Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Agentii de informatii ai lui Saddam Hussein revin in functii datorita experientei cu Iranul

Guvernul irakian angajeaza in secret, cu aprobarea oficialilor americani, fosti agenti de informatii din perioada lui Saddam Hussein, datorita experientei lor in operatiunile de spionaj impotriva obiectivelor iraniene, relateaza publicatia USA Today in editia electronica.
Efortul este destinat imbunatatirii capacitatii irakiene de a stringe informatii despre retelele spijinite de Iran care actioneaza pe teritoriul Irakului, a declarat Dan Maguire, principalul consilier americane pe probleme de informatii.
Majoritatea agentilor de informatii din perioada lui Saddam, care erau principalul mijloc de reprimare a populatiei, fugisera din tara dupa declansarea operatiunilor americane.
Practica angajarii fostilor agenti de informatii pare sa contravina noii legi "Responsabilitate si Justitie" adoptata anul acesta, care interzice membrilor serviciilor de securitate din perioada lui Saddam sa lucreze pentru Guvern, din cauza reputatiei acestora.
In trecut Guvernul irakian nu a aplicat in mod consecvent sau onest reglementarile privind angajarea fostilor membri ai Partidului Baath, a declarat Habib Nassar de la Centrul International pentru Justitia in Tranzitie, o organizatie non-profit care studiaza abuzurile asupra drepturilor omului.
Oficialii americani au aprobat initiativa ca fiind una logica, fara a preciza citi vor fi reangajati si citi vor avea in continuare interdictie. Departamentul de informatii al Ministerului irakian de Interne este interesat de "ofiteii fostului regim, in primul rind cei care au lucrat impotriva obiectivelor iraniene", a declarat Maguire.
Autoritatile militare ale Statelor Unite considera Iranul un obstacol in stabilizarea Irakului, acuzindu-l ca furnizeaza militiilor siite arme si bombe pentru atacuri care vizeaza fortele americane si irakiene.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii