Mergi la conţinutul principal
Favoritism pe faţă la premierea olimpicilor

Afacerea “Gala Excelenţei”

• premii “extra olimpiade” acordate la Gala de Excelenţă în Educaţie de luna trecută • pentru prima dată în istoria acestui eveniment, Consiliul Judeţean a acordat sume de bani echivalente cu cele oferite pentru olimpiadele internaţionale şi naţionale pentru a răsplăti rezultatele obţinute şi la alte trei concursuri, deşi unul dintre acestea nu se află nici măcar în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale • propunerile pentru recompensarea acestor elevi au fost făcute de Inspectoratul Şcolar, iar CJ a alocat în totalitate bani pentru acestea • neoficial, se zvoneşte că “jocurile” au fost făcute pentru a mulţumi anumiţi funcţionari importanţi din CJ şi Ministerul Educaţiei • Primăria nu a achiesat la aceste jocuri murdare

 

Favoritism pe faţă!  Asta s-a întâmplat la Gala de Excelenţă în Educaţie organizată la Teatrul “Maria Filotti” în urmă cu o lună, mai exact pe 6 decembrie 2019. Deşi de ani buni autorităţile locale premiază elevii şi profesorii care obţin rezultate la olimpiadele şi competiţiile naţionale şi internaţionale, şcolare şi sportive, anul acesta Consiliul Judeţean a premiat discriminatoriu şi alte trei distincţii câştigate de elevi la concursuri “extra olimpiade” în anul şcolar 2018-2019. Concret, doi elevi care au făcut o echipă şi au câştigat o medalie de bronz la Concursul Internaţional de Informatică “InfoMatrix” au fost premiaţi la nivel de olimpiadă internaţională, dar competiţia nu se află nici măcar sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale. Iar fiecare membru al echipei a fost premiat cu sumele maxime, adică şi unul, şi celălalt, a primit câte 9.600 lei, deşi în mod normal echipa primeşte suma maximă, care apoi se împarte între membri. În ceea ce-l priveşte pe profesorul coordonator, acesta a primit 4.800 lei. O altă elevă a fost premiată pentru un loc I obţinut la Concursul Naţional de Istoria şi Tradiţiile Rromilor, fiind resplătită cu 4.800 lei, suma care se acordă pentru premiul I obţinut la olimpiada naţională, respectiv 2.400 lei pentru cadru didactic îndrumător. Propunerile pentru ca aceste premii să fie şi ele incluse în cadrul Galei au fost făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean iar sumele au fost atribuite în totalitate de către CJ. Şi spunem în totalitate deoarece, până anul trecut, 50% din cuantumul premiilor era alocat de CJ şi 50% de CLM. La ediţia din 2019, Primăria Brăila a refuzat să premieze elevi care nu au participat la competiţii organizate sub egida MEN, respectând “reţeta clasică”: premii doar la olimpiade naţionale şi internaţionale. În schimb, la CJ, regulamentul a fost modificat astfel încât să poată fi alocate aceste sume. Mai mult, Gala de Excelenţă în Educaţie a fost deschisă cu aceste distincţii, pe scenă fiind anunţate ca rezultate excelente la Olimpiada Internaţională de Informatică şi Olimpiada Naţională de Limba Rromani. Adică minciuni! Întrebaţi de ce au fost recompensate doar aceste premii şi nu şi alte rezulatate deosebite obţinute de elevi la diverse concursuri naţionale sau internaţionale, inspectorul şcolar general şi preşedintele CJ au venit cu tot felul de explicaţii, şI, culmea, niciunul nu a văzut o discriminare în această situaţie. Ba chiar şeful ISJ şi-a asumat că a propus să fie premiată eleva care a obţinut premiul I la concursul de istoria şi tradiţiile rromilor pentru a “da un exemplu vizavi de minorităţi”. Neoficial, umblă zvonul că aceste premii au fost acordate pentru a mulţumi oameni cu funcţii importante din CJ şi Ministerul Educaţiei. RUŞINE!

 

Cum s-a modificat metodologia la CJ pentru a fi acordate cele trei premii

 

Iată cum suna în 2018 articolul din metodologia de premiere anexat proiectului de hotărâre privind premierea elevilor care au obţinut rezultate la olimpiade: “În urma analizei metodologiei înaintate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, propun ca premierea elevilor ce au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele/competiţiile internaţionale şi naţionale, precum şi a cadrelor didactice îndrumătoare (...)”. În 2019, acelaşi articolul este scris astfel: “În urma analizei metodologiei înaintate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, propun ca premierea elevilor ce au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele/competiţiile internaţionale şi naţionale, altele decât cele recunoscute MEN, precum şi a cadrelor didactice îndrumătoare (...)”. Aşadar, prin introducerea sintagmei “altele decât cele recunoscute MEN” s-a dat liber la aranjamente şi s-a putut realiza premierea celor doi copii care au câştigat medalia de bronz la Concursul Internaţional de Informatică “InfoMatrix”. În ceea ce priveşte suma de 4.800 lei acordată elevei care a câştigat premiul I la Concursul Naţional Istoria şi Tradiiţiile Rromilor, acesta este un concurs recunoscut MEN, însă a fost pentru prima dată în istoria Galei când a fost recompensat acest rezultat.

Întrebat despre această situaţie, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, ne-a declarat că propunerile au venit din partea Inspectoratului Şcolar iar în bugetul de premiere au fost bani pentru a răsplăti şi aceste distincţii. Trebuie precizat faptul că a mai fost premiată o elevă care a obţinut premiul I la o competiţie internaţională ce nu se află sub egida MEN, însă aceasta se afla deja pe lista de premiere cu un loc I câştigat la o olimpiadă naţională.

“Anul acesta (n.r. - 2019), Consiliul Judeţean a avut şi a pus în buget şi disponibilitatea unei sume mai mari şi ne-am putut încadra şi cu premierea respectivă. În fiecare an Inspectoratul Şcolar Judeţean face această situaţie şi este înaintată CLM şi CJ. În funcţie de disponibilitatea sumelor ajungem ca până la un anumit cuantum să fie premiaţi din banii CJ şi din banii CLM. Dacă noi am avut disponibilitatea am introdus şi aceşti copii care au primit premii la internaţionale şi unul naţional. Am premiat conform listei pe care am primit-o de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, a fost introdusă în şedinţă, a fost dată la comisii, a fost văzută de toţi consilierii şi aprobată în unanimitate”, ne-a declarat preşedintele CJ.

Întrebat dacă nu i se pare o discriminare faţă de alţi copiii cu rezultate din Brăila care au avut premii la diverse concursuri şi nu s-au regăsit pe listă, Chiriac a răspuns:

“Se poate spune că e o mică discriminare pentru că aici ţine de partea de buget. Toate aceste premii se dau în funcţie de bugetul alocat în fiecare an şi atunci venim de sus şi jos şi atunci putem să îi premiem în primul rând pe cei care au avut premii la bacalaureat, cei care ţin de MEN şi pot intra, în funcţie de disponibilitatea bugetului, şi ceilalţi care sunt premiaţi pe la alte concursuri internaţionale şi au luat premii şi au promovat Brăila şi, de ce nu, România. În funcţie de disponibilitatea bugetului”, a susţinut Chiriac.

În acest context, redactorii Obiectiv l-au întrebat pe preşedintele CJ dacă nu ar trebui să existe o regulă clară în privinţa modului de acordare al premiilor, adică să rămână doar olimpiadele şi concursurile recunoscute MEN, cum a fost şi până acum.

“Nu! Consider că acest regulament, împreună cu Inspectoratul şi cu CJ şi cu Primăria, trebuie făcut în aşa fel încât să fie premiaţi cât mai mulţi copii”, a spus sursa citată anterior.

Redactorii “Obiectiv” l-au întrebat pe şeful judeţului de ce nu îi premiază şi pe elevii care participă la competiţii sportive din partea unor cluburi private şi nu a unui liceu, lucru ce stârneşte an de an nemulţumirea copiilor şi antrenorilor.

“Nu putem să mulţumim pe toată lumea şi legislaţia spune că un club privat trebuie premiat de clubul privat. O echipă privată poate fi premiată sau susţinută de Consiliul Judeţean prin acele proiecte pe care le poate depune la Consiliul Judeţean. Şi am dat disponibilitatea şi au fost foarte multe echipe care au fost finanţate pe bugetul CJ privind mişcarea sportivă şi avem echipa de volei la care sunt copii mici de juniori, junioare care au participat echipa de baschet şi fotbal. Şi celelalte pot depune proiecte. Cuburile private să înţeleagă că nu putem premia decât respectând legea şi le-am creat această disponibilitate de a depune proiecte, de a susţine copiii să meargă la competiţii prin proiecte depuse la CJ. Sunt copii care se cred nedreptăţiţi dar trebuie să ţinem cont de buget, de disponibilitate şi în primul rând de partea de premiere şi de alocare a banilor legal”, a explicat preşedintele CJ.

 

Lucrăm în echipă, suntem premiaţi separat?

 

Un alt aspect care trebuie precizat este că cei doi elevii care au alcătuit echipa de informatică ce a luat medalia de bronz la concursul internaţional au fost premiaţi cu câte 9.600 lei fiecare. Prin comparaţie, elevii de la LPS care participă în echipe la competiţiile sportive naţionale sunt premiaţi fiecare cu jumătate din valoarea acordată pentru premiul obţinut. Adică dacă o echipă de trei sportivi a luat premiul I la atletism, iar suma este de 4.800 lei pentru premiul I, fiecare copil va primi câte 2.400 lei. Premiile sunt împărţite între CJ şi CLM, adică pentru fiecare premiu Primăria oferă 1.200 lei, iar CJ 1.200 lei. Numai că de această dată la aceste situaţii cu semnul întrebării CJ a acordat premiile integrale fiecăruia în parte. Mai mult decât ciudat! Întrebat de acest lucru, preşedintele CJ, Francisk Chiriac a explicat că premierea s-a făcut în conformitate cu “articolul din proiectul de hotărâre”.

Dar iţele poveştii sunt încurcate. Potrivit unor surse, din echipa care a participat la Concursul “Infomatrix” au făcut parte mai mulţi elevi, însă în concurs au participat doar doi, cei premiaţi şi la Gală. Contactată de redactorii “Obiectiv”, profesoara coordonatoare a acestora, Cristina Anton, care ocupă şi funcţie de director la Casa Corpului Didactic Brăila, a negat că ar fi existat mai mulţi membri în echipă, spunând doar că toţi elevii din acea clasă colaborează între ei. “În concurs au fost doar doi elevi!”, a susţinut aceasta.

În ceea ce priveşte faptul că la recenta ediţie a galei, pentru prima dată, s-a premiat un concurs internaţional care nu este recunoscut de MEN, prof. Cristina Anton nu a dorit să comenteze acest aspect, spunând în schimb că se bucură că au fost recunoscute meritele acestor copii. De asemenea, se zvoneşte că unul dintre colegii elevilor premiaţi la “InfoMatrix” ar fi fiul unui important funcţionar public din CJ, motiv pentru care angajatul Judeţului ar fi insistat în acordarea de merite financiare şi pentru această competiţie.

“Doi copii au fost în echipă pentru că nu permite regulamentul mai mulţi. În clasă ei lucrează foarte mult, colaborează toţi. Am mulţi elevi care lucrează la alt concurs, dar nu m-a întrebat nimeni de ei. Lucrează foarte mulţi copii în clasă la foarte multe concursuri. Noi am primit de la ISJ un tabel în care ne-am trecut ce concursuri şi ce olimpiade au fost la care au participat copiii. Eu am trecut concurs Infomatrix - etapă internaţională. I-am pus pe aceştia pentru că a fost concurs internaţional, cel mai puternic dintre toate. Nu e prima dată când participă copii, au fost şi în anii trecuţi. A fost o mare bucurie că în 26 de ani de când predau informatică nu m-a întrebat nimeni niciodată şi eu m-am bucurat pentru ei. Chiar au muncit şi copiii sunt pasionaţi. Bănuţii care mi-au fost alocaţi mie, n-am participat la gală că am fost plecată, îi voi dona pentru copii, pentru şcoală”, ne-a declarat prof. Cristina Anton.

Întrebată dacă nu i se pare incorect faptul că au fost premiaţi doar aceşti copii şi alţii nu, cadrul didactic a afirmat: “Nu, pentru că fiecare şi-a trecut premiile, concursurile. Eu am dat lista cu copiii. Mai departe, cine a hotărât, ce a hotărât...”, a mai spus aceasta.

 

Inspectorul şcolar general: “Nu văd o discriminare faţă de alţi elevi. Văd o discriminare faţă de mine”

 

Am mers şi la inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea, pentru a-i cere un punct de vedere referitor la modul în care s-au acordat cele trei premii. Acesta, care este şi consilier judeţean din partea PMP, a ţinut să precizeze mai întâi că nu a participat la şedinţa de CJ în care a fost aprobat proiectul de hotărâre, fiind prezent în acea zi la întâlnirea inspectorilor pe ţară, şi în orice caz nu ar fi participat la vot la proiectul cu pricina. De asemenea, acesta nu a dorit să comenteze modul în care s-au alocat sumele, acest aspect fiind exclusiv treaba Consiliului Judeţean.

“Eu nu mă ocup de bani. Rolul meu ca inspector şcolar este acela de a reuşi să respect cât mai multă valoare din învăţământul brăilean. Ăsta este rolul meu. Rolul autorităţilor este să pună în valoare, financiar, acest respect pe care noi, comunitatea, trebuie să îl acordăm rezultatelor”, a spus prof. Viorel Botea.

În ceea ce priveşte propunerile făcute, Botea ne-a declarat că listele cu elevii premiaţi au plecat de la ISJ, fiind aprobate în Consiliul de Administraţie al instituţiei. De ce au fost trecute acele premii “extra olimpiade” pe listă a fost una dintre întrebările adresate de redactorii “Obiectiv”. Iată răspunsul şefului ISJ:

“Am considerat din următorul motiv. Sunt nişte neechităţi şi nişte nedreptăţi. Şi vă spun exact. Eu, de exemplu, de ani de zile la matematică obţin medalii de argint, medalii de bronz la olimpiada de matematică. Nu e premiu şi acel copil nu este recompensat. Anul ăsta, eu personal am avut 10 de 10 la matematică la Evaluarea Naţională. Adică sunt de multe inechităţi. Nu cred că este o inechitate din următorul motiv: cele două concursuri sunt concursuri internaţionale, iar cel la cel de istoria şi tradiţiile rromilor mi se pare foarte frumos şi foarte corect vizavi de minorităţi să dăm un exemplu. Pentru că ei întotdeauna sunt discriminaţi. Este un concurs la care au participat sute de copii şi este asimilat ca o olimpiadă naţională a istoriei şi tradiţiilor rromilor. Am zis «Haide să dăm şi un exemplu pentru minoritari»! Am vrut să dau un exemplu”, ne-a declarat inspectorul şcolar general.

Când redactorul “Obiectiv” a adus în discuţie problema corectitudinii faţă de alţi elevi cu rezultate la diverse concursuri, recunoscute sau nu de MEN, Botea a spus că nu consideră că s-a făcut o nedreptate faţă de aceştia. În opinia sa, trebuie modificat regulamentul de premiere, în aşa fel încât să fie recunoscute toate rezultatele de valoare şi să fie premiate. Întrebat cine stabileşte valoarea, pentru că un concurs poate fi văzut puternic de unii şi cotat foarte slab pentru alţii, Botea a afirmat că acest argument nu este unul corect:

“Nu este corect pentru că nu este opinia unui profesor. Când premiem ceva trebuie să ne gândim şi la un impact, atât din punct de vedere social, cât şi din punct de vedere al imaginii. Oamenii ăia cred că au dreptul şi ei să fie scoşi în evidenţă vizavi de cele mai bune rezultate pe care le-au avut ei. Şi nu sunt multe. Sunt puţine. Da, văd o discriminare vizavi de mine! Vreau să ştiu şi eu în ce şcoală s-au mai luat 10 de 10 la matematică la Evaluarea Naţională. Într-o clasă? Eu mă simt discriminat! Ăsta nu este un rezultat extraordinar într-o clasă? Discutăm de o grămadă de inechităţi şi nedreptăţi pe care le facem şi asta cu rromii chiar vreau să zic că mi se pare foarte nedrept că trebuie să discutăm despre rromi. Am vrut să scot în evidenţă că şi minoritarii au rezultate extraordinar de bune în diverse locuri”, ne-a spus acesta.

Redactorii “Obiectiv” au aflat pe surse că cea care a obţinut locul I la Concursul Naţional Istoria şi Tradiţiile Rromilor şi a fost premiată la nivel de olimpiadă naţională este fiica unei profesoare din Brăila care lucrează în prezent în Ministerul Educaţiei. Chestionat dacă există vreo conexiune între aceste aspecte, fiind pentru prima dată când se premiază la Gală acest concurs, Botea a explicat că nu avea cunoştinţă de acest lucru şi oricum nu are nicio legătură valoarea copiilor cu numele părinţilor.

“De ce facem legătură între valoarea copilului şi numele părinţilor? Aceasta este discriminare totală şi faţă de rromi, şi faţă de copiii care sunt valoroşi şi au numele unui părinte care deţine o funcţie”, a susţinut Botea.

 

Dragomir, singurul care s-au opus premierii “extra olimpiade”

 

Aşa cum am afirmat la începutul articolului, dacă până acum CJ şi CLM împărţeau pe jumătate sumele acordate pentru premierea olimpicilor, la Gala din decembrie pe listele din proiectul de hotărâre de la CLM nu s-au regăsit şi cele trei premii oferite “extra olimpiade”. L-am chestionat pe primarul Marian Dragomir în legătură cu acest subiect, iar acesta ne-a oferit următoarea explicaţie:

“Primăria Municipiului Brăila respectă regulamentul adoptat prin hotărâre de Consiliul  Local şi premiază doar elevii care obţin locurile 1,2 şi 3 la competiţiile naţionale şi internaţionale organizate sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale. Deşi sunt foarte mulţi copii care participă la diverse competiţii organizate de diverse ONG-uri, federaţii, etc., noi am considerat pe baza regulamentului existent de foarte mulţi ani, aprobat în CLM, că nu trebuie să ne abatem de la acesta şi nu vrem să facem discriminări. Apreciem rezultatele tuturor elevilor dar respectăm regulamentul. Acele concursuri câştigate de cei 3 elevi nu erau organizate sub egida MEN, respectăm rezultatele lor, îi apreciem, îi felicităm, dar nu putem să încălcăm regulamentul prin care Primăria a acordat finanţare în CLM”, ne-a declarat Marian Dragomir.

Mai mult, acesta a spus că a avut discuţii neoficiale la CJ şi ISJ vizavi de aceste premii şi că le-a solicitat în mod expres să le elimine deoarece nu se respectă metodologia.

Întrebat dacă are ceva de reproşat colegilor din CJ, Dragomir a dorit să comenteze doar atât: “Nu pot să le reproşez anumitor persoane anumite lucruri, dar solicit tuturor să respectăm înţelegerile pe care le avem, regulamentele şi să fim fairplay faţă de toţi copiii”, a declarat tranşant edilul-şef.

În final, trebuie punctat că suma acordată de CLM premierii olimpicilor şi sportivilor care au obţinut rezultate la competiţii a fost de 136.000 lei, iar de la CJ s-au dat 181.600 lei.

 

Fostul inspector şcolar general: “În astfel de situaţii, excepţiile sunt dureroase”

 

Cum la Gala de anul trecut s-a întâmplat pentru prima dată să se premieze şi alte concursuri decât cele care se regăseau în mod normal pe listele aprobate în CJ şi CLM, l-am întrebat pe Cătălin Canciu, cel care a ocupat timp de patru ani fotoliul de şef al ISJ, de ce în mandatul său nu s-au făcut şi excepţii. 

“Am convenit din primul moment cu Primăria şi CJ să premiem doar rezultatele la olimpiade. Iar regula a fost respectată dintr-un capăt în altul. Pentru că alte concursuri şi alte excepţii, aproape în totalitate, sunt dureroase”, ne-a declarat prof. Cătălin Canciu. Vom reveni.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro