Mergi la conţinutul principal
Comisarul Zotoi, cercetat pentru bani încasaţi necuvenit

Afacerea doctoratul

• în urma unui audit intern efectuat de reprezentanţii Direcţiei de Audit Public Intern a MAI, structura teritorială Sectorul 8 Constanţa, în contabilitatea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila, s-a constatat că sporul de doctorat de care a beneficiat comisarul şef Bogdan Zotoi nu a fost acordat în concordanţă cu atribuţiile din fişa postului • în 2012, Zotoi a obţinut într-adevăr titlul ştiinţific de doctor, numai că teza în baza căreia a obţinut această titulatură academică  nu are nicio legătură cu sarcinile şi atribuţiile sale în calitate de ofiţer de poliţie, respectiv fost şef al Serviciului Rutier Brăila, iar în prezent şef al Serviciului Cabinet din cadrul IPJ • cu toate acestea, comisarul Zotoi a încasat această indemnizaţie încă din 2016 •

 

Prins din nou cu “mâţa în sac”. Acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că nu poate justifica o parte din avere, comisarul şef Bogdan Zotoi, fost şef al Serviciului Rutier, în prezent împuternicit ca şef al Serviciului Cabinet din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, s-a mai trezit cu o belea pe cap. În urma unor controale efectuate de auditorii Direcţiei de Audit Public Intern a Ministerului Afacerilor Interne, structura teritorială Sectorul 8 Constanţa,

în contabilitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-a constatat că Zotoi a primit, în ultimii doi ani, spor de doctorat, deşi nu ar fi trebuit să aibă acest drept. Iar asta deoarece teza de doctorat prin care ofiţerul de poliţie a primit titlul ştiinţific nu are nicio legătură cu activitatea pe care o desfăşoară în cadrul IPJ Brăila, ci se referă de structurile militare din teatrele de operaţii. Cu toate acestea, Zotoi a beneficiat de acest spor încă din  2016.

“În urma unor verificări efectuate în perioada ianuarie-februarie 2018, reprezentanţii Sectorului 8 Audit Public Intern Constanţa au apreciat că în cazul cms. şef Zotoi Bogdan sporul nu a fost acordat în concordanţă cu atribuţiile din fişa postului şi s-a dispus constituirea unei comisii de cercetare administrativă, prin dispoziţia şefului inspectoratului, în sarcina căreia revine cercetarea situaţiei. Până la această dată, comisia nu a finalizat activitatea cu care a fost învestită”, se arată în răspunsul transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, la solicitarea redactorilor “Obiectiv”.

Tot în acest răspuns, reprezentanţii IPJ Brăila ne-au explicat şi în baza căror prevederi legale se aplică sporul de doctorat, care este valoarea acestuia şi câţi angajaţi au beneficiat până acum de aceste sume suplimentare. Nu sunt mulţi lucrători ai IPJ care au solicitat acest spor, ci doar patru, însă ilegalităţile au fost constatate, se pare, numai în cazul comisarului Zotoi.

 

Din 4 doctori au rămas 3

Astfel, în răspunsul de la IPJ se arată faptul că, pentru perioada 1 august 2016 - 1 iulie 2017, personalul care a dobândit titlul ştiinţific de doctor înainte de luna august 2016, în baza unei solicitări scrise, însoţite de documente justificative, poate beneficia de sporul de 15% din salariul de bază/salariul funcţiei de bază. Totul în baza prevederilor următoarelor acte normative: Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările aduse de OUG nr. 20/08.06.2016 şi OUG nr. 43/31.08.2016, precum şi a unor reglementări şi precizări de ordin intern. “Pentru aceasta, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor trebuia să îşi desfăşoare activitatea conform fişei postului, în domeniul în care a obţinut acest titlu şi să nu fi beneficiat de suma compensatorie inclusă în anul 2010 în salariul de bază/salariul de funcţie”, au transmis reprezentanţii IPJ. Începând cu data de 1.07.2017, potrivit prevederilor Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, persoanelor care îndeplinesc condiţiile mai sus menţionate li se acordă indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor, reprezentând 50% din nivelul salariului minim brut pe ţară garantat.

Am fost informaţi că, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au solicitat acordarea cuantumului aferent sporului de doctor 4 poliţişti, trei dintre aceştia, printre care şi comisar şef de poliţie Zotoi Bogdan, obţinând titlul de doctor anterior datei de 1.08. 2017 (în anii 2011, 2012 şi 2013). Cel de-al patrulea poliţist a obţinut acest titlu după data de 1.07.2017. “Celor trei poliţişti, în baza documentelor depuse şi în urma analizei realizate la nivelul instituţiei, li s-a acordat sporul de 15% din salariul de bază/salariul funcţiei de bază începând cu data de 01.08.2016, cuantumul sumei fiind diferit. Începând cu data de 01.07.2017, celor trei ofiţeri li s-a acordat aceeaşi sumă lunară, reprezentând 50% din nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, conform prevederilor Legii cadru nr. 153/2017 şi HG nr. 1/2017. Celui de-al patrulea poliţist i s-a aprobat solicitarea de acordare a indemnizaţiei lunare pentru titlul de doctor, urmând ca în perioada următoare să primească şi drepturile băneşti cuvenite”, se mai arată în răspunsul IPJ.

Cum de la 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit la 1.900 lei lunar, rezultă că indemnizaţia de doctor este de 950 lei/lună. Cel mai probabil, comisarul Zotoi va fi pus să dea înapoi banii încasaţi, asta dacă acea comisie de cercetare administrativă va da dreptate Serviciului Audit de la Constanţa.

 

Eugen Bădălan, coordonatorul tezei de doctorat

Facem în următoarele rânduri o scurtă prezentare a tezei de doctorat a comisarului şef Bogdan Zotoi, aşa cum apare prezentată pe internet.

În catalogul cu teze de doctorat 2012, apare menţionat Zotoi Virgiliu - Bogdan - cu tema: “Creşterea capacităţii operaţionale a structurilor militare româneşti  din perspectiva răspunderii penale a militarilor în teatrele de operaţii” - Bucureşti,  Editura Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, 2012, coordonator: prof. univ. dr. Bădălan Eugen. “Din cuprins: Disciplina - factor al capacităţii operaţionale a structurilor  militare;  De la dreptul războiului la dreptul internaţional umanitar; Legitimitatea acţiunilor militare; Răspunderea penală a militarilor români pentru infracţiuni comise în teatrele de operaţii”.

De ce această temă care, aparent - şi aşa au concluzionat şi auditorii-  nu prea are legătură cu meseria de poliţist? Cel mai probabil, exact ca-n bancul cu ursul şi iepuraşul, “tema nu contează, ci coordonatorul”. Şi aici trebuie să facem cuvenita precizare că tatăl ofiţerului de poliţie Bogdan Zotoi este Neculai Zotoi, fostul primar al comunei Bărăganul şi membru marcant al Partidului Democrat - PD, transformat în PDL. Nu este de mirare deci faptul că lucrarea de doctorat a lui Bogdan Zotoi a fost coordonată fix de generalul (r) Eugen Bădălan, fost şef al Statului Major General al Armatei, care la ieşirea la pensie a candidat şi a fost ales ca deputat PDL de Brăila.

 

Zotoi, mutat de la Rutieră

Reamintim că, în noiembrie 2017, comisarul Bogdan Zotoi a fost împuternicit ca şef Serviciu Cabinet, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila pe o funcţie temporar vacantă, şefa serviciului fiind în postnatal. Coincidenţă sau nu, mutarea lui Zotoi a survenit chiar în ziua când Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că ofiţerul nu îşi justifica averea şi s-a început acţiunea de control.

Comisarul Bogdan Zotoi a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că nu poate justifica o parte din avere, fiind vorba despre aproape 140.000 lei.

Acuzaţiile aduse ofiţerului Bogdan Zotoi privind averea nejustificată au fost prezentate de ANI prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei. În ştirea din data de 3 noiembrie, se preciza faptul că Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 135.988 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate de către Zotoi Virgiliu Bogdan, funcţionar public cu statut special de ofiţer de poliţie. “Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Zotoi Virgiliu Bogdan. Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative”, au arătat reprezentanţii ANI. Şeful SPR Brăila, Bogdan Zotoi, a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, după cum se mai preciza în comunicatul ANI.

Ofiţerul Zotoi a mai fost împuternicit anterior la Serviciul Ordine Publică, din decembrie 2016 până în iunie 2017, asta după ieşirea la pensie a lui Dumitru Budeş, apoi a revenit la Serviciul Rutier.

Din noiembrie 2017 şi până în prezent, nici pe site-ul ANI, nici pe site-ul Curţii de Apel Galaţi nu a apărut vreo informaţie cu privire la finalizarea acţiunii de control sau un posibil verdict.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro