Aglomeratia favorizeaza aparitia gripei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aglomeratia favorizeaza aparitia gripei

Desi la Braila nu s-a inregistrat nici un caz de gripa, Autoritatea de Sanatate Publica Braila avertizeaza populatia sa ia toate masurile pentru prevenirea imbolnavirii de gripa, afectiune ce poate fi usor confundata cu alte tipuri de infectii virale respiratorii. Gripa este o boala respiratorie acuta, determinata de virusuri, dar spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, este insotita frecvent de febra ridicata, prezenta chiar la debutul bolii, impreuna cu starea de rau general. Bolnavul de gripa are dureri de cap, dureri la miscarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febra, frison, dificultate la inghitire, dureri in git, secretii nazale, tuse. Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie, iar virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse. Inhalarea acestor particule de secretii determina boala, dar si saliva contine virus gripal, iar boala se poate transmite si prin contact direct: de la stringerile de mina la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnava. Specialistii sustin ca este importanta si cantitatea de virus care patrunde in organism, deoarece exista o doza minima infectanta. Daca se atinge acest prag, capacitatea de aparare a organismului este invinsa; virusul nu poate fi neutralizat in totalitate de sistemul imunitar si particulele virale incep sa se multiplice si sa invadeze organismul. Pentru ca organismul nostru sa poata lupta cu boala, dar, in primul rind, pentru a reusi sa neutralizeze o cantitate de virus cu care intram in contact, trebuie ca sistemul nostru imunitar sa functioneze normal, ne-a informat dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica. "Alimentatia va fi echilibrata, cu aport de vitamine in sezonul rece, prin consum de legume si fructe, afectiunile cronice vor fi tratate si tinute sub control, iar persoanele cu asemenea probleme sint sfatuite sa aiba grija in mod special in perioadele cu imbolnaviri frecvente de gripa. De asemenea, pentru a evita gripa, trebuie sa evitam aglomeratia si contactul cu persoanele bolnave sau suspecte de gripa".
Potrivit sursei citate, pentru a avea o evolutie favorabila a bolii si o vindecare rapida, bolnavii de gripa sau cei cu alte viroze sint sfatuiti sa ramina citeva zile in repaus la domiciliu, chiar de la primele semne, atit in avantajul lor, cit si spre binele colegilor, prevenindu-se astfel raspindirea gripei. De retinut este faptul ca antibioticele nu influenteaza inmultirea virusurilor in organism, ci ele se adreseaza doar infectiilor bacteriene, care pot aparea ca o complicatie in cazul virozelor respiratorii. "Tratamentul pentru virozele respiratorii in general, dar si pentru gripa este simptomatic, adica nu tratam cauza, ci efectul. Se folosesc medicamente si proceduri diferite, care reduc congestia nazala, febra, iritatia faringiana si tusea; trebuie precizat faptul ca in gripa se foloseste in mod exceptional medicatia antivirala, doar in cazuri speciale. Afectiunile grave, cum ar fi pneumonia determinata de virusurile gripale sau suprainfectiile bacteriene se interneaza in sectii de boli contagioase. Pentru prevenirea gripei, o masura eficienta este vaccinarea realizata cu virus inactivat, indicata inaintea perioadei de epidemie de gripa", ne-a informat, ieri, dr. Delia Rasnoveanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro