Afaceri uriaşe în Zona Liberă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Afaceri uriaşe în Zona Liberă

* este vorba despre o fabrică de biodiesel, foarte aproape de finalizare, plus o fabrică de ulei vegetal, ambele realizate într-un proiect al "Bioromoil", cu o valoare de circa 25 milioane de euro * al doilea proiect, de peste 20 milioane de euro, este cel al "Mizara Impex": va extinde Portul Brăila în dreptul celor două fabrici şi va construi clădiri pentru birouri şi depozite * ambele proiecte au consultant financiar pe probleme de fonduri europene o firmă din Brăila *

Afaceri de peste 40 de milioane de euro sunt pe cale de implementare în Zona Liberă Brăila! Două fabrici, una de ulei vegetal, iar cealaltă de biodiesel, plus un centru logistic de afaceri, în paralel cu înfiinţarea unei structuri portuare de încărcare-descărcare de mărfuri, toate acestea sunt idei puse în practică aici, la Brăila. Mai precis în Perimetrul I al Zonei Libere, adică în imediata apropiere a Trecerii cu Bacul spre Tulcea. Care este impactul economic şi social asupra Brăilei? Unul imens, ne promit firmele ce implementează acum toate aceste proiecte, atât din punct de vedere al dezvoltării mediului de afaceri local, cât şi pe partea de forţă de muncă. De fapt, este vorba de două proiecte, ambele cu absorbţie de fonduri europene, fiecare cu o valoare de peste 20 - 25 milioane de euro, aparţinând unor companii cu sediul în Bucureşti, dar care au un numitor comun: consultantul financiar pe probleme de fonduri europene este din Brăila. Este vorba despre investiţia în cele două fabrici aparţinând companiei "Bioromoil" şi investiţia derulată de SC "Mizara Impex", care va extinde zona Portului Brăila cu tot cu infrastructura aferentă, având în plan să realizeze şi un centru de afaceri pentru firmele din zonă.

02zona2Zona Liberă Brăila este scena pe care s-au pus bazele a două mari proiecte cu finanţare europeană, însumând investiţii de peste 40 milioane de euro. În linii mari, în zona Perimetrului I al AZL, în apropierea Trecerii cu Bacul spre Tulcea, se construieşte de zor la ridicarea a două fabrici, una de ulei vegetal, iar a doua de biodiesel, ambele proprietatea firmei "Bioromoil". Ideea afacerii cu ulei şi biocombustibil este un pic mai veche, pentru că firma a concesionat prin 2006 o suprafaţă de câteva hectare de teren pe malul Dunării, în Zona Liberă. La data semnării contractului de concesionare, încheiat pe o perioadă de 49 de ani, conducerea Zonei Libere Brăila la acea vreme se declara încântată de ideea celor de la "Bioromoil" mai ales prin prisma efectelor pozitive asupra economiei Brăilei. "Ca şi impact, demn de menţionat este avantajul asigurării unei surse importante de venit pentru bugetul local, crearea de noi locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, creşterea volumului traficului de mărfuri în Portul Brăila. În plus, realizarea acestei investiţii va conduce la o dezvoltare pe orizontală şi verticală a comunităţii locale de afaceri", ne declara, în 2006, fostul director general al AZL Brăila, Radu Petrescu. De atunci şi până acum lucrurile au evoluat, în sensul că, între timp, "Bioromoil" şi-a transpus în practică afacerea, luând în calcul accesarea de fonduri europene. A avut ceva întârzieri în realizarea proiectului, cauzate de nivelul foarte ridicat al Dunării în anii 2008 şi 2009, dar, din 2010, ritmul de lucru a crescut continuu. Astfel că, în prezent, după ce nivelul terenului a fost ridicat pentru a rezolva problema unor eventuale inundaţii, gradul de realizare a proiectului se situează undeva la 70%. Fabrica de biodiesel va fi cea dintâi dată în folosinţă, undeva în septembrie - octombrie anul viitor, iar cea de ulei vegetal va fi inaugurată la începutul lui 2013. Fabricile sunt proiectate cu o capacitate de producţie de 50.000 tone anual fiecare, valoarea totală a investiţiei fiind de 25 milioane de euro. În prezent, aproximativ 100 de muncitori lucrează la construcţia fabricilor. Când vor fi date în folosinţă se vor face alte angajări, circa 50 de salariaţi pentru fiecare fabrică.

Ambele proiecte beneficiază de finanţări nerambursabile din fonduri europene, în valoare totală de circa 5 milioane euro.

02zona3Portul Brăila va fi extins

În ce priveşte al doilea megaproiect, cel al "Mizara Impex", acesta se află la faza contractării lucrărilor de construcţii. Compania a structurat pe 5 grupe de lucrări întregul contract, cu o valoare estimată de aproape 34 milioane de lei fără TVA şi a organizat zilele acestea licitaţia internaţională pentru atribuirea lor. Dar valoarea totală a proiectului este cu mult mai mare, undeva la circa 86 milioane de lei. Revenind la licitaţie, cel mai mare contract ca valoare este pentru execuţia lucrărilor de construcţii pentru clădire de birouri, parc de rezervoare cu staţie de pompare aferentă, reţele de apă potabilă şi de incendiu, pentru care licitaţia pleacă de la suma de 18,8 milioane lei fără TVA. Clădirea de birouri va avea un regim de înălţime parter plus 3 etaje, iar zona parcului de rezervoare va fi împărţită în 2 sectoare, amplasate pe fundaţii inelare individuale.

Al doilea lot vizează extinderea reţelei de cale ferată adiacent frontului de acostare pe o lungime de 300 m, unde vor fi montate 2 linii de cale ferată. Liniile vor fi racordate la sistemul feroviar existent în zonă, iar sistemul feroviar ce va fi construit va fi prevăzut cu dale de beton armat pentru a fi circulabil şi pentru mijloace auto. Valoarea estimată pentru acest lot este de aproape 4,8 milioane de lei fără TVA.

Al treilea lot urmăreşte execuţia de lucrări pentru cheu şi pentru staţia de pompare/captare apă din Dunăre, ce va fi amplasată pe cheu.

Construcţia cheului se va realiza pe 8 perechi de coloane cu diametru de circa 2 m, lungimea totală a amenajării portuare fiind de aproximativ 100 m. Valoarea estimată fără TVA este de aproape 8,4 milioane de lei. În fine, ultimele două loturi vizează realizarea reţelei electrice, precum şi a reţelei de drumuri în incinta perimetrului, plus conectarea la drumurile de acces ce fac legătura mai departe cu DN 22 B, respectiv DN 2 B.

"Cele două proiecte de investiţi sunt separate. Cei de la Mizara Impex realizează o structură logistică de afaceri, în sensul construirii unor spaţii de birouri pentru întreprinderile din zonă, plus spaţii de depozitare. De asemenea, vor realiza şi o nouă structură portuară ce va asigura încărcarea/descărcarea de mărfuri lichide şi vrac. Ca valoare a investiţiei, aceasta se ridică la circa 86 milioane de lei, adică peste 20 milioane de euro şi beneficiază şi de finanţare europeană prin POR (Programul Operaţional Regional) pe axa prioritară privind dezvoltarea unor structuri de sprijin a afacerilor. Cei de la Bioromoil construiesc, după cum se ştie, o fabrică de ulei vegetal şi una de biodiesel plus un complex de rezervoare pentru depozitare", ne-a declarat Maranda Enciu, managerul "Emarcons", firma brăileană care asigură consultanţa financiară pe parte de fonduri europene pentru ambele proiecte. De asemenea, sursa citată a mai punctat că, în afară de aceste două investiţii în Zona Liberă, mai este implicată şi în proiectul care se axează pe promovarea brandului turistic al Brăilei, prin realizarea portului turistic de la Chiscani, investiţie ce se ridică la circa 9,8 milioane de euro.

02zona4"Vă daţi seama ce impact pozitiv vor avea aceste investiţii care se realizează aici, în Zona Liberă?"

"Cele două investiţii din Perimetrul I sunt oarecum complementare, în sensul că proiectul celor de la Mizara Impex poate fi privit şi ca o dezvoltare pe orizontală a celui implementat de Bioromoil. Realizarea cheului cu întreaga structură necesară procedurilor de încărcare/descărcare de mărfuri îi va asigura front de lucru prin prisma activităţii de producţie pe care Bioromoil o va derula în zonă. Dar Mizara va putea asigura servicii de operator portuar şi pentru terţi. În ce priveşte cele două fabrici, şi aici cifrele sunt impresionante dacă ne gândim că discutăm despre o capacitate de producţie de biodiesel de 50.000 tone anual şi tot de 50.000 tone/an şi în cazul fabricii de ulei vegetal. Vă daţi seama ce impact economic, dar şi social vor avea aceste investiţii care se realizează aici, în Zona Liberă?", a explicat Florin Mircea, directorul general al RA Administraţia Zonei Libere Brăila. De asemenea, el a mai precizat că şi AZL Brăila are planuri mari, legate de construcţiile aflate în conservare în acelaşi Perimetru I din Zona Liberă spre Trecerea cu bacul spre Tulcea. Este vorba de clădirile de birouri şi de halele în diferite de grade de construcţie şi finisaje interioare, care ar fi trebuit să deservească proiectul de Parc Industrial. Acum, AZL Brăila promovează ideea concesionării ca întreg a clădirilor şi halelor sub brandul de "Centru Logistic şi de Producţie" Zona Liberă Brăila. Dacă până în primăvara anului viitor nu se vor arăta investitori interesaţi de proiect, AZL va trece la împărţirea pe loturi a complexului.

Reamintim că proiectul de Parc Industrial a eşuat lamentabil în urmă cu mai mulţi ani, după ce constructorii turci au abandonat lucrările la proiect. Statul se judecă acum cu antreprenorul general al proiectului, dar între timp administraţia locală a preluat investiţiile edificate până la momentul închiderii şantierului.

Cine sunt investitorii din Zona LIberă

Potrivit Registrului Comerţului, "Bioromoil", cu sediul în Bucureşti, are ca asociaţi "Haropi Trading Limited" (60%) cu domiciliul în Cipru şi ca persoană fizică pe Chetrar Vladislav din Republica Moldova (40%). Aşa cum rezultă din datele de bilanţ pe pagina de web a Ministerului de Finanţe, compania a realizat în anul 2010 o cifră de afaceri de peste 272 milioane de lei, cu un număr de 17 salariaţi.

La "Mizara Impex" apar asociate două firme din Anglia, mai precis este vorba despe "Brewster Enterprises Limited" - 25% şi "Keenmark limited" - 75%. Compania din Bucureşti a realizat în mod constant, în ultimii ani, o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro