila, din 2023, au mai rămas în executare silită două cazuri, pentru recuperarea sumei de 22.746 de lei. Dar asta nu e tot.

 

În 2024, debitele cumulate în urma subvențiilor au depășit 4,6 milioane de lei!

După intrarea în anul 2024, centralizarea datelor arată că debitele cumulate în urma încasării subvențiilor sar de 4,6 milioane de lei, sume accesate doar din județul Brăila. În acest sens, reprezentanții APIA au subliniat că în evidențele instituției figurează, la acest moment, două categorii de datornici care au accesat subvenții în agricultură. Este vorba despre debitorii care au încasat bani din fonduri europene, aici fiind 87 de persoane în evidență cu peste 4,1 milioane de lei și debitorii care au accesat subvenții de la stat. În cel de-al doilea caz figurează 7 debitori, cu o sumă totală ce depășește 520.000 de lei. ”Discutăm despre situația debitorilor la data de 29 februarie 2024 și avem două categorii de debitori înregistrați la APIA. O dată, debitorii europeni (n.r. - fermierii care au accesat fonduri europene), conform Registrului debitorilor europeni și avem 87 de debitori cu o sumă totală de 4.167.581,04 lei din care, 17 debitori se află în faliment pentru care s-a efectuat înscrierea la masa credală cu o sumă totală de 2.562.235 de lei. 49 de debitori sunt transmiși către ANAF spre executare silită, cu suma totală de 1.559.053 de lei și 21 de debitori cu debite în curs de încasare. Aici, discutăm despre debite cu o vechime mai mică de 90 de zile, cu o sumă totală de 46.291,77 lei. În ceea ce-i privește pe debitorii naționali (n.r. - fermieri care au accesat subvenții de la stat) avem 7 debitori cu o sumă totală de 525.106 lei, din care 2 aflați în faliment cu suma de 329.825 lei, 4 debitori transmiși către ANAF spre executare silită cu o sumă totală de 193.481 de lei și un debitor decedat pentru care nu s-a dezbătut, momentan, succesiunea”, a precizat pentru cotidianul ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, responsabilul de comunicare al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Brăila, Andreea Marta. Conform aceleiași surse, motivele care au condus la generarea debitelor sunt fie intrarea în faliment, nerespectarea prevederilor legale privind măsurile compensatorii de mediu și climă accesate de către aceștia sau alte neconformități depistate în urma controalelor efectuate, fie încălcarea prevederilor legale privind ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro