Agenda europeană | Mihai Tudose: ”Busola UE pentru competitivitate indică o schimbare radicală de paradigmă” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Agenda europeană | Mihai Tudose: ”Busola UE pentru competitivitate indică o schimbare radicală de paradigmă”

• asta a anunțat europarlamentarul român în legătură cu foaia de parcurs prezentată, recent, de  președinția Comisiei Europene denumită ”Busola pentru competitivitate” • ”Vor fi revizuite directiva privind sustenabilitatea corporativă, cea pentru diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor și regulamentul privind taxonomia UE în domeniul climei”, a subliniat Mihai Tudose

 

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose salută foaia de parcurs pentru Uniunea Europeană, denumită ”Busola pentru competitivitate”, prezentată, miercuri, de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Social-democratul a precizat că acest cadru de acțiune trasează calea pe care Europa trebuie să o urmeze pentru a face faţă concurenței globale Potrivit lui Tudose, între ideile de bază se află reducerea birocraţiei şi sprijinirea industriei.

”Este prima iniţiativă majoră a Comisiei Europene din acest mandat, bazată pe raportul Draghi privind viitorul competitivității europene. Raportul lui Mario Draghi a pus diagnosticul şi a propus soluţii. Acum, Busola – cum i-a spus Comisia – e planul strategic, care porneşte de la cele trei idei de bază ale analizei d-lui Draghi: eliminarea decalajului în planul inovării, foaia de parcurs comună pentru decarbonizare și competitivitate, respectiv reducerea dependențelor și creșterea securității”, a declarat Mihai Tudose.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European a mai explicat faptul că pentru fiecare din aceste direcţii, Comisia va veni cu iniţiative sectoriale.

„Pentru inovare, se elaborează strategii privind inteligenţa artificială şi companiile nou-înfiinţate. La decarbonizare, se lucrează la un pact pentru industrie curată şi la planul de acțiune pentru energie la prețuri accesibile. În vederea reducerii dependenţelor, se pregătesc noi parteneriate externe pentru comerț și investiții, precum şi revizuirea normelor din domeniul achizițiile publice, unde se va introduce preferința europeană la achiziții publice pentru sectoarele și tehnologiile critice”, a mai precizat Tudose.

De asemenea, cel mai interesant aspect, din punctul de vedere al preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, este proiectul de reducere a sarcinii administrative și de reglementare.

„Comisia are în vedere, pe lângă cei trei piloni la care m-am referit, cinci factori orizontali favorizanţi, care, pe scurt, sunt: simplificarea birocratică, eliminarea barierelor interne de pe Piaţa Unică, finanţarea competitivităţii, promovarea competențelor şi o mai bună coordonare cu statele membre. Se vrea reducerea cu cel puțin 25% a sarcinii administrative pentru întreprinderi și cu minim 35% pentru IMM-uri. De asemenea, procedurile de accesare a fondurilor UE vor fi simplificate şi vor deveni mai rapide”, a mai punctat europarlamentarul.

Potrivit lui Mihai Tudose avem de-a face cu o schimbare de paradigmă total necesară pentru o direcție potrivită a Uniunii Europene.

”În concluzie, e o schimbare radicală de paradigmă. Spun asta pentru că, din perspectiva debirocratizării, urmează modificarea legislaţiei pe care tocmai Comisia anterioară, condusă tot de d-na Von der Leyen, a elaborat-o. De exemplu, vor fi revizuite directiva privind sustenabilitatea corporativă, cea pentru diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor și regulamentul privind taxonomia UE în domeniul climei.  Ştiţi bine cât am criticat, în ultimii cinci ani, defazarea Comisiei Europene în raport cu realitatea. Mai bine mai târziu decât niciodată... Să sperăm că nu e prea târziu, raportat la competiţia economică mondială”, a conchis eurodeputatul social-democrat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro