• Florian Mortu, ajuns în faţa instanţei pentru infracţiunile de instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu, nu a reuşit să scape de acuzaţii • în dosarul în care mai sunt doi inculpaţi, Cristian Sava şi Cătălin Popa, s-au invocat unele excepţii, însă acestea au fost respinse, astfel că a început judecata • acţiunile ilegale comise de cei trei au ieşit la iveală în urma unui apel la Linia Telverde Anticorupţie 0800.806.806
Dosarul cu infracţiuni de corupţie, descoperite în urma unui apel la Linia Telverde Anticorupţie, în care inculpat este şi un agent din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Brăila, este în curs de judecată pe rolul Tribunalului Brăila. Inculpaţii au încercat să scape de proces, invocând unele excepţii, numai că judecătorii le-au respins şi au dat startul procesului. Pe lista inculpaţilor este agentul Florian Mortu, acuzat de infracţiunile de instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu, cel care a făcut greşeala de a ajuta o cunoştinţă să recupereze un certificat de înmatriculare reţinut anterior de poliţişti. Alături de acesta, mai sunt judecate alte două persoane, Cristian Sava şi Cătălin Popa, care au beneficiat de ajutor din partea omului legii.
În toamna anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au trimis în judecată pe agentul de poliţie Florian Mortu, şi pe ceilalţi doi brăileni. Ancheta în acest caz a fost pornită de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Brăila, întrucât era vorba şi despre un agent de poliţie, iar sesizarea a venit din partea unui denunţător, prin Linia Telverde Anticorupţie 0800.806.806. Ofiţerii de poliţie judiciară ai SJA Brăila au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. Fapta a fost sesizată de către un martor denunţător, în data de 7 iunie 2016, la Linia Telverde Anticorupţie. Denunţătorul fusese oprit în trafic de un echipaj de poliţie, care i-a reţinut certificatul de înmatriculare al maşinii, însă şoferul a apelat apoi la Sava Cristian, care i-a pretins o sumă de bani, pentru a-l ajuta, prin intermediul lui Popa Cătălin, să îşi recupereze documentul. Ulterior, s-a ajuns la poliţistul Florian Mortu, care nu a ţinut cont de prevederea legală şi a dat certificatul unei alte persoane, deşi legea precizează clar că certificatul de înmatriculare reţinut se poate restitui doar titularului.
Potrivit procurorilor, în iunie 2016, Popa Cătălin a intervenit pe lângă cunoştinţele sale, lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei Rutiere Brăila, respectiv poliţistul Mortu Florian (care îşi desfăşura activitatea în cadrul compartimentului Abateri) şi a obţinut certificatul de înmatriculare al unui autoturism Opel Corsa, reţinut de organele de poliţie. Procurorii au arătat faptul că agentul de poliţie a încălcat prevederile legale ale OUG 195/2002, întrucât a restituit certificatul de înmatriculare al autoturismului lui Popa Cătălin, şi nu proprietarului maşinii, fiind vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu. În plus, poliţistul i-a solicitat persoanei căreia i-a dat, în mod ilegal, certificatul de înmatriculare, să semneze de primire în locul celui care era proprietarul autoturismului, în registrul certificate de înmatriculare. Şi aşa s-a ajuns la acuzaţii penale.