Mergi la conţinutul principal

Agent de pază mituit pentru lemne de salcâm

• Florentin Lupu, agent de pază la SC “Bronic Security” SRL, a fost anchetat şi trimis în judecată pentru complicitate la furt şi luare de mită • Lupu s-a înţeles cu hoţii de lemne din zona Ianca şi a acceptat mită 50 de lei, ca să-i lase să fure salcâmi din pădurea fostei unităţi militare de la Ianca, administrată de Consiliul Judeţean Brăila • hoţii au fost prinşi în flagrant, iar agentul de pază a fost dovedit de probe, după ce anchetatorii i-au verificat apelurile telefonice şi SMS-urile

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au trimis în judecată pe Florentin Lupu, agent de pază la o firmă brăileană, şi pe alţi cinci inşi implicaţi în furtul de arbori din pădurea aparţinând fostei unităţi militare de la Ianca, în prezent desfiinţată. Lupu va fi judecat pentru complicitate la furt calificat şi luare de mită, în timp ce coinculpaţii din dosarul “Ianca” - Aurel Stoian, 23 ani, Carol Cantaragiu, 42 ani, M. V. D., 17 ani, Georgian Ionuţ Toader, 19 ani şi Adrian Petrică Dumitrache, 35 ani – vor fi judecaţi pentru furt calificat, dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

 

Lupu, paznic la fosta unitate militară de la Ianca

Unitatea militară de la Ianca a fost desfiinţată, iar obiectivul, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Brăila, era păzit, în toamna anului trecut, “zi şi noapte”, de firma de pază SC “Bronic Security” SRL. Paza era asigurată de zece agenţi de pază, printre aceştia numărându-se şi Florentin Lupu, în vârstă de 41 de ani.

În vara anului trecut, precizează anchetatorii, Lupu păzea fosta cantină a soldaţilor, garajele auto, GAZ-ul cu animale şi o pădure cu salcâmi care aparţine unităţii militare, aceasta fiind folosită, cândva, pentru camuflaj. În timp ce efectua serviciul de pază, agentul l-a cunoscut pe localnicul Aurel Stoian, care păştea oile pe islazul din vecinătatea fostei unităţi militare.

Procurorul de caz precizează: “Din vorbă în vorbă, cei doi s-au împrietenit, iar Stoian i-a propus agentului de pază să-l lase să pătrundă, împreună cu alte persoane, în pădurea de salcâmi a UM Ianca şi să sustragă lemne, urmând ca, pentru acest serviciu, să fie recompensat cu o sumă de bani. Agentul de pază a fost de acord cu propunerea făcută, motiv pentru care, în seara zilei de 3 octombrie 2015, în jurul orei 17:00, agentul l-a contactat telefonic pe Stoian Aurel, spunându-i că urma să intre în serviciul de pază şi, dacă voia, putea sustrage lemne din perimetrul respectiv, pe tura sa”.

În schimbul favorului făcut, Lupu i-a cerut lui Stoian suma de 50 de lei, iar acesta a fost de acord. Numai că, bănuind parcă ce avea să se întâmple mai târziu, Aurel Stoian a înregistrat pe telefonul mobil convorbirile telefonice purtate cu agentul de pază devenit complice la furt, fără ştirea acestuia.

După înţelegerea făcută cu agentul de pază de la fosta UM Ianca, Stoian a discutat cu mai mulţi vecini de stradă, propunându-le să-l ajute să sustragă lemne pe tura lui Lupu, despre care a afirmat că a acceptat să fie mituit cu 50 de lei amărâţi. Carol Cantaragiu şi Adrian Petrică Dumitrache au fost de acord şi au contribuit cu câte 10 lei. Stoian a pus şi el 9 lei, după care au mai cooptat doi inşi, pe Georgian Ionuţ Toader şi pe minorul D.M.V., care să-i ajute. 

 

Agentul de pază şi-a fabricat “un alibi”, ca să scape basma curată

Astfel, în seara zilei de 13 octombrie 2015, în jurul orei 20:30, Aurel Stoian şi ceilalţi patru complici la furt s-au deplasat în zona fostei unităţi militare, înarmaţi cu un joagăr şi cu o toporişcă. Ajuns în apropierea perimetrului păzit de SC “Bronic Security” SRL, Stoian l-a sunat pe agentul Florentin Lupu, comunicându-i că au ajuns şi că-i poate oferi doar 30 de lei, restul urmând să i-l dea a doua zi. Lupu a fost de acord şi i-a spus hoţului de lemne că poate intra în pădurea de salcâmi. Având acceptul agentului de pază, cei cinci au pătruns în incinta fostei unităţi miliatare şI au doborât patru salcâmi.

“În acest timp, pentru a-şi asigura un alibi în cazul în care autorii furtului ar fi fost prinşi, Lupu l-a anunţat pe şeful de tură Lipan Nicu despre faptul că a auzit zgomot de copaci doborâţi în pădure (!) mizând pe faptul că, fiind noapte, nimeni nu va verifica acest aspect. Contrar aşteptărilor, şeful de tură i-a alertat pe ceilalţi paznici deplasându-se în zona în care fuseseră tăiaţi salcâmii, fapt ce a făcut ca autorii faptei de furt să abandoneze la faţa locului atât salcâmii doborâţi, cât şi articole de îmbrăcăminte pe care le aveau asupra lor – geci şI pulovere - şi în care se afla suma de 29 lei, ce trebuia predată agentului de pază Lupu Florentin”, precizează reprezentantul PT Brăila.

Hainele suspecţilor au ajuns, ulterior, la Poliţia Ianca, însă hoţii de lemne nu s-au dat bătuţi. După plecarea agenţilor de pază, s-au întors la locul faptei ca să-şi recupereze gecile, însă, constatând că nu mai sunt, s-au hotărât să sustragă salcâmii doborâţi. În aceeaşi noapte, lemnele sustrase au ajuns în gospodăria lui Adrian Dumitrache, fiind împărţite între autorii furtişagului. A doua zi, Florentin Lupu l-a sunat pe Aurel Stoian şi i-a spus că nu mai vrea nicio sumă de bani, întrucât, în seara precedentă, au fost pe punctul de a fi prinşi la furat, stabilindu-se, astfel, legătura dintre ei.

Pe parcursul urmăririi penale, mai precis în mai 2016, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila a admis solicitarea procurorilor de efectuare a unei percheziţii informatice asupra telefonului mobil aparţinând inculpatului Aurel Stoian, care declarase că a înregistrat convorbirile purtate cu agentul de pază Florentin Lupu. Procurorul de caz precizează:

“Din conţinutul înregistrărilor telefonice, a rezultat o înţelegere prealabilă a inculpaţilor Lupu Florentin şi Stoian Aurel cu privire la activitatea de sustragere a materialului lemnos din seara zilei de 13 octombrie 2015. De asmenea, în urma verificării listingului convorbirilor telefonice efectuate de Stoian şi Lupu în perioada 1 octombrie 2015 – 2 februarie 2016 (…) au fost identificate un număr de 90 de apeluri telefonice şi SMS-uri efectuate/recepţionate între numărul de telefon 07… aparţinând inculpatului Lupu Florentin şi 07… aparţinând inculpatului Stoian Aurel”.

Iniţial, agentul de pază a declarat că nu a avut o înţelegere cu Stoian Aurel, ci doar i-a permis acestuia “să adune lemne uscate din pădure”. Ulterior, pus în faţa probelor, Lupu a recunoscut că i-a permis inculpatului să sustragă lemne, dar că nu-şi aminteşte dacă au discutat la telefon despre vreo sumă de bani.

Cazul se află în atenţia magistraţilor de la Tribunalul Brăila.   

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro