Mergi la conţinutul principal

Afaceri penale

inculpatul Cosmin Focşa, om de afaceri condamnat anterior la 9 ani închisoare pentru o megaevaziune fiscală, a mai primit acum o pedeapsă de 4 ani închisoare într-un alt dosar • la data de 31 ianuarie, Tribunalul Brăila l-a condamnat pentru infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul UE • administrator al unei firme brăilene, acuzatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 46.580 lei • în 2018, inculpatul Focşa a primit la Curtea de Apel Galaţi 9 ani închisoare, pedeapsa fiind contopită acum cu cea de 4 ani închisoare, în final el având de executat 9 ani şi 6 luni închisoare • sentinţa aplicată în ianuarie nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel

 

«Afacerist» aflat la închisoare, după ce a primit pedeapsa de 9 ani închisoare pentru o megaevaziune de aproape 7 milioane de lei, condamnat într-un nou dosar pentru obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile. La data de 31 ianuarie, Tribunalul Brăila a dat sentinţa faţă de inculpatul Cosmin Focşa, pentru infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. Acesta a primit o pedeapsă de 4 ani închisoare, numai că s-a dispus contopirea cu condamnarea anterioară, fiind vorba de acelaşi tip de infracţiuni, în final Focşa având de executat  9 ani şi 6 luni închisoare, în regim de detenţie.

Sentinţa din cel de-al doilea dosar nu este definitivă. Oricum, după cum se arată pe site-ul instanţei, condamnarea s-a aplicat fără acord de recunoaştere.

Încetează procesul penal în privinţa inculpatului Focşa Cosmin sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la comiterea faptei de fals intelectual în formă continuată, având în vedere că a intervenit prescripţia generală a răspunderii penale. Condamnă pe inculpatul Focşa Cosmin la pedeapsa principală de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (...). Constată că infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin prezenta hotărâre se află în stare de concurs real cu infracţiunea pentru care a fost condamnat prin sentinţa penală din 12.05.2017 a Tribunalului Brăila definitivă prin decizia penală din 06.03.2018 a Curţii de Apel Galaţi. Contopeşte pedeapsa principală de 4 ani închisoare aplicată inculpatului prin prezenta hotărâre cu pedeapsa principală de 9 ani închisoare aplicată aceluiaşi inculpat prin sentinţa penală a CA Galaţi, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 9 ani închisoare, sporită la 9 ani şi 6 luni închisoare ce se va executa în regim de detenţie. Deduce din pedeapsa de executat, perioada deja executată de la data de 06.03.2018 la zi”, este soluţia pronunţată de Tribunalul Brăila la şedinţa din data de 31 ianuarie 2020.

În plus, magistraţii instanţei au admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bucureşti (A.P.I.A. Bucureşti) şi obligă inculpatul la plata către această parte civilă a sumei de 46.580,74 lei reprezentând sprijinul financiar acordat necuvenit inculpatului în campania din anul 2012. La suma menţionată se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere de la data acordării plăţii totale – data de 21 noiembrie 2012 – până la data executării efective a debitului principal. S-a dispus menţinerea măsurilor asiguratorii instituite în cursul urmăririi penale, până la concurenţa debitului principal de 46.580,74 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere. Soluţia Tribunalului Brăila poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Acuzaţiile procurorilor DNA

 

La sfârşitul anului 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Cosmin Focşa. Acesta era acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la comiterea faptei de fals intelectual, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arătau faptul că, în cursul anului 2012, inculpatul Cosmin Focşa, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false (o parte din ele fiind falsificate chiar de el). Totul în scopul de a obţine, în mod injust, sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafaţă de teren de 95,19 ha, pe care nu o deţinea în realitate, după cum au stabilit anchetatorii. În comunicatul DNA se mai preciza faptul că, în acelaşi context, inculpatul i-a determinat pe angajaţii Primăriei Comunei Mircea Vodă, judeţul Brăila, să elibereze, fără vinovăţie, cinci adeverinţe care ulterior au fost depuse la APIA.

Prin aceste demersuri, arătau procurorii DNA, inculpatul Cosmin Focşa a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 46.580 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra sumelor existente în conturile inculpatului, până la concurenţa sumei de 46.580 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Judecata în dosar a început efectiv în aprilie 2018, asta după respingerea cererilor şi excepţiilor privind nelegalitatea rechizitoriului şi a actelor de urmărire penală invocate în cauză.

 

Dosarul megafraudei cu cereale

 

O condamnare de 9 ani închisoare pentru infracţiuni de evaziune fiscală a fost aplicată inculpatului Cosmin Focşa, la şedinţa din data de 6 martie 2018 de la Curtea de Apel Galaţi. În primă instanţă, inculpatul primise o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, numai că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au formulat apel, iar la instanţa superioară acesta a fost admis iar pedeapsa a fost mult mai aspră.

În iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Cosmin Focşa, în vârstă de 35 de ani, administratorul unei societăţi comerciale din Brăila, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit comunicatului DNA - structura centrală, care cita rechizitoriul întocmit de procurorii de la Galaţi, “în perioada aprilie 2005 - septembrie 2007, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Cosmin Focşa a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei a unui număr de 138 de facturi fiscale care nu atestau o situaţie de fapt reală”. În urma verificărilor fiscale încrucişate, s-a constatat că societăţile comerciale emitente ale facturilor erau firme fantomă iar achiziţiile cerealelor evidenţiate ca vândute au fost făcute de la persoane fizice, în scopul deducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) şi reducerii impozitului pe profit. Potrivit DNA Galaţi, prin această modalitate, inculpatul Cosmin Focşa s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului în valoare de 6.893.316,56 lei. Din acest total, 3.742.092,61 lei reprezenta taxa pe valoare adăugată (TVA), iar 3.151.224,95 lei era impozitul pe profit datorat statului.

Pe parcursul derulării cercetărilor, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor aflate în proprietatea inculpatului Cosmin Focşa. Dosarul megafraudei cu cereale a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Brăila, DNA propunând instanţei de judecată menţinerea sechestrului asupra bunurilor deţinute de Focşa.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro