Mergi la conţinutul principal

Afaceristul Ciolcă, cercetat în dosarul “Mafia Cerealelor”, condamnat cu suspendare în alt dosar de evaziune fiscală

Curtea de Apel Galaţi a dat sentinţa definitivă într-un dosar în care inculpatul principal este acelaşi Ciolcă Dan Ştefan, acuzat că a făcut evaziune de milioane de euro • judecătorii l-au condamnat pe omul de afaceri la 4 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală • dosarul “Mafia cerealelor” este încă în curs de judecată

 

Inculpat în dosarul “Mafia cerealelor”, după ce DIICOT a dispus trimiterea în judecată pentru constituirea a unui grup infracţionat, specializat în “afaceri” cu cereale, Ciolcă Dan Ştefan a primit condamnarea finală într-un alt dosar de evaziune fiscală, ajuns pe rolul instanţei în 2014. Cauza a fost în cercetarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mai mulţi inculpaţi fiind trimişi în judecată pentru că au tras ţepe statului, prejudiciul fiind de peste 5,5 milioane lei. Zilele trecute, Ciolcă Dan Ştefan a primit sentinţa, însă nu va ajunge la închisoare. Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat la 4 ani închisoare, însă cu suspendare sub supraveghere. Are anumite obligaţii impuse pe care trebuie să le respecte, în caz contrar riscând să ajungă la închisoare.

Partenerii săi de afacere, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au fost obligaţi să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacţiilor.

În septembrie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Ciolcă Dan Ştefan, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată (233 acte materiale); Ilie Silviu Marian - administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (164 acte materiale); Bibic Marius Mărgărit, administrator al unei societăţi comerciale,  pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (69 acte materiale);

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat faptul că, în perioada iulie 2009 – iunie 2010, inculpatul Ciolcă Dan-Ştefan a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 233 facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de ceilalţi 2 inculpaţi. Prin aceasta s-a urmărit sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin deducerea ilegală a TVA aferentă facturilor emise de societăţile comerciale respective (5.575.788,51 lei) şi a cheltuielilor privind costul mărfurilor achiziţionate fictiv (4.406.395,99 lei).

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat, prin înregistrarea acestor facturi, a fost în cuantum de 9.983.184,50 lei (2.152.104,96 Euro).

 

Dosarul DIICOT

Controversatul om de afaceri Ciolcă este judecat şi într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat un grup infracţional prin care a prejudiciat statul român cu 21 milioane de euro.

Anchetatorii susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, deşi era anchetat într-un alt dosar, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri cu iniţiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora “fabrica” facturi, în Bucureşti. Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul s-a creat prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite.

După cum v-am informat, la data de 24 februarie 2016, procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 39 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale unor persoane precum şi la sediile unor societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi municipiul Bucureşti, toate acestea cu scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96 milioane de lei, respectiv peste 21,3 milioane de euro. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, cei acuzaţi au emis facturi şi documente contabile prin care era atestată, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii. Cei 11 inculpaţi în dosar, care au ajuns în spatele gratiilor după percheziţiile DIICOT, sunt următorii: Ciolcă Dan-ştefan, Craiu Dan-Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius-Mărgărit, Băjenaru Ionel, Prună Neculai, Prună Marius-Gabriel, Zeleş Marius-Laurenţiu, Petrescu Ionuţ şi Moroianu Florentin. Ei au reuşit apoi să scape din spatele gratiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro