Aferim! - încă un succes al cinematografiei româneşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aferim! - încă un succes al cinematografiei româneşti

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru lungmetrajul "Aferim!", la cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5-15 februarie), care s-a încheiat sâmbătă seară, la Berlinale Palast. Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, "ar fi fost mai serios când a filmat" lungmetrajul "Aferim!". De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor. Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.
"Aferim!" a fost singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015. Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.
"Aferim!", în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.
Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu căciulă", "Alexandra", "O umbră de nor", "Trece şi prin perete", care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.
Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard dOr şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.
Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când "Poziţia copilului", produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

Ceilalţi laureaţi

Selecţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin a inclus 23 de pelicule, dintre care 19 au concurat pentru marile trofee din competiţia oficială. 21 dintre aceste filme au fost proiectate în premieră mondială. Iată lista completă a câştigătorilor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film - "Taxi", de Jafar Panahi

Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - "El Club/ The Club", de Pablo Larraín

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Radu Jude, pentru "Aferim!", şi Malgorzata Szumowska, pentru "Body"

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Charlotte Rampling, pentru rolul din "45 Years", de Andrew Haigh

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Tom Courtenay, pentru rolul din "45 Years", de Andrew Haigh

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Patricio Guzmán, pentru "El botón de nácar/ The Pearl Button"

Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective în arta cinematografică - "Ixcanul/ Ixcanul Volcano", de Jayro Bustamante

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - "Hosanna", de Na Young-kil

Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj - "Bad At dancing", de Joanna Arnow

Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award) - "Planet Σ", de Momoko Seto

Premiul pentru cel mai bun film de debut din secţiunea Panorama - "600 Millas", de Gabriel Ripstein

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro