Mergi la conţinutul principal

Afacerea «ovina». Ţeapă de miliarde

sute de oi au fost vândute, unui necunoscut, care a reacţionat imediat după un anunţ pe internet şi a venit cu camioanele în comuna Bărăganul şi în satul Mihai Bravu, din comuna Victoria • problema a fost că acest cumpărător de ovine, care le-a inspirat încredere crescătorilor brăileni, i-a lăsat pe oameni cu buza umflată • adică s-au luat peste 250 de ovine de la o femeie din Bărăganul şi alte 500 de la cinci persoane din Mihai Bravu, banii urmând să intre în contul oierilor • numai că, după o lună şi jumătate de la vânzarea care părea a fi una profitabilă, banii nu au intrat în conturi • o localnică din Bărăganul ne-a sesizat cu privire la ţeapa trasă de acest cumpărător, ea având de încasat suma de 770 milioane lei vechi • femeia a formulat plângere la poliţie, cumpărătorul de oi a fost identificat, însă, ulterior, păgubita a retras plângerea întrucât i s-a promis că va primi banii

 

Oi vândute cu sutele şi miliarde băgate în propriul buzunar de un cumpărător din judeţul Bistriţa Năsăud. Este vorba de o ţeapă de peste 250.000 lei, circa 62 mii de euro, păgubiţii fiind localnici din comuna Bărăganul şi Victoria (sat Mihai Bravu), care, în baza unei înţelegeri făcute aşa, pe ochi frumoşi, fără vreun act oficial, au vândut, luna trecută, aproape 800 de ovine. Cea mai mare pagubă a fost la Mihai Bravu, aici fiind vândute 500 de animale. Nimic nu a trezit suspiciuni, mai ales că acest cumpărător, identificat ulterior ca fiind un tânăr din judeţul Bistriţa Năsăud, a venit cu un act în care apărea numele unei firme, ba chiar şi cu camioanele în care a încărcat sutele de ovine.

Afacerea părea bună, chiar şi pentru vânzătorii de ovine, asta până când oamenii au constatat că banii nu le intră în cont. Şi nu au trecut câteva zile, ci o lună şi jumătate. Şi nici suma ce trebuie achitată nu este una de doi lei, numai o localnică din Bărăganul, care ne-a sesizat despre această vânzare păguboasă de ovine, având de încasat 770 milioane lei vechi. Poliţia a intrat pe fir, mai ales că localnica din Bărăganul a depus o plângere, pe care însă a retras-o ulterior, asta după ce vânzătorul a fost identificat de poliţişti şi i s-a transmis că o să dea banii. Şi uite aşa, în mod misterior, plângerea a dispărut, oile la fel, iar banii nu au intrat nici acum în cont. De această dată păgubita trebuie să deschidă acţiune în instanţă.

 

Noi nu am primit nici până acum banii, aşteptăm mult şi bine”

Ajunsă la disperare din cauza faptului că, după o lună şi jumătate, nu a primit banii pentru oile vândute, localnica păgubită din Bărăganul, Gabi Şerban, a cerut sprijinul redactorilor de la Cotidianul Obiectiv - Vocea Brăilei. Ea ne-a explicat, cu lux de amănunte, cum I s-au dat animalele  cumpărătorului care nu a trezit suspiciuni, cel puţin în primă fază, mai ales că a venit cu o hârtie care atesta că este reprezentantul unei societăţi comerciale, cu aceasta proprietara de oi mergând la medicul veterinar. Ulterior însă, s-a constatat că firma în cauză nu  exista, după cum ne-a spus reclamanta. Cert este că animalele s-au vândut, iar banii se lasă aşteptaţi. Proprietarii de animale au primit un preţ bun pentru o oaie, adică 370 lei, asta pentru că aveau şi miei, în condiţiile în care alţi cumpărători ofereau mult mai puţin. “Trecem printr-un moment dificil, nu reuşim să luăm banii pentru oile vândute. Acum o lună şi jumătate, cam pe 18 mai, ni s-au cumpărat animalele. Am dat anunţ pe OLX şi am anunţat că vând oi. Este vorba despre 205 oi şi 75 miei. Mai sunt şi alţi vecini care au vândut animale, tot în acelaşi mod. Cumpărătorul a venit cu mai multe camioane, la 5 dimineaţa. Numai de la noi a încărcat un camion cu oi. Nu am făcut niciun contract, am mers pe înţelegere, am mai procedat în acest mod pentru a putea vinde animale, miei am vândut în primăvară, şi nu au fost probleme, am luat banii.

Şoferul a dat o hârtie unde apărea trecută o firmă, am mers la medicul veterinar, cu această hârtie. Dar apoi s-a constatat că această firmă nu exista. Dar persoana respectivă a luat atunci animalele şi a rămas să pună banii într-un cont. Dar banii nu au mai intrat. Am făcut o plângere la postul de Poliţie, apoi l-au găsit pe cel care a luat animalele, într-o localitate învecinată, la Mihai Bravu, a spus că dă banii. Am retras plângerea formulată la poliţie, asta după ce poliţistul ne-a spus că acel cumpărător a promis că trimite banii. Numai că noi nu am primit nici până acum banii, aşteptăm mult şi bine. Acum nu mai putem formula o altă plângere,  dar ne vom adresa instanţei de judecată, trebuie să ne recuperăm suma de bani, sunt 770 milioane lei vechi. Ce,  a venit să ia oile de pomană!? Noi am lăsat un cont dar nu am primit vreun ban. Sunt mai multe persoane care au păţit la fel ca noi, sunt sute de oi vândute, suma totală pentru toate animalele ajunge la vreo 5 miliarde, cred. Din Mihai Bravu s-au vândut cele mai multe (oi şi miei)”, a declarat reclamanta.

Localnica din Bărăganul ne-a mai spus că bărbatul care a luat oile le-a dus la Satu Mare, ba chiar le-a vândut din câte a auzit, deci el a luat şi banii dar familia ei a rămas cu paguba. Femeia recunoaşte că a făcut greşeala de a-şi retrage plângerea formulată la Postul de Poliţie Comunal, însă asta pentru că a fost informată că o să primească banii. Acum regretă faptul că a dat crezare unor vorbe aruncate poliţiştilor de cumpărătorul de oi. “Trebuie să acţionăm în instanţă acum pentru că am fost convinşi să retragem plângerea întrucât cumpărătorul a promis că plăteşte. Am fost păcăliţi. Este şi greşeala noastră pentru că nu trebuia să retragem plângerea până nu primeam banii”.

 

Un dosar s-a închis, altul s-a deschis

Cazul oilor vândute din Bărăganul şi plângerea reclamantei au ajuns în atenţia poliţiştilor, dosarul fiind trimis apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei. După cum ne-au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, la data de 22 mai, poliţiştii de la Postul de Poliţie Bărăganul au fost sesizaţi de o localnică de 30 de ani, despre faptul că, în ziua de 18 mai, i-a vândut unei persoane necunoscute 205 capete ovine, urmând ca aceasta să plătească, la o dată ulterioară, contravaloarea animalelor cumpărate.

În urma verificărilor efectuate de poliţişti, aceştia au identificat pe raza localităţii Spiru Haret un tânăr de 25 de ani, din judeţul Bistriţa Năsăud, aceasta fiind persoana care a cumpărat ovinele. Poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal pentru infracţiunea de înşelăciune, asta pentru că vânzătoarea de ovine nu şi-a primit banii. Cauza a ajuns apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei. Zilele trecute, de aici ni s-a comunicat faptul că acest dosar a fost închis, asta pentru că a intervenit înţelegerea părţilor, ceea ce relevă faptul că cel care a cumpărat ovinele, Paul Alexandru S., ar fi plătit cei 770 milioane.

Reclamanta din Bărăganul susţine că totul i se trage de la faptul că nu a mai existat plângerea, ceea ce a dus la concluzia că ea a luat banii. Numai că realitatea este cu totul alta, după cum a susţinut localnica Gabi Şerban.

Totuşi, poliţiştii de la Postul de Poliţie din Comuna Victoria s-au sesizat din oficiu, cu privire la un alt caz “tras la xerox”, ţeparul care a luat oi şi nu a dat banii fiind acelaşi.

Potrivit informaţiilor primite de la Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în urma verificărilor efectuate au fost identificate 5 persoane, din satul Mihai Bravu, comuna Victoria, care în urma unor înţelegeri verbale cu tânărul de 25 de ani, identificat la data de 23 mai, în localitatea Spiru Haret, i-ar fi vândut acestuia 499 capete ovine. Şi în acest caz s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de înşelăciune iar cercetările sunt în curs.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro