Mergi la conţinutul principal

Agenţii economici pot aplica pentru proiecte europene «Erasmus +»

Noul program de finanţare europeană "Erasmus +" va permite şi organismelor publice sau private din comunitate, agenţilor economici, să aplice pentru finanţarea unor proiecte europene, la care să participe şi unităţi de învăţământ. 

Fostele programe de finanţare "Comenius", "Grundtvig", "Leonardo da Vinci" şi "Comenius Regio" se vor derula de acum sub genericul "Erasmus^", un program integrat, în care va conta candidatura instituţională, nu cea individuală. "Acum şcoala îşi face un plan de dezvoltare europeană şi profesorii care vor să aplice pentru proiecte sau mobilităţi individuale trebuie să ţină cont de acest plan. Încă de la începutul lunii ianuarie am demarat informarea şcolilor în privinţa noilor reguli, am organizat şi o Conferinţă de scriere a proiectelor europene în varianta "Erasmus+", în parteneriat cu Casa Corpului Didactic", explică profesoara Luminiţa Mocanu, inspector şcolar responsabil cu proiectele europene al Inspectoratului Şcolar. În cadrul întâlnirii amintite au fost prezentaţi paşii de urmat pentru înregistrarea şcolilor, platforma pe care se pot înscrie, termenele limită până la care se poate face acest lucru, 17 martie pentru mobilităţile individuale şi luna aprilie pentru celelalte tipuri de proiecte. Din păcate, din cele 110 şcoli cu personalitate juridică din judeţul nostru au avut reprezentanţi la conferinţă numai 57.

Parteneriate între şcoli şi afaceri locale

Pentru a scrie un proiect european cu succes, trebuie ca obiectivele acestuia să se încadreze în obiectivele şcolii din partea căruia se depune proiectul şi în obiectivele strategice ale programului "Erasmus+": învăţarea limbilor străine care vor asigura o bună încadrare pe piaţa muncii, facilitarea la educaţie a grupurilor dezvantajate sau cu oportunităţi de învăţare reduse, îmbunătăţirea nivelului de competenţe şi abilităţi, cu relevanţă specifică pe piaţa muncii, întărirea cooperării între zona educaţiei şi piaţa muncii, excelenţă şi internaţionalizare a educaţiei la nivelul instituţiilor de formare. Foarte important este şi faptul că aceste aplicaţii se vor putea scrie de acum şi în limba română.
Proiectele "Erasmus +" au trei acţiuni cheie: 1 - Mobilităţi individuale pentru învăţare, 2 - Cooperare pentru inovare şi bune practici, 3 - Sprijin pentru reforma politicilor, programe speciale - Jean Monet pentru sport. Oportunităţile de mobilitate sunt deschise studenţilor, stagiarilor, cadrelor didactice şi altor categorii de personal implicat în învăţământ, tinerilor care participă la schimburile destinate lor şi voluntarilor. Aceste aplicaţii pot fi depuse până pe 17 martie.
Prin "Erasmus +" se pot crea sau consolida parteneriate între instituţiile şi organizaţiile din învăţământ şi operatorii economici. Aici se pot depune proiecte până în luna aprilie.
Pentru cei interesaţi, paşii de urmărit pentru realizarea unui proiect sunt: înregistrarea şcolii, organizaţiei sau societăţii pe portalul: http://www.anpcdefp.ro/noutate.php?id#88, verificarea eligibilităţii în conformitate cu criteriile programului, verificarea condiţiilor financiare, completarea şi trimiterea aplicaţiei, a documentelor doveditoare, a formularului de identificare, a formularului de identificare financiară, şi obţinerea codului de identificare format din nouă cifre. Practic, aceste proiecte oferă posibilitatea de a se realiza parteneriate între şcoli şi afaceri locale, sprijinite financiar de Uniunea Europeană, pentru ca şcolile să formeze specialiştii de care este nevoie cu adevărat pe piaţa muncii. "Ţinând cont că la întâlnirea cu reprezentanţii şcolilor pentru proiecte europene au venit doar 57 de reprezentanţi, vom monitoriza atent celelalte unităţi şi motivele pentru care nu doresc integrarea în sistemul de valori europene", a declarat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro