• ”Pe scurt: UE ţine bani blocaţi în zone fără cerere suficientă. Aici, unde e atâta nevoie să poţi muta armata rapid pe hartă – şi asta ne priveşte direct ca ţară! – nu mai sunt fonduri”, a explicat europarlamentarul • Mihai Tudose a punctat necesitatea intervenției UE ”acolo unde chiar are competența şi posibilitatea: la îmbunătățirea infrastructurii de transport, mai ales că există beneficiul că aceasta poate fi folosită şi în scop civil”
Forţele militare din Europa nu se pot încă deplasa suficient de rapid, atrage atenţia europarlamentarul Mihai Tudose, citând cel mai recent raport al Curții de Conturi Europene, cu privire la planul de acțiune al UE privind mobilitatea forţelor armate.
„Curtea de Conturi atrage atenţia asupra unor erori majore ale Comisiei Europene. În primul rând, bugetul estimat nu a fost proporţional cu obiectivele. Cei 1,7 miliarde euro alocaţi pentru cadrul financiar multianual 2021-2027 au fost cheltuiţi încă de la finalul lui 2023. Cererea a depăşit cu mult acest buget foarte modest în raport cu scopurile pentru care a fost conceput. Ce facem în situaţia asta? Stăm patru ani (din 2023 până în 2027) așteptând să vină noi bani pentru o provocare stringentă de securitate europeană?”, a declarat Mihai Tudose, vicepreşedinte al Comisiei pentru Securitate şi Apărare a Parlamentului European.
„Este, apoi, problema selecţiei proiectelor. Curtea de Conturi spune, negru pe alb, că selectarea proiectelor de infrastructură cu dublă utilizare nu a luat în considerare factorii geopolitici în măsura corespunzătoare. Mai precis, Curtea reproşează că proiectele au fost selectate fragmentar, pe părţi izolate, fără prioritizarea amplasamentului strategic şi fără o viziune coerentă de ansamblu”, a punctat Mihai Tudose.
Eurodeputatul PSD a interpelat Comisia Europeană pe acest subiect, cerând mai buna coordonare a proiectelor, în special cu statele membre, simplificarea birocraţiei şi reorientarea fondurilor europene nefolosite suficient în alte domenii spre punctele nevralgice ale UE, cum este mobilitatea trupelor şi echipamentelor militare.
„Pe scurt: UE ţine bani blocaţi în zone fără cerere suficientă. Aici, unde e atâta nevoie să poţi muta armata rapid pe hartă – şi asta ne priveşte direct ca ţară! – nu mai sunt fonduri. E inadmisibil să stăm să aşteptăm sorocul 2027. NATO îşi face treaba, iar UE emite pretenții în plan militar – atunci să-şi facă UE datoria acolo unde chiar are competența şi posibilitatea: la îmbunătățirea infrastructurii de transport, mai ales că există beneficiul că aceasta poate fi folosită şi în scop civil”, a subliniat Mihai Tudose.
![](/sites/default/files/10tudose_2.jpg)