Mergi la conţinutul principal
Dilema închirierii sălilor de sport ale școlilor către cluburile sportive

"Afacerea" sălilor de sport

• dacă până nu demult cluburile și asociațiile sportive obișnuiau să închirieze sălile de sport ale unor școli din Municipiul Brăila, pentru antrenamente, luna trecută Primăria a luat decizia de a pune capăt acestei practici • motivul stă în spatele unei adrese venite din partea Ministerului Educației, prin care s-a transmis că pe legislația actuală astfel de închirieri sunt considerate activități economice, iar școlile nu au voie să presteze asemenea servicii • președintele CSM Brăila, consilierul județean PNL Anamaria Necoară, a criticat situația • recent, liderul liberalilor brăileni, deputatul Alexandru Popa, a anunțat că a colaborat cu Necoară în încercarea de a depune un amendament pentru a modifica legislația și a rezolva problema • secretarul de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Canciu, a dat vina pe primarul Marian Dragomir pentru situație, precizând că acesta ”nu iubește sportul”, de aceea nu găsește o rezolvare • de cealaltă parte, reprezentanții cluburilor sportive susțin că primarul încearcă să contribuie la rezolvarea problemei

 

Dilemă pentru asociațiile și cluburile sportive care obișnuiau să facă antrenamente în sălile de sport ale unor școli din Municipiul Brăila. Primăria a decis să oprească aceste practici în urma unei adrese oficiale venite de la Ministerul Educației, în care s-a specificat faptul că închirierile sălilor de sport de către școli intră la categoria activități economice, deci nu sunt legale, deoarece pe legislația actuală unitățile de învățământ nu au voie să presteze astfel de servicii. După cum s-a explicat de la nivelul administrației brăilene, conducerea unei școli din municipiu a solicitat aceste lămuriri de la Ministerul Educației, după care a transmis răspunsul Primăriei Municipiului Brăila, care la rândul său a anunțat toate unitățile de învățământ să stopeze închirierea sălilor de sport, astfel că de la 1 noiembrie această situație a fost pusă în practică.

Cea care a semnalat problema a fost Anamaria Ioniță Necoară, directorul Clubului Sportiv Municipal (CSM), consilier județean PNL.

”La Brăila s-a pus crucea pe sportul de masă, pe categoria aia pe care unii sunt obligați să o susțină financiar, copiii și juniorii, baza de selecție pentru sportul de performanță. Dacă în curtea școlii, gratis nu mai ai voie de mult timp, acum, nici cu bani în sălile școlilor! Faceți sport... SPOR LA TREABĂ!”, scria aceasta, revoltată, pe contul său de Facebook, în 21 octombrie.

Ulterior, subiectul a fost tratat și de primarul Marian Dragomir și profesorul Elena Tudor, noul inspector școlar general al Județului Brăila, în cadrul unei conferințe de presă comune, ce a avut loc tot la finele lunii trecute.

Noul inspector a precizat atunci că înțelege problema foarte bine ca fost director al unei unități de învățământ și că speră să se găsească o rezolvare cât mai rapidă a situației, deoarece școlile pot atrage fonduri extrabugetare prin asemenea practici, lucru deloc de neglijat.

Cât despre o soluție temporară, aceasta a ridicat din umeri, punctând doar că până când nu va fi modificată legislația în vigoare, decizia va rămâne neschimbată.

Știți și dumneavoastră ca și mine că întrebarea e așa… retorică mai mult, nu?! Pentru că unde e lege nu-i tocmeală! Acolo chiar nu găsim soluții până la schimbarea legii. Dar noi avem semnale că se vor rezolva aceste lucruri”, a declarat Tudor.

 

Deputatul Alexandru Popa încearcă să schimbe legea

Și liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a comentat acest subiect în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o pe 4 noiembrie. Acesta a punctat că problema este una serioasă, deoarece 1.500 de copii din Municipiul Brăila nu mai au unde să se antreneze în prezent. Popa a anunțat că a colaborat cu Necoară, directorul CSM Brăila și că împreună încearcă să propună un amendament pentru a modifica legea care nu permite închirierea sălilor de sport ale școlilor.

”Este o problemă că astăzi 1.500 de copii din Municipiul Brăila nu au unde să își mai facă antrenamentele. Copii care își desfășoară diferite activități la cluburi private. Am fost alături de doamna Anamaria Necoară la București pentru a încerca să depunem un amendament la o lege existentă, pentru a lăsa copiii care provin din acele școli să își desfășoare activitățile în sălile de sport. Am discutat cu un prieten de-al meu și (...) la Galați au găsit o formă, dar nu mi-a adus exact scris ca să v-o pot prezenta astăzi, prin care elevii încă mai pot face sport în sălile de sport care sunt în subordinea Inspectoratului Școlar. După ce că nu am reușit în 30 de ani să facem o sală de sport polivalentă unde să își poată desfășura activitatea și atleții, și boxerii, și fotbaliștii atunci când este frig afară, nu îi mai lăsăm astăzi să își desfășoare activitatea nici în sălile de sport care sunt în subordinea școlilor!”, a declarat Popa.

Acesta a precizat că primarul Marian Dragomir ”s-a spălat pe mâni” și a spus că nu se mai poate pentru că asta este legea, dar că din punctul său de vedere lucrurile nu sunt chiar atât de rigide. Potrivit lui Popa dovada o reprezintă chiar soluțiile adoptate de alte județe.

”Nu spun astăzi că are sau nu are dreptate din punct de vedere juridic, domnul primar. Dar moral, să lași 1.500 de copii acasă, să nu își mai poată desfășura activitatea, mie nu mi se pare corect.  Nu știu dacă există un temei legal sau nu. Dar pentru că mie nu îmi place să vorbesc doar de dragul de a vorbi, o să studiez. Doar vă spun că la o lege existentă am fost împreună cu doamna director Anamaria Necoară și am depus un amendament pentru ca elevii să își poată desfășura activitatea în continuare în sălile de sport”, a mai adăugat parlamentarul.

 

Cătălin Canciu consideră că primarul Brăilei nu iubește sportul

Prezent la conferința de presă a fost și secretarul de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Canciu, fost inspector școlar general al Județului Brăila. Acesta a afirmat că problema în Municipiul Brăila o reprezintă lipsa unei baze sportive, faptul că nu există săli ale municipalității, piste de atletism sau alte locuri unde cluburile să își desfășoare activitățile. Totul, a susținut acesta, din pricină că primarul Marian Dragomir ”nu iubește sportul”.

”Domnul primar al Brăilei gândește închirierea acestor săli și activitatea sportivă din școli, ca pe o activitate financiară. Se bucură pentru acel 50% pe care îl obține în urma închirierii realizate de către școală. Și în momentul în care nu au mai venit acești bani la Primărie a spus: Gata! În Brăila nu se mai poate închiria nimic! Dacă ne uităm în Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului, există modalități de realizare a protocoalelor, a parteneriatelor între asociații sportive, între municipalitate și între școală. Atât timp cât elevii școlii participă la aceste activități în sălile de sport, nu există nicio barieră legală care le-ar bloca accesul. Dar totul se desfășoară, se gândește doar sub formă financiară. Atât timp cât ar fi o colaborare între asociația de fotbal, asociația de handbal, cu școlile, cu Primăria Municipiului Brăila, nu văd ce lege s-ar încălca. Pentru că la ora actuală este vorba despre modificare a procedurii de schimbare de destinație – dacă nu mă înșel eu din decembrie 2021 -, în care, la articolul 3 se spune că nu se poate schimba destinația unui corp de clădire al școlii, atât timp cât se desfășoară activități didactice. Schimbare destinație înseamnă o activitate comercială, că până la urmă, atât timp cât se închiriază, se percep niște taxe. Atât timp cât nu există aceste taxe și este doar o colaborare în beneficiul ambelor părți, nu se încalcă nicio lege”, a afirmat Canciu.

Liberalul a susținut că dacă sălile ar fi puse la dispoziția cluburilor, fără niciun fel de taxe, iar acestea și-ar plăti doar utilitățile, totul în baza unor protocoale de colaborare, problema ar fi rezolvată.

”Asociația plătește utilitățile. Ceea ce consumă. Cât stau? Două ore în sală. Am nevoie de căldură. Plătesc acea căldură. Se poate uita pe program. Există calcule. E până la urmă o aritmetică simplă. Câte ore are luna, câte secunde? Hai să împărțim cât am stat în sală și cam acesta ar fi calculul. Și acum utilitățile acestea de cine sunt plătite?”, a mai spus Canciu, în momentul în care a fost întrebat cum ar putea plăti asociațiile sportive pentru utilitățile consumate.

Cât despre faptul că unele cluburi nu au sportivi care sunt și elevi ai școlilor ale căror săli de sport doresc să le utilizeze, Canciu a precizat că totul se poate rezolva prin parteneriate dacă există dorință.

”Se poate face un parteneriat. Eu așa o văd. Primăria face parteneriat cu mai multe școli și cu asociațiile furnizoare de sport. Atât timp cât un elev de la «Nicolae Iorga» se antrenează la școala «Fănuș Neagu», școli aflate în acest parteneriat, nu văd care este problema. Fiindcă sunt activități extrașcolare”, a conchis Canciu.

Totuși, surse din rândul sportivilor ne-au declarat că discursul PNL-istului Cătălin Canciu este mult prea virulent și gratuit, în contextul în care zvonurile privitoare la accesul cluburilor sportive în sălile de sport ale școlilor au apărut încă din luna mai, când acesta deși era inspector școlar general al Județului Brăila, nu a luat atitudine în niciun fel la vremea respectivă.

 

Primarul Marian Dragomir încearcă să contribuie la rezolvarea situației

O spun chiar reprezentanții cluburilor sportive afectate de această situație ingrată. De altfel, trei dintre acestea: Cuza Pirates, Luceafărul și Stars și-au trimis recent reprezentanți la Senatul României și la Ministerul Educației, într-o încercare disperată de a găsi soluțiile necesare pentru a-și continua activitatea în salile de sport ale unităților de învățământ brăilene.

“Pe data de 1 noiembrie am depus la Comisia pentru tineret și sport din Senatul României o adresă prin care solicităm sprijinul în susținerea propunerii elaborării unei excepții, prin ordonanță de urgență sau ordin de ministru, la Legea educației naționale nr. 1/2011, art. 112, alineatul (6) și (62) cât și la prevederile Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, art. 333, actul administrativ prin care se aprobă închirierea, excepție prin care unitățile de învățământ care dețin baze sportive le pot închiria către asociații și cluburi sportive pentru desfășurarea de antrenamente și competiții sportive. Pe 2 noiembrie am depus și la Ministerul Educației aceeași solicitare. Tot pe 2 noiembrie am fost împreună cu președinții cluburilor Luceafărul și Stars, Laurențiu Calu, respectiv Daniel Pleșa, în audiență la Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației și, împreună cu doamna Mariana Chivu, cea care a formulat răspunsul la solicitarea școlii brăilene, am căutat să găsim soluții pentru rezolvarea acestei probleme din Brăila. Pentru că sunt orașe precum Galați, București, Pitești, Cluj, Constanța, în care, din informațiile pe care le dețin, activitatea sportivă continuă în sălile de sport ale unităților școlare”, ne-a declarat Mircea Totolici, președintele clubului Cuza Pirates Brăila.

Totolici a spus apoi că ar exista trei variante de rezolvare a acestei probleme, iar prima, și cea mai de durată, ar fi modificarea legii. Potrivit acestuia, altă soluție mai scurtă ar fi emiterea unei Ordonanțe de Guvern.

“Din punctul nostru de vedere, cea mai rapidă rezolvare ar veni în urma unui ordin de ministru”, a declarat Totolici.

Sursa citată a ținut să puncteze faptul că primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, este alături de cluburile sportive afectate și încearcă să ajute la găsirea unei soluții legale pentru a putea reveni în sălile de sport din orașul Brăila.

“Am fost la domnul primar Marian Dragomir și m-a primit în secunda unu. I-am explicat totul despre demersurile noastre la Senat și Ministerul Educației și ne-a spus că va face toate demersurile necesare pentru a ne sprijini”, a conchis Totolici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro