Agresorii din familie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Aproape 1.000 de victime în pandemie

Agresorii din familie

* în ultimul an, cazurile de violență între membrii familiei au fost destul de multe, în unele situații ajungându-se chiar la decesul persoanei agresate * anul trecut, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost înregistrate 968 infracțiuni privind violența domestică, 68 de infracțiuni vizând nerespectarea ordinului de protecție * s-au înregistrat 992 victime, respectiv 694 victime majore femei, 29 victime minore băieți și 28 victime minore fete, dar și 241 victime bărbați * în 363 de cazuri, victimele erau soț-soție sau foști soți ai autorilor, 238 fiind victime în relații de concubinaj * în anul 2020, au fost emise 149 ordine de protecție de către instanțele judecătorești * au fost și cazuri când persoanele care aveau emise ordine de protecție au ignorat legea și și-au agresat din nou soțiile sau mamele

 

Aproape 1.000 de persoane agresate, după atacuri violente în familie, în vreme de pandemie. În februarie, s-a împlinit un an de la primul caz Covid-19 înregistrat în țara noastră. Cazurile de persoane infectate au fost multiple, iar ca și cum asta nu ar fi fost suficient, în unele familii au izbucnit și conflicte violente. În ultimul an s-au impus mai multe măsuri în scopul prevenirii răspândirii virusului periculos, în primăvara anului trecut fiind cele mai multe restricții, inclusiv starea de urgență. O bună perioadă, din cauza numărului mare de cazuri Covid-19, oamenii au fost nevoiți să lucreze de acasă și nu au avut voie să părăsească domiciliul comun, copiii nu au mai mers la școală, astfel că stresul psihic s-a accentuat. Această izolare la domiciliu a dus uneori și la încăierări între membrii familiilor, în special între soți sau concubini.

Fie că a fost vorba de femei agresate, bărbați care au mai încasat și ei câte o lovitură de la partenerele de viață, copii sau bunici agresați, toate au fost adunate în lista infracțiunilor de violență în familie. Ordinele de protecție s-au tot emis, numai că unele persoane nu prea au ținut cont de aceste acte, ba chiar au mers la domiciliul comun să mai dea câte o lecție soției, concubinei sau mamei.

Pentru a vedea care este bilanțul violențelor comise în sânul familiei anul trecut, în timpul pandemiei, am cerut o situație statistică la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila. Am constatat astfel că, faptele violente între membrii unor familii nu au fost deloc puține. Ba chiar au fost și unele altercații care au avut rezultate nefaste pentru victimă, cel mai mult având de suferit femeile, fie ele mai tinere sau mai în vârstă.

 

Conflicte pe fondul consumului de alcool, gelozie, infidelitate, izolare

În anul 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost înregistrate 968 infracțiuni privind violența domestică, 492 au fost comise în mediul urban și 476 în mediul rural. Din totalul acestora, 68 de infracțiuni vizează nerespectarea ordinului de protecție (39 urban și 29 rural) și alte 4 infracțiuni, toate în mediul urban, pentru nerespectarea ordinului provizoriu de protecție.

Situația statistică lunară a infracțiunilor privind violența domestică înregistrate anul trecut, arată că, la început de an, a fost totuși un echilibru pe această linie, însă în lunile de vară s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor. În ianuarie 2020, au fost 78 de sesizări, la fel și în luna februarie, în martie au fost 63 sesizări, în aprilie 81 de sesizări privind fapte de violență, în mai 71. În următoarele luni a fost o creștere, astfel că în iunie au fost 91 sesizări, în iulie 109, iar în august 108 sesizări. În situația transmisă de IPJ Brăila se mai arată că în septembrie au fost 73 sesizări privind violența domestică, în octombrie 83, în noiembrie 56, iar în decembrie 77. Totodată, din totalul celor 968 de infracțiuni sesizate, 416 au fost comise în municipiul Brăila. “În anul 2020, s-au înregistrat 992 victime, respectiv 241 victime majore bărbați, 694 victime majore femei, 29 victime minore băieți și 28 victime minore fete. În ce privește relația victimă - autor, în 363 de cazuri victimele erau soț-soție sau foști soți ai autorilor, 238 victime în relații de concubinaj, 148 victime părinți/tutore legal ai autorilor, 92 victime fii/fiice ai autorilor și 151 victime în alte relații. În anul 2020 au fost emise 149 ordine de protecție de către instanțele judecătorești (89 la solicitarea victimei și 59 la solicitarea procurorului, 1 la solicitarea altor instituții abilitate). Dintre acestea, 105 au fost în municipiul Brăila și 44 în județ”, a transmis subinsp. de poliție Laura Cercel, responsabil Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Referitor la cauzele și condițiile favorizatoare ale faptelor violente, arată polițiștii, s-au evidențiat în principal următoarele: consumul exagerat de alcool de către unul sau ambii parteneri; conflicte pe fondul unor nemulțumiri legate de gelozie, infidelitate, izolare, restricțiile impuse prin stările de urgență, respectiv alertă, etc.; toleranță față de violența în relațiile de cuplu și banalizarea violenței; atitudine pasivă în fața violenței ca mijloc de rezolvare a conflictelor; experiențe de violență trăite în copilărie (victime directe sau indirecte); carențe de ordin educativ, pe fondul unor grave tulburări neuro–psihice; stări conflictuale legate de moșteniri, succesiuni, partaje etc.; conflicte copii–părinți cu privire la modalitățile de educație. Oricum, oamenii sunt sfătuiți să reclame orice agresiune comisă în familie.

Trebuie precizat că la finele lunii decembrie 2018, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 146/2578/2018 prin care polițiștii pot emite ordin de protecție provizoriu față de agresor și chiar să-l evacueze din locuință, pe loc.

 

Coșmarul unor părinți și al unor copii

Exemplificăm câteva cazuri privind agresiuni în familie și încălcări ale ordinelor de protecție. Anul trecut, un brăilean care avea emis ordin de protecție și-a vărsat nervii pe mașina părinților și a ajuns la arest. Acesta a fost obligat să urmeze tratament medical de specialitate.

Astfel, la data de 1 iulie 2020, polițiști din cadrul Biroului Proximitate l-au reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, pe un tânăr de 21 de ani din Brăila, cercetat penal pentru săvâșirea infracțiunilor de nerespectare a hotărârii judecătorești și distrugere. În fapt, la data de 25 ianuarie, pe fondul unor discuții mai vechi, acesta ar fi provocat distrugeri unui vehicul ce aparținea părinților săi.

Întrucât în repetate rânduri adresa cuvinte și expresii jignitoare părinților, polițiștii au emis față de tânăr un ordin de protecție provizoriu, având obligația de a păstra o distanță de 200 de m față de aceștia. În cursul lunii ianuarie 2020, Judecătoria Brăila a emis pe numele tânărului respectivul ordin de protecție, acesta încălcându-l, venind în mod repetat la domiciliul părinților. Astfel că, la începutul lunii iulie, brăileanul a fost prezentat de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila cu propunere de arestare preventivă, instanța dispunând față de acesta măsura arestării pentru o perioadă de 30 de zile.

Tot anul trecut, un bărbat de 64 de ani și-a ținut nepotul legat cu un lanț de picior, pentru a-l determina să se cumințească și să nu mai plece de acasă. Acesta a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal și rele tratamente aplicate minorului. În rechizitoriul procurorului se arată faptul că numitul D.S.M. a spus că bunicul său P.C. l-a legat cu lanțul de picior în data de 20 august 2020, pe motiv că se droghează și că se duce la furat.

În ultimii doi ani, o mamă din localitatea Gemenele a ajuns să fie terorizată de propriii fii, aceștia încălcând în repetate rânduri ordinul de protecție. Femeia de 68 de ani a ajuns să trăiască în teroare din cauza celor doi fii care au ajuns să o lovească și să o amenințe cu moartea, în repetate rânduri. Partea vătămată a cerut emiterea unui ordin de protecție, numai că actul nu i-a speriat prea tare pe cei doi fii, unul de 44 și celălalt de 45 de ani. Încă din octombrie 2019, mama de 68 de ani, este vizitată frecvent de cei cărora le-a dat viață, aceștia fiind mereu în stare de ebrietate și puși pe fapte violente. Femeia a cerut în repetate rânduri ajutorul polițiștilor care i-au găsit pe cei doi în curtea locuinței de multe ori, sau chiar în casă. Ambii bărbați au ajuns în fața instanței. Procurorul a dispus trimiterea în judecată față de inculpatul N.C. pentru infracțiunile de încălcare a ordinului de protecție prevăzut de art. 32 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și distrugere. Este vorba despre 7 fapte penale, din datele de 21, 28 și 31 octombrie 2019, din 1 noiembrie 2019, plus alte trei fapte din ianuarie, februarie și martie 2020. La rândul său, celălalt fiu al femeii, N.I., a fost cercetat pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție (4 fapte - 31.10.2019, 12.02.2020, 12.03.2020 și 29.03.2020). Prin adresa din 7 martie 2020, Primăria comunei Gemenele a comunicat faptul că N.C. era înregistrat cu 31 de procese verbale de contravenție cu o valoare de peste 25.000 lei, iar N.I. cu 17 procese verbale de contravenție cu o valoare de peste 18.000 lei, majoritatea pentru apelare falsă sau nejustificată a organelor de cercetare penală și încălcarea normelor de conviețuire socială.

În luna mai 2020, un bărbat de 58 de ani și-a atacat fosta concubină din comuna Mircea Vodă, în vârstă de 55 de ani, cu un cuțit și o foarfecă, femeia fiind la un pas de moarte. Din gelozie, bărbatul din județul Dolj și-a atacat cu bestialitate fosta parteneră de viață. Bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani închisoare.

Și exemplele pot continua. Au fost însă și cazuri extreme, când pe fondul unor violențe între membrii familiei s-a ajuns la deces. Brăileanca M.D., 73 de ani, este acuzată de comiterea infracțiunii de omor în condiții de violență în familie. La data de 18 februarie 2020, septuagenara și-ar fi ucis fratele de 70 de ani, alături de care locuia într-un apartament din cartierul Obor. Potrivit anchetatorilor, fratele suspectei a murit ca urmare a unei acțiuni de sufocare- strangulare a gâtului, rezultând din investigații suspiciunea rezonabilă că sora sa este autoarea faptei. Dosarul se află în curs de judecată pe rolul Tribunalului Brăila.

Un alt caz extrem a avut loc în localitatea Lanurile. Anul trecut, adică după aproape 2 ani de când trupul unui bărbat, fost polițist comunitar, a fost găsit îngropat în curtea locuinței din Lanurile, soția localnicului L.M., care ar fi fost ucis și tranșat încă din decembrie 2016, a fost trimisă în judecată pentru omor în condiții de violență în familie și profanare de cadavre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro