• “Urmează runde de negocieri”, cel puţin asta a anunţat, ieri, preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, care a precizat că se vor purta discuţii atât în Biroul Politic Judeţean al partidului, cât şi cu conducerea ALDE Brăila • senatorul Mihai Ruse nu a răspuns la telefon pentru a oferi un punct de vedere • eurodeputatul Mihai Tudose nu este foarte încântat de o eventuală alianţă între Pro România şi ALDE şi spune că se poate vorbi doar de susţinere comună a unui candidat • liderul PNL Brăila Alexandru Dănăilă nu se aşteaptă ca ALDE să iasă de la guvernare şi pe plan local • deputatul liberal Antoneta Ioniţă face apel la adoptarea moţiunii
Agitaţie pe scena politică brăileană după ce ALDE a luat decizia de a părăsi Coaliţia de Guvernare, în special pentru că acest lucru poate schimba calculele în ceea ce priveşte majorităţile în adminstraţia locală şi judeţeană. Trebuie precizat că în momentul de faţă ALDE Brăila are doi consilieri municipali şi doi judeţeni, însă unul dintre aceştia din urmă, Cătălin Murea, ocupă fotoliul de vicepreşedinte al CJ, lucru care face situaţia să fie ceva mai tensionată, dacă nu se va ajunge la o înţelegere între cele două partide. Dacă liderul organizaţiei judeţene a partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, senatorul Ion Ruse nu a dorit să răspundă la telefon pentru a-şi expune punctul de vedere, şeful PSD Brăila, Ion Rotaru, a dat de înţeles că nu îşi doreşte să destabilizeze adminstraţia locală. Chiar şi aşa, acesta a evitat să se pronunţe în legătură cu o posibilă viitoare colaborare cu ALDE sau nu, dar a precizat că vor urma discuţii.
“ALDE a înţeles până la urmă să abandoneze guvernarea. Motivele, îmi e greu să le decelez care sunt. Îmi pun întrebarea, dacă tot au constatat că guvernarea nu e eficientă, au fost şi miniştrii lor în aceeaşi situaţie cumva? Sau au avut brusc o revelaţie? Că dacă mă uit spre ministrul Mediului, de pildă, unde avem o grămadă de probleme, nu ştiu cât a fost de eficient. Dar nu le analizez eu activitatea. Este regretabil că s-a luat această decizie, pentru că România are nevoie de stabilitate în acest moment şi de o guvernare care să îşi asume deciziile şi punerea în practică a programului de guvernare cu care am ieşit în campania electorală”, a declarat Rotaru, deranjat de decizia ALDE de a ieşi din Coaliţie. Acesta a precizat că PSD-iştii trebuie să vadă mai departe ce au de făcut în ceea ce priveşte Guvernarea.
“În plan local nu am luat nişte decizii, urmează să avem nişte discuţii împreună cu conducerea ALDE locală. Vom vedea dacă se pune această problemă. Eu cred că important pentru comunitatea locală, ca de altfel foarte important şi pentru ţară, este să avem stabilitate şi lucrurile să funcţioneze. Adică să facem mai puţină politică şi mai multă treabă. Pentru că pentru asta ne-au votat oamenii, nu ca să arătăm veleităţile de politicieni. Vom vedea. Nu am un punct de vedere şi o decizie din această perspectivă, însă este foarte important, ceea ce avem de făcut în plan judeţean, în plan local, să se întâmple în continuare. În funcţie de discuţiile pe care o să le avem vom vedea dacă se va pune această problemă. Dar autonomia organizaţiilor locale este valabilă şi în această situaţie. Hotărăsc în funcţie de situaţia existentă şi de calculele care se fac pentru a păstra majorităţi, pentru a pune în practică partea electorală”, a mai adăugat şeful PSD.
Întrebat dacă Murea va rămâne vice la CJ Brăila, Rotaru a afirmat că deocamdată nu doreşte să se hazardeze. Senatorul a precizat că a avut deja o discuţie telefonică cu Mihai Ruse, însă se vor întâlni pentru a vedea care sunt paşii următori.
“Asta spuneam, e foarte important. Să destabilizăm şi să ne arătăm muşchii este simplu. Să facem treabă e mai complicat. Avem o responsabilitate până la urmă, pe care trebuie să o ducem până la capăt”, a mai spus Rotaru.
Tudose: «Normal ar fi fost să candideze preşedintele partidului»
Şi europarlamentarul brăilean Mihai Tudose a comentat, ieri, decizia ALDE de a ieşi de la Guvernare. Deşi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre o eventuală alianţă electorală cu Pro România pentru susţinerea candidatului independent Mircea Diaconu, Tudose a precizat că deocamdată nu se pune problema unei alianţe. Acesta a afirmat că, eventual, se poate discuta despre o susţinere comună a aceluiaşi candidat.
“Deocamdată, Slavă Domnului, că ALDE a ieşit! Şi acum că a ieşit e bine ieşit! În sfârşit, nu mai e parte la nenorocirile de la Guvern, ceea ce e un lucru bun. Doi. Am văzut că se tot vorbeşte despre o alianţă a celor două partide. Dar deocamdată avem susţinerea în comun a unui candidat. Susţinerea asta în comun a unui candidat pare o chestiune un pic atipică dacă vreţi. Omul şi-a anunţat candidatura. ALDE a zis că îl susţine. Noi am zis că e bine să îl susţinem şi noi. Dar asta nu înseamnă că noi şi cu ALDE facem nu ştiu ce împreună, deocamdată. Dacă mă întrebaţi, ar fi bine să nu facem niciodată, dar deocamdată nu este ăsta subiectul. Subiectul este de fapt că vin Alegerile Prezidenţiale, este un candidat. Să vedem cum merge, ce se întâmplă”, a declarat Tudose.
Întrebat ce părere are despre candidatura lui Mircea Diaconu, vicepreşedintele Pro România a afirmat că ar fi preferat ca la Alegerile Prezidenţiale candidatul partidului să fie Victor Ponta. “Aşa ar fi fost normal, ca să fiu sincer. Normal ar fi fost să candideze preşedintele partidului. Nu a candidat el. Asta este! Avem altceva”, a conchis Tudose.
De celalată parte, coordonatorul Pro România Brăila, deputatul Emilia Meiroşu, a postat pe pagina de Facebook un mesaj de susţinere în privinţa lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Cotroceni.
Liberalii nu se aşteaptă ca ALDE să se despartă de PSD în plan local
Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că ieşirea ALDE de la Guvernare vine prea târziu, în condiţiile în care România a ajuns într-o situaţie critică. Guvernul nu mai are bani şi autoritate, iar economia ţării este într-o situaţie extrem de delicată. Acesta a afirmat că lumea nu va uita faptul că ALDE a stat alături de PSD, partid care din punctul său de vedere a distrus România. Mai mult, a precizat că din punctul său de vedere, a venit şi rândul lui Tăriceanu să fie scos din politică de către Ponta, care a reuşit să facă acest lucru cu diverşi politicieni. De asemenea, Dănăilă a ţinut să puncteze că preşedintele în funcţie, Klaus Iohannis are cele mai mari şanse să câştige viitoarele alegeri. Cât despre mutările din plan local, Dănăilă s-a arătat sceptic în privinţa faptului că ALDE se va despărţi de PSD.
“Să vedem ce va face ALDE la nivel de organizaţii locale. Este important să vedem cum ies de la guvernare. Ies de la guvernare cu totul, ies declarativ, fac o mişcare în încercarea de a-şi mai spăla puţin imaginea. Pentru că în ţară am văzut deja declaraţii ale unor lideri locali că ei vor rămâne la guvernare în continuare alături de PSD. Deci ies, dar nu ies. În calitate de parlamentari ies, în calitate de consilieri nu ies. E tipic pentru Ponta. Sunt anumite localităţi unde majorităţile ar putea fi schimbate dacă ies de la guvernare, şi ar avea de suferit. Oricum, era o chestiune anticipată, deci nu cred că e o surpriză pentru cei care sunt în zona asta. Dar PSD-ul se pregăteşte la Brăila să îşi menţină majoritatea în consiliul judeţean. Sunt mişcările cu cei de la PMP. După trei ani de zile în Consiliul Judeţean, în care PNL a fost singurul partid de opoziţie, şi în toată perioada asta am invitat orice consilier sau grup de consilieri să vină alături de noi, dar n-a venit nimeni, că le-a fost bine la guvernare. Eu aştept să văd ce se întâmplă. Dacă vor ieşi de la guvernare cu adevărat sau doar declarativ şi dacă la nivel de Brăila se va întâmpla ceva. Categoric, aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Dar, sincer, eu cred că ALDE va rămâne în continuare alături de PSD în toate organizaţiile din ţară”, a declarat Dănăilă.
Antoneta Ioniţă face apel la votarea moţiunii de cenzură a PNL
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a emis un comunicat de presă în acest context pentru a sublinia că în opinia sa setea de putere a PSD-ului este incomensurabilă, iar românii sunt cei care suferă pentru că social-democraţii se agaţă cu disperare de Palatul Victoria.
“PSD trebuie să plece! Din păcate, dezastrul pe care-l lasă în urmă va fi resimţit mulţi ani de acum înainte, dacă este să ne referim numai la împrumuturile contractate, cu cele mai mari dobânzi de pe piaţa interbancară. În aproape trei ani, PSD a îndatorat România, a stopat investiţiiile, a scăzut încrederea investitorilor. Din cauza lor, România şi-a pierdut credibilitatea! (...) O moţiune de cenzură votată de toţi parlamentarii responsabili este singura şansă pentru ca România să mai poată fi salvată. Este nevoie de un guvern responsabil”, susţine aceasta în comunicatul de presă.