Preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, este atât de supărat pe fotbal, încât vrea să retragă sprijinul pe care îl acordă handbalului. Paradoxul poate fi explicat prin războiul declanşat în ultima perioadă între administraţia locală şi noua conducere a Direcţiei Judeţene de Sport. Supărarea lui Stancu vine de la faptul că după ce, anul trecut, autorităţile locale s-au implicat în renovarea Sălii Polivalente, alături de mai multe firme private, acum conducerea DJS a decis să o închirieze şi pentru fotbal, lucru ce l-a adus la exasperare pe preşedintele CJ. Acesta reclamă faptul că derularea unor meciuri de fotbal acolo nu face decât să deterioreze tot ce s-a renovat în locaţia respectivă, acest lucru făcând imposibilă susţinerea meciurilor de handbal.
"Chiar îmi pare rău că am intervenit în renovarea Sălii Polivalente şi, în viitor, voi fi mai atent la ce voi face cu banii. Acolo s-a reinstaurat fotbalul, asta după ce am renovat totul şi le-am atras atenţia să nu mai bage fotbal că se strică tot. Lucrurile sunt special amenajate pentru handbal, unde avem performanţă. Se poate juca şi baschet, şi volei, şi tenis de câmp, dar nu fotbal, care distruge totul, inclusiv vestiarele. Cei care intră acolo ar trebui şi analizaţi medical... Deci e normal să se bată aşa joc de munca omului, de munca noastră?", a comentat preşedintele CJ.
"Dacă nu se termină cu fotbalul, noi nu mai votăm în CJ şi CLM finanţarea la handbal"
Acesta a mai adăugat că, cel mai recent meci de fotbal a fost chiar luni noapte, în jurul orei 22.30 şi că asta nu i se pare normal. De altfel o oră atât de înaintată pare cel puţin ciudată pentru practicarea unui sport. Totodată, Stancu a afirmat că de vină pentru tot ce se întâmplă este conducerea PDL Brăila, care nu a fost în stare să numească la această direcţie pe cineva competent: "Direcţia asta a încăput pe mâna nu ştiu cui, după ce au dat-o afară pe Tinca Amza, care avea 40 de ani de experienţă, în care a dat sportului naţional campioni. Au dat-o afară ca pe ultimul om. Şi pe Edi Puiu nu ştiu de ce l-au schimbat că era apolitic omul... Dar nu ai cu cine vorbi la acel partid. Dacă noi avem legături bune la Bucureşti cu partidul de la guvernare, din nefericire, aici nu avem corespondenţi care să acţioneze în interesul Brăilei. Le-am şi zis: daţi-mi un exemplu în care aţi adus un plus Brăilei... Ce să zică? Eu le-am zis, aşa, în glumă, că până una alta conducerea, în plan local, noi suntem, indiferent ce se întâmplă pe plan naţional...", a mai adăugat Stancu.
Preşedintele CJ a ţinut să mai sublinieze că dacă DJS va continua să închirieze sala pentru fotbal, atunci atât Primăria, cât şi CJ, vor retrage sprijinul acordat handbalului. "În condiţiile în care acolo se joacă fotbal non-stop, sala se va deteriora. L-am informat şi pe dl. primar de acest lucru şi noi suntem hotărâţi, în principiu, să retragem sprijinul de la echipa de handbal, că nu avem unde să jucăm. Dacă nu se termină cu fotbalul, noi nu mai votăm în CJ şi CLM să menţinem finanţarea la handbal, iar eu îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al clubului şi nu mă mai ocup de handbal", ameninţă Stancu.
Sala Polivalentă - singura sursă de venituri a DJS
De cealaltă parte a baricadei, directorul Ionel Enuţă nu a vrut să comenteze afirmaţiile lui Stancu la adresa sa, dar a precizat că Sala Polivalentă, prin definiţie, este o locaţie destinată sporturilor de sală, care poate găzdui diverse evenimente sportive, artistice şi chiar expoziţii, dar reprezintă în acest moment şi singura sursă de bani a Direcţiei pentru Sport a Judeţului Brăila. În administrarea DSJ mai există Hotelul Sport şi Cantina Sport, însă, în această perioadă, acestea nu-şi asigură resursele financiare nici măcar pentru cheltuielile curente. În această situaţie, aşa cum ne-a explicat Enuţă, pentru că fondurile care vin de la Minister sunt pe an ce trece mai mici, singura soluţie de supravieţuire este autofinanţarea, iar sursa principală de venituri rămâne Sala Polivalentă.
"Am căutat să revigorez un pic Sala Polivalentă. Este o locaţie destinată sportului şi ăsta este singurul motiv pentru care am încercat şi voi încerca să închei contracte cu asociaţiile vechi, serioase - Poliţie, Pompieri, Jandarmi - şi alte câteva asociaţii sportive cu personalitate juridică, pentru a mă putea autofinanţa, ca să suport cheltuielile care se ivesc lunar. Ăsta este singurul motiv pentru care eu optez pentru această variantă: să mă descurc din punct de vedere financiar. Atâta timp cât Hotelul Sport, în această perioadă, nu aduce niciun venit, dar cheltuieli sunt - cu personalul, cu întreţinerea, de exemplu centrala trebuie să meargă, pentru că altfel se sparg caloriferele - iar la Cantina Sport este, la fel, o perioadă moartă, Sala Polivalentă rămâne unica soluţie", se justifică Ionel Enuţă.
"Sunt contracte ferme, iar preţurile sunt impuse de minister"
Directorul DSJ a mai adăugat că rămâne ferm pe poziţie şi că în Sala Polivalentă se va juca şi fotbal, însă că vor avea acces numai asociaţiile sportive care încheie contracte conform instrucţiunilor primite de la minister. În baza acestor contracte, asociaţiile vor acoperi toate pagubele de care se fac vinovate. "Sunt contracte ferme, iar preţurile sunt impuse de minister. În contract sunt stipulate multe clauze, iar asociaţiile răspund de tot ce se întâmplă în sală. Dacă se rupe un scaun sau altceva, răspunde asociaţia respectivă. Ea va acoperi pagubele. Nu renunţ la ideea de autofinanţare, sunt sume frumuşele care se încasează pe segmentul acesta şi aş putea să remediez orice neregulă s-ar ivi. Asociaţiile sportive vor beneficia numai de vestiar. Atât. Intră pe teren, stau cât timp au alocat în acea zi şi apoi se îmbracă şi pleacă acasă, fără duşuri". Acesta a mai ţinut să sublinieze că, deocamdată, nu s-a deteriorat nimic în sală în urma meciurilor de fotbal. Întrebarea este cine va identifica autorul eventualelor stricăciuni, ca să poată fi imputate, potrivit contractelor? Este vreun angajat care monitorizează, inclusiv la ora 22,30, ce fac şi ce lasă în urmă cei care agreează fotbalul nocturn?
În altă ordine de idei, Ionel Enuţă a mai afirmat că DSJ mai are de încasat sume frumoase de la HC Dunărea şi chiar de la echipa de fotbal, dar că nu face un capăt de ţară din acest lucru.
"Echipa de handbal ne-a plătit jumătate din datorie, dar mai are de dat în jur de 200 de milioane de lei vechi. Şi fotbalul mai are nişte restanţe, au fost câţiva fotbalişti care au dormit la Hotel Sport şi au mâncat. Este criză financiară, noi înţelegem acest lucru, de aceea consider că şi noi trebuie să fim înţeleşi", a adăugat împăciuitor directorul DSJ.