• întrebați în legătură cu faptul că abia acum au ieșit la iveală riscurile administrării vaccinurilor COVID-19, printr-un raport al Ministerului Sănătății, deputații și senatorii brăileni au afișat atitudini diverse și păreri împărțite • unii s-au dat complet la fund, alții au încercat să explice teoria „răului cel mai mic”, în timp ce alții au susținut că decidenții de la momentul pandemiei trebuie să plătească • cert este că toți parlamentarii care ne-au răspuns s-au arătat de acord cu cercetarea modului în care s-a acționat la vremea respectivă, însă cei mai mulți au punctat că ar prefera să lase concluziile finale la nivelul autorităților competente
Parlamentarii brăileni au păreri diverse atunci când vine vorba despre pandemie și măsurile care s-au aplicat atunci, însă cu toții susțin că își doresc aflarea adevărului despre achizițiile făcute pentru vaccinuri și nu numai. Având în vedere că un raport publicat de Ministerul Sănătății abia la doi ani de la începutul pandemiei provocate de virusul Sars-CoV-2, a reliefat pentru prima dată că zeci de mii de oameni au suferit efecte adverse după administrarea vaccinurilor, am încercat să stăm de vorbă cu deputații și senatorii Județului Brăila, pentru a vedea ce părere au aceștia despre modul în care au procedat autoritățile la momentul respectiv.
Dacă unii parlamentari s-au dat complet la fund la auzul subiectului, cum este cazul liderului PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, alții au încercat să explice necesitatea vaccinurilor, dar cu precizarea că o clarificare a banilor cheltuiți este la fel de necesară (tabăra PSD-iștilor). Ații sunt de părere că decidenții de la momentul pandemiei și cei care au cheltuit masiv pentru propaganda provaccinare ar trebuie să plătească în fața legii. Treaptă pe care se regăsesc cei de la AUR și deputatul neafiliat politic Ciprian Ciubuc (ex-AUR).
Rotaru vrea răspunsuri
Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a dorit să atragă atenția că pandemia a generat foarte multe consecințe negative și nenumărate drame. Însă dincolo de aceste aspecte, deși nu este împotriva vaccinării în general, social-democratul a afirmat că își dorește clarificarea situației încețoșate privind cheltuielile efectuate în timpul pandemiei. La fel cum ar dori să se lămurească dacă informațiile pe care românii le-au primit la momentul respectiv privind riscurile legate de vaccinurile puse la dispoziție au fost complete sau nu.
”Pandemia de COVID-19 a generat o serie întreagă de consecințe, de drame. Au murit mulți oameni, alții au rămas cu sechele și cu probleme generate de așa-numitul sindrom postCOVID, de long-COVID. Sigur că pe lângă durerea și suferințele pe care le-au îndurat unii oameni există și au existat o serie de suspiciuni și întrebări. Iar unele au rămas fără răspuns. E binecunoscut faptul că orice vaccin, pe lângă valențele preventive are și o doză de reacții adverse. Și din punctul ăsta de vedere, unele sunt vizibile, altele nu. Faptul că acest vaccin nu a fost suficient de bine studiat privind consecințele, a provocat și o lipsă de încredere și suspiciune în rândul populației, pe bună dreptate. Eu cred, însă, că e datoria specialiștilor în domeniu, a medicilor, a Agenției pentru Medicament (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România), să se exprime și să pună un verdict. Pentru că populația trebuie să fie informată corect și la timp privind beneficiile, cât și posibilele riscuri pe care le poate genera un vaccin. Și discutăm acum de vaccin în general, pentru că acestea sunt necesare și se fac frecvent pentru afecțiuni care pot să apară. Prevenția este foarte importantă. Iar în cazul de față lucrurile sunt mult mai complicate”, a declarat Rotaru.
Senatorul a afirmat că din punctul său de vedere se impune o analiză extrem de riguroasă și fundamentată privind cheltuielile efectuate de România la momentul respectiv.
”De ce au fost achiziționate doze de vaccin într-un număr atât de mare? 120 de milioane, dacă nu mă înșel. Doze pentru care statul român trebuie să plătească – nu știu cât a plătit până la momentul ăsta -, peste 1 miliard de euro. Pe o decizie, după părerea mea luată nefundamentat de fostul prim-ministru liberal de atunci, Florin Cîțu, care s-a dovedit așa, făcând o comparație, că are o problemă cu matematica. Adică ești un mare finanțist, dar nu știi că ai o populație sub 20 de milioane. Și iei 120 milioane doze de vaccin?! Dând la o parte celelalte cheltuieli și atmosfera și toate consecințele legate de acestea, așa cum am spus: izolete, măști, măsuri restrictive. Probabil că unele au fost necesare, altele nu. Ele au indus și panică. Au generat o stare de incertitudine și de lipsă de încredere până la urmă și lucrul ăsta a provocat o reacție ca atare a populației. De aceea spun că trebuie făcută o analiză și de văzut care a fost fundamentul, de ce s-au cheltuit atât de mulți bani?”, a mai adăugat Rotaru.
Întrebat în legătură cu declanșarea unei anchete în Parlament pe acest subiect, Rotaru a afirmat că și-ar dori să afle dacă românii au fost informați corect în timpul pandemiei de către autorități, privind riscurile la care se expun.
Mircea și Paladi doresc clarificarea situației de către organele abilitate
De cealaltă parte, deputații PSD Brăila, Florin Mircea și George Adrian Paladi au dorit să puncteze că dacă s-au făcut greșeli în pandemie, astfel de cazuri ar trebui analizate și pedepsite de organele abilitate.
”Eu cred că ar trebui să lăsăm organele competente să clarifice dacă abia acum s-a știut sau s-a știut de la bun început despre riscuri. Mai trebuie văzut dacă nu cumva informația să fie dată doar «să ne țină ocupați»!!!! Există deja o comisie de anchetă în Parlament și din câte știu lucrează. Nu vreau să comentez mai mult. Nu mi-am schimbat opinia referitoare la acest subiect”, a declarat Mircea Florin, scurt.
La rândul său, Paladi a dorit să precizeze că tema vaccinurilor ar trebui abordată în primul rând de specialiștii din domeniul medical și de către cercetători. Și acesta ne-a confirmat că la nivelul Parlamentului există o Comisie care anchetează modul cum s-a procedat în pandemie, însă nu a oferit niciun fel de detaliu despre concluziile acesteia.
”Firește, fiind o temă de mare interes general, există o preocupare permanentă pentru înțelegerea cât mai exactă a beneficiilor și riscurilor vaccinării. Tocmai de aceea, consider că părerile personale pe acest subiect ar trebui să lase loc, în spațiul public, informărilor oficiale și competente ale specialiștilor. Iar autoritățile trebuie să se asigure că aceste informări sunt diseminate corect în societate. Există deja o comisie de anchetă privind achizițiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgență și de alertă pe teritoriul României. M-am numărat printre inițiatorii proiectului de hotărâre privind înființarea acestei comisii, care și-a început efectiv activitatea la finalul anului 2022. Am convingerea că, în urma activității comisiei, vor fi elucidate circumstanțele în care s-au făcut respectivele achiziții. Iar dacă se va constata că au fost prejudiciate interesele naționale sau au fost eludate prevederile legale, vor fi sesizate autoritățile competente, pentru a fi luate măsurile legale care se impun”, a afirmat Paladi.
În tabăra PNL Brăila, liniște mormântală
Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” le-au transmis și mesaje scrise parlamentarilor cu două întrebări legate de acest subiect. Având în vedere că președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, nu a răspuns în niciun fel, aceștia l-au contactat telefonic ulterior. La auzul subiectului, Popa a precizat că nu mai poate vorbi și ne-a transmis că va reveni cu un telefon. Deși am încercat să îl sunăm din nou câteva ore mai târziu, acesta a respins apelul și nu a mai revenit.
Ciubuc susține că are de gând să ceară judecarea celor responsabili
Deputatul neafiliat politic Ciprian Ciubuc (ex-AUR) a afirmat că odată cu aceste raportări haotice din partea Minsiterului Sănătății, oamenii au în sfârșit ocazia să vadă că a avut dreptate în ceea ce privește experimentele care s-au făcut în perioada pandemiei.
”Încă din 2020 strig și urlu că așa-zisa pandemie e o «plandemie» globală de fapt, prin care se urmărește reducerea populației. Iar așa-zisul virus Sars-Cov-2 este creat în laborator, iar așa-zisurile «vaxxinuri» ARN mesager sunt experimentale iar efectele adverse necunoscute! Ei bine, după 2 ani de propagandă media pro-pandemie și «pro-vaxxinuri» mă bucur că ies la iveală efectele adverse care întăresc convingerile mele de acum 2 ani, când eram catalogați drept conspiraționiști. Îmi pare rău pentru cei ce s-au lăsat manipulați de propaganda «vaxxinării» și s-au «vaxxinat». Au luat țeapă! Cei ce au fost responsabili de propagandă trebuie anchetați și judecați!”, a declarat Ciubuc.
Deputatul a confirmat la rândul său că în Parlamentul României există deja o Comisie de anchetă pe tema achizițiilor efectuate în pandemie, însă cu precizarea că momentan este în silentio stampa.
”Eu am să cer judecarea celor responsabili, care prin deciziile lor au distrus și omorât vieți, români, cu zile! Cap de listă, Arafat, Gheorghiță ș.a.”, a mai adăugat Ciubuc.
Senatorul AUR Andrei Hangan cere răspundere penală pentru decidenții din pandemie
Senatorul AUR Andrei Hangan a avut un discurs similar cu cel al fostului său coleg de partid, Ciprian Ciubuc. Acesta a punctat că după doi ani în care autoritățile au ascuns adevărul, în sfârșit încep să recunoască ”proporțiile nefaste ale campaniei de vaccinare susținută până în pânzele albe, pe bani mulți, de stat și de presă”.
Acesta a afirmat că momentan s-a vorbit despre puțin peste 41.000 de persoane care au suferit efecte în urma vaccinărilor din pandemei, însă din punctul său de vedere situația este și mai gravă în realitate.
”AUR a atras atenția încă de la început (alături de europarlamentarul Cristian Terheș) asupra efectelor adverse ale acestor seruri experimentale, fiind singurul partid care a subliniat că vaccinarea nu a fost, nu este și nu va fi singura soluție. Medicul Sorin Muncaciu, deputat AUR, a analizat raportul prezentat de către CNCAV, în care este recunoscut, în premieră, numărul uriaș de efecte adverse postvaccinale: 41.486. Probabil cifrele reale sunt, însă, mai mari, dat fiind faptul că autoritățile au ascuns proporțiile reale ale efectelor adverse, din servilism politic față de Comisia Europeană, care ne-a «recomandat» achiziționarea a 120 de milioane de doze de vaccin. Sunt semne din ce în ce mai clare că establishmentul politic, atât la nivel intern, cât și la nivel european, a folosit pandemia ca pretext pentru a obține profituri uriașe din aceste seruri experimentale. Din punctul nostru de vedere, toți cei care au contribuit la această speculă politică ar trebui să răspundă penal pentru tăinuirea cu bună știință a acestor realități”, a declarat Hangan, convins că autoritățile din România au respectat comenzi venite de la nivelul Uniunii Europene.
Senatorul a ținut să mai precizeze că această Comisie de anchetă parlamentară pentru achizițiile din perioada pandemiei nu ar fi apărut niciodată dacă nu exista o solicitare a grupului parlamentar al AUR.
”Și-a început lucrările pe 20 decembrie 2022, la mai bine de un an de la momentul în care a fost votată de Parlament. După ce în luna noiembrie prima ședință a Comisiei a fost sabotată de către reprezentanții coaliției de guvernare, în ianuarie au fost inițiate primele demersuri cu privire la activitatea acesteia. În luna februarie, în cadrul primei ședințe a Comisiei, va fi adoptat regulamentul de funcționare, urmând ca ulterior să fie inițiate primele audieri ale reprezentanților instituțiilor responsabile cu privire la achizițiile făcute de stat. În perioada vacanței parlamentare, Comisia va solicita din partea instituțiilor competente rapoartele cu privire la achizițiile făcute în timpul pandemiei, care vor sta la baza documentației membrilor Comisiei”, a mai explicat Hangan.
Parlamentarul AUR a atras atenția că românii trebuie să fie informați în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii de la bugetul de stat, cu sumele din împrumuturile contractate de Guvern și tot ce a stat în spatele deciziilor de a face achiziții în timpul pandemei COVID-19.
”Nu ne oprim, nu ne lăsăm intimidați, ci ne vom asigura că scopul pentru care a fost înființată această comisie va fi atins. Coaliția de guvernare trebuie să lase să funcționeze comisia de anchetă privind achizițiile din perioada pandemiei și să nu pună obstacole în funcționarea ei”, a conchis Hangan.