• sediul serviciului din Brăila se află în clădirea unde funcţiona până nu demult Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (str. Mihai Eminescu nr. 8-8A), la etajul 1 • membrii CLM Brăila au aprobat încredinţarea directă în folosinţă gratuită a spaţiului către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, pe o durată de 10 ani • potrivit Carmeliei Bălănică, vicepreşedintele ANANP, sediul din Brăila are 3 angajaţi, toţi specialişti în domeniul protecţiei mediului
Serviciul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) şi-a început activitatea la Brăila în propriul sediu. Acesta funcţionează în “buricul târgului”, pe Strada Mihai Eminescu, nr. 8-8A, la etajul 1, în spaţiul unde până nu demult activa Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Spaţiul a fost atribuit în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, prin încredinţare directă în folosinţă gratuită pentru 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului. Sediul este unul generos, compus din 3 încăperi în suprafaţă utilă de 82,50 mp, numerotate de la 1 la 3, cu hol şi grup sanitar de folosiţă exclusivă, în suprafaţă de 15,10 mp, şi casă a scării în folosinţă comună, în suprafaţă indiviză de 13,78 mp. În raportul proiectului de hotărâre se mai menţionează că spaţiul aparţine domeniului public al Municipiului Brăila, iar până nu demult acesta a fost ocupat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în baza unei hotărâri din luna martie 2017 şi a unui contract de comodat încheiat în acelaşi an. În luna aprilie a acestui an, contractul respectiv a fost reziliat şi cum Agenţia Naţională pentru Arii Protejate a emis o adresă către Primăria Brăila privind acordarea unui spaţiu corespunzător pentru desfăşurarea activităţii Serviciului Teritorial Brăila, într-un final a fost selectat acest imobil.
Potrivit contractului de comodat, printre obligaţiile Agenţiei se numără folosirea spaţiului ca bun proprietar, efectuarea de reparaţii curente, interzicerea transmiterii dreptului de folosinţă unei terţe persoane, dar şi suportarea cheltuielilor pentru întreţinerea spaţiului, precum şi suportarea riscurilor în caz de distrugere a spaţiului folosit.
Serviciul Teritorial ANANP Brăila are trei angajaţi
Contactată de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Carmelia Bălănică, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, a precizat că serviciul teritorial şi-a început deja activitatea în oraşul nostru. Aceasta a adăugat că în prezent sunt trei angajaţi, toţi specialişti în domeniul protecţiei mediului şi al ariilor protejate. Bălănică a explicat că serviciului din Brăila i s-au alocat 4 posturi iniţial, însă unul nu a fost ocupat, lucru care s-ar putea întâmpla abia când ministerul va scoate la concurs o nouă serie de poziţii vacante. Vicepreşedintele ANANP a subliniat şi câteva detalii despre modul de operare al serviciului teritorial. În sensul că angajaţii acestuia trebuie să meargă pe teren şi să verifice situaţii concrete, iar apoi să emită avize, conform procedurilor, dacă ajung în concluzia că ariile protejate nu sunt afectate în vreun fel.
“În cadrul serviciului teritorial Brăila, o persoană a terminat Silvicultura, o persoană a terminat ingineria mediului şi o alta am înţeles că are doctorat şi vine de la Apele Române. Deci sunt persoane specializate în domeniul protecţiei mediului, al Ariilor Naturale Protejate. Noi am înfiinţat servicii teritoriale pentru că în procedurile pe care le derulează Agenţiile pentru protecţia mediului se emite un aviz. Se emite avizul custodelui, al administratorului sau avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Dar asta abia după ce se face o verificare în teren. Deci trebuie să vedem fiecare proiect, activitate, plan-program care poate influenţa biodiversitatea, care poate influenţa mediul. Atunci intră într-o procedură Agenţia pentru Protecţia Mediului. Printre documentele pe care beneficiarul trebuie să le aducă la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în cadrul procedurilor, este şi acest aviz al nostru pe care îl emitem dacă situaţia permite acest lucru. Colegii noştri se vor deplasa în primul rând pe teren, doar pentru ariile protejate, strict”, a declarat Bălănică.