• Judecătoria Brăila a decis nevinovăţia lui Lintaş Nicolae (foto dreapta), preşedintele Clubului “Voltin” din 2016 până în prezent, în faţa acuzaţiilor de delapidare formulate de fosta conducere • de fapt, conflictul fusese tranşat de către procurori care au decis clasarea dosarului în care soţii Adriana şi Tarquinus Vasile (foto stanga) îl acuzau pe Lintaş că sustrage bani de la asociaţie, iar mai multe bunuri ar lipsi din asociaţie • la momentul cercetării, s-a constatat că bunurile reclamate există în sediu, iar maşina vândută către Lintaş nu a fost subevaluată, mai ales că, iniţial, autoturismul fusese vândut către Tarquinus Vasile cu doar 500 lei
Noua conducere a Asociaţiei Naţionale Mutuale România-Franţa (ANMRF) “Louis Pasteur” - Clubul “Voltin” Brăila a obţinut o primă victorie definitivă în faţa soţilor Adriana şi Vasile Tarquinus Vădeanu, cei care au condus clubul timp de 16 ani. Preşedintele Nicolae Lintas a fost acuzat de soţii Vădeanu de delapidare, după ce, au susţinut aceştia într-o plângere penală, Lintas şi-ar fi însuşit bunuri ale clubului şi şi-ar fi stabilit un salariu de 6.000 lei, în condiţiile în care asociaţia fără scop lucrativ “nu are niciun venit”. Trebuie menţionat că s-a ajuns în instanţă, după ce procurorii au emis două ordonanţe de clasare a plângerii soţilor Vădeanu, aceştia din urmă fiind cei care au formulat o nouă plângere, de data aceasta la Judecătoria Brăila, împotriva soluţiilor date de către procurori.
Dosarul a fost înregistrat la data de 3 august 2018, pe rolul Judecătoriei Brăila, iar plângerea soţilor Adriana şi Tarquinus Vădeanu s-a îndreptat împotriva ordinanţei de clasare nr. 448/P/2018 din data de 14.05.2018 emisă de Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi a ordonanţei 77/II/2/2018 emisă la data de 12.06.2018 de procurorul ierarhic superior.
Noul preşedinte al Clubului “Voltin”, Nicolae Lintaş, era acuzat de soţii Vădeanu de delapidare, după ce ar fi vândut maşina asociaţiei către el însuşi şi şi-ar fi stabilit un salariu de 6.000 lei. “Susţine această cerere pentru că, în opinia sa, nu este decât o schemă de devalizare a unei asociaţii, în condiţiile în care asociaţia nu are venituri, conducătorul asociaţiei îşi fixează un salariu pe care evident asociaţia nu poate să îl plătească, motiv pentru care intimatul apare că este creditorul asociaţiei, să aducă nişte sume de bani cu care intimatul ar fi acreditat societatea şi astfel are liber la compensări cu toate bunurile asociaţiei, de exemplu cu autoturismul în cauză”, a susţinut avocata fostei conduceri, în faţa judecătorului, potrivit încheierii de şedinţă pusă la dispoziţia redactorilor “Obiectiv-Vocea Brăilei” de către Lintaş.
După ce judecătorul a ascultat şi apărarea noului preşedinte Lintaş, a ajuns la concluzia că soluţia de clasare dată de procurori este întemeiată. Pe lângă faptul că soţii Vădeanu nu sunt părţi vătămate în dosar, pentru că nu mai sunt reprezentanţi ai asociaţiei “Louis Pasteur”, instanţa a decis că bunurile reclamate de aceştia ca fiind sustrase se află, în realitate, la sediul “Louis Pasteur” şi înstrăinarea maşinii nu s-a realizat cu încălcarea vreunei prevederi legale. Lintaş a mai afirmat în instanţă că, de când a venit la conducerea clubului, a câştigat 3 proiecte europene, dovezile fiind depuse la dosar. “De altfel, instanţa reţine că nu este vorba despre vânzarea către sine însuşi a automobilului Dacia Logan MCV înmatriculat (...), ci despre o compensarea unor datorii ale asociaţiei către Lintaş Nicolae, compensare în urmă căreia automobilul a fost cumpărat de acesta contra sumei de 12.000 lei conform Hotărârii AGA nr. 10/26.07.2017 fila 82 dup. Despre compensarea sumelor cu care intimatul a creditat asociaţia se vorbeşte în hotărârea AGA nr. 11 din 7.08.2017, unde se arată că, creditarea asociaţiei de către numitul Lintaş Nicolae a avut loc pentru plata a 3 salarii pe luna aprilie, mai şi iunie ale anului 2017”, se arată în motivarea deciziei.
Mai mult, instanţa a reţinut că nu se poate vorbi de o subevaluare a autovehiculului, cu atât mai mult cu cât, anterior, acelaşi autoturism a fost cumpărat de către Vasile Vădeanu cu doar 500 lei, conform facturii 37/1.10.2016. “Reţine că bunurile reclamate a fi fost sustrase au fost identificate prin procesul-verbal din 23.01.2018 precum şi prin adresa nr 747/20.11.2018 referitoare la hidrofor, bun care nu fusese evidenţiat în procesul-verbal”, potrivit aceluiaşi act emis de Judecătoria Brăila.
Decizia instanţei a fost de a respinge ca nefondată plângerea formulată de Adriana şi Vasile Tarquinus Vădeanu împotriva ordonanţelor de clasare ale procurorilor, obligându-i la plata cheltuielilor judiciare către stat în valoare de 390 lei. Hotărârea este definitivă.
Reamintim că războiul dintre noua şi fosta conducere a Clubului “Voltin” a apărut, în presă, în noiembrie 2018, când preşedintele Nicolae Lintaş ne-a pus la dispoziţie mai multe rapoarte contabile extrajudiciare. Conform acelor acte, reieşea faptul că soţii Vădeanu, care au condus clubul până în 2016, ar fi folosit banii ONG-ului în interes propriu. Mai exact, între anii 2012-2016, Clubul “Voltin”, condus în acea perioadă de soţii Vădeanu, a făcut plăţi către diferite persoane fizice fără documente justificative, în cuantum de circa 340.000 lei, adică peste 3 miliarde de lei vechi. Printre aceste plăţi, sunt menţionate transferuri bancare către copiii celor doi soţi, cu titlu “taxă master Milano” (rate de mii de euro), “alocaţie voluntar” în valoare de mii de euro, ba chiar peste 10.000 euro, “plată chirie Milano”. Potrivit documentelor, cea mai mare fraudă ar fi fost făcută în cursul anului 2015. Printre bunurile trecute în evidenţele contabile ale ONG-ului se numără şi creme de faţă, înregistrate ca “medicamente” ori hotă de bucătărie, conform aceloraşi documente. Faţă de aceste acuzaţii, soţii Vădeanu s-au rezumat la a afirma că acele rapoarte contabile extrajudiciare sunt nişte gunoaie, şi au formulat, la rândul lor, acuzaţii faţă de Lintaş. În tot acest război al acuzaţiilor şi al faptelor de delapidare, instanţa va fi cea care va avea ultimul cuvânt de spus.
ANMRF “Louis Pasteur” filiala Brăila, înfiinţată în septembrie 1999, are ca misiune dezvoltarea armonioasă a vieţii sociale şi activităţii educative, a vieţii spirituale şi culturale, a stării de sănătate a individului, comunităţii şi mediului înconjurător, pornind de la necesităţile şi aşteptările copiilor, tinerilor, vârstnicilor, familiilor şi comunităţii lor. Cuvântul de bază este “voluntariat”. Primele două proiecte ale Asociaţiei au fost orientate către partea de educaţie civică a tinerilor astfel încât aceştia să înveţe să-şi apere drepturile şi să lupte pentru ele. Au urmat proiecte de tip Phare în mai multe domenii, dar au fost accesate şi fonduri de la Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului şi fonduri locale. Spre exemplu, în 2012, voluntarii de la Club Voltin au desfăşurat proiectul “Volunteer Job Club-Volunteering, one step closer to employement”, în cadrul căruia au mers cu caravana prin judeţ şi au învăţat tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani cum să gestioneze aşteptările lor la un eventual loc de muncă, cum să-şi vândă competenţele, cum să realizeze un CV Europass şi cum să facă o impresie bună la un interviu.