Agenda europeană | Mihai Tudose: „Avem o agenţie europeană la Bucureşti. Trebuie să fie doar un început” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Agenda europeană | Mihai Tudose: „Avem o agenţie europeană la Bucureşti. Trebuie să fie doar un început”

• săptămânal, împreună cu europarlamentarul PSD vom prezenta cele mai importante aspecte discutate în Parlamentul European • inițiativa ziarului ”Obiectiv – Vocea Brăilei” are la bază nevoia de informare a populației cu privire la ce se întâmplă în PE și cum ne este afectată viața în calitate de cetățeni europeni • astăzi, despre săptămâna 27 septembrie – 4 octombrie

O veste bună! România va găzdui Centrul European de Competențe în Domeniul Industrial, Tehnologic și de Cercetare în Materie de Securitate Cibernetică. UE este prezentă, de asemenea, în viaţa românilor şi în alt plan esenţial: protejarea locurilor de muncă. O demonstrează milioanele de joburi salvate în Europa, din calea pandemiei şi a competiţiei comerciale globale, ca urmare a acţiunilor întreprinse la nivelul UE. În ambele sfere menţionate îl regăsim implicat pe europarlamentarul brăilean Mihai Tudose, vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate şi Apărare şi membru al Comisiei pentru Comerţ Internaţional din Parlamentul European.

România, element-cheie în securitatea cibernetică a UE
Acordul de stabilire la Bucureşti a sediului Centrului European de Competențe în Materie de Securitate Cibernetică a fost semnat vineri, 27 septembrie, la sediul Guvernului.
„E un moment cu o dublă importanţă. În primul rând, e vorba de recunoaşterea competenţei româneşti în acest domeniu vital în contextul geostrategic actual, acela al securităţii cibernetice. Avem specialişti de top, avem expertiză apreciată la nivel internaţional, avem capacitatea de a coordona interacţiunea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre ale Uniunii Europene. Iar în al doilea rând, se îndeplineşte un deziderat românesc - de a găzdui o structură europeană semnificativă pe teritoriul nostru.
Am început demersurile când eram prim-ministru, pentru a obţine relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene a Medicamentelor, care a fost mutată de la Londra după Brexit. Acea încercare a pregătit, într-un fel, terenul succesului de acum. Faptul că avem, în sfârşit, o instituţie europeană în România trebuie privit, însă, ca fiind doar un început. Sunt câteva ţări UE care au mai multe agenţii pe teritoriul lor. Vom continua eforturile în direcţia asta. Spre exemplu, anul trecut am interpelat Comisia Europeană, pledând pentru sediul la Bucureşti al viitoarei Autorități Vamale a UE. E un proces dinamic, e o competiţie între ţările membre, în care trebuie să continuăm să fim pro-activi”,
a declarat Mihai Tudose.

Locuri de muncă salvate
Tot zilele trecute, au fost date publicităţii două statistici relevante pentru impactul investițiilor publice și al programului SURE (Sprijin pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență) în salvarea locurilor de muncă din Uniunea Europeană în perioada pandemiei de Covid-19, respectiv pentru protejarea locurilor de muncă prin acţiunile UE de apărare comercială.
Se estimează că prin măsurile de sprijin implementate în statele membre în pandemie s-au salvat 26,9 milioane locuri de muncă. Iar prin măsurile de apărare comercială, numai anul trecut au fost protejate 500.000 de locuri de muncă în Uniunea Europeană.
„În pandemie, am cerut insistent Comisiei Europene măsuri urgente, ferme şi masive de sprijinire a economiei şi a cetăţenilor. Rămân la părerea că se putea acţiona mult mai eficient şi mai logic. Îmi menţin toate criticile aduse de-a lungul ultimilor ani Comisiei Europene pentru modul în care a gestionat pandemia. Nu pot, însă, să nu apreciez faptul că s-a salvat un număr considerabil de locuri de muncă în ţările membre. Dar, repet, se putea mai mult şi mai bine. Mai ales trebuia să fie focalizat ajutorul pe regiunile vulnerabile social şi economic din Est”, consideră Mihai Tudose.
Europarlamentarul social-democrat a precizat că eforturile de protejare a locurilor de muncă din UE continuă în contextul disputelor comerciale internaţionale.
„În Comisia pentru Comerţ Internaţional, din care am făcut parte şi în mandatul precedent, noi am schimbat, practic, în ultimii ani, aproape toată legislaţia UE în materie de apărare a intereselor comerciale europene. Vă amintiţi căderea lanţurilor de aprovizionare în toată lumea în pandemie, măsurile protecţioniste care au urmat, tensiunile între SUA şi China ajunse în pragul războiului comercial. Pentru UE a fost creat un set de instrumente, în special antidumping și antisubvenție - în total 182 de măsuri pentru a combate practicile comerciale neloiale, care au salvat jumătate de milion de joburi doar anul trecut. Dar şi aici mai e mult de lucru pentru a sprijini sectoarele vulnerabile, mă gândesc în special la IMM-uri, apoi pentru a stimula inovaţia, pentru că UE riscă să piardă cursa în domeniul tehnologiilor de vârf”, a subliniat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro