Afacerea «Cocaina» mergea ca unsă la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Cocaina» mergea ca unsă la Brăila

procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila au pus la pământ o grupare de traficanţi de droguri de risc, formată din cinci persoane • reţeaua specializată în traficul de cocaină a fost destructurată în urmă cu câteva luni, iar cei cinci inculpaţi - Marian M., Ionuţ B., Ionel B., Marian P., Laurenţiu S., au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Brăila • inculpaţii menţionaţi pe site-ul instanţei aveau planurile bine puse la punct pentru a vinde cocaina doritorilor, marfa fiind prezentată telefonic cu termenul “bani” pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar “găini” sau “motorină” •

 

Traficanţii de cocaină aveau “bani”, “găini” sau “motorină”! O grupare specializată în traficul de droguri de risc, formată din cinci persoane, avea un plan de afaceri bine pus la punct. Distribuitorul de cocaină anunţa telefonic faptul că are “marfa”, însă erau anumiţi termeni folosiţi în timpul convorbirilor cu ceilalţi membri ai grupării, tocmai pentru a nu atrage atenţia. Dozele de cocaină erau  prezentate cu termenul “bani”, “găini” sau “motorină”. Chiar dacă vorbeau codat, cei cinci tineri implicaţi în afacerea cu droguri care lucra la greu pe raza municipiului Brăila, au fost depistaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila. Toată “urmărirea” a început în primăvara anului trecut, când lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila (S.C.C.O) s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr distribuia droguri de mare risc, respectiv cocaină, în municipiul Brăila. Încet, încet, întreaga grupare infracţională a fost destructurată, în urmă cu câteva luni, iar inculpaţii Marian M., Ionuţ B., Ionel B., Marian P., Laurenţiu S., după cum se arată pe site-ul instanţei, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Brăila. Primul termen de judecată a fost la jumătatea lunii septembrie, însă s-a dispus amânarea.

 

Distribuia cocaină contra sumei de 500 lei gramul. Investigator sub acoperire în acţiune

Distribuitorul de droguri muncea cu spor într-un cartier din municipiu, unde vindea cocaină doritorilor la preţuri semnificative, numai că anchetatorii i-au cam dat planurile peste cap. După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată al procurorilor DIICOT, la data de 28 mai 2019 lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr neidentificat la acel moment, distribuia droguri de mare risc (cocaină) contra sumei de 500 lei gramul, în municipiul Brăila. Tânărul respectiv locuieşte înr-un cartier din municipiul Brăila şi face parte dintr-un mediu al persoanelor de etnie romă. “Acesta îşi selecta foarte atent clientela şi nu oferea numărul telefonului de contact decât persoanelor de încredere din anturaj sau celor care aveau recomandări de la persoane deja cunoscute. Prin ordonanţa din data de 28 mai 2019 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 2 alin. 2 din Legea nr. 143/2000 republicată privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri”, arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor DIICOT Brăila, pentru administrarea probelor au fost autorizate introducerea în cauză a unui investigator sub acoperire şi a unui colaborator sub acoperire şi efectuarea de operaţiuni privind traficul de droguri de mare risc. Astfel, la data de 28 mai 2019, investigatorul sub acoperire, împreună cu colaboratoarea sa, au cumpărat de la distribuitorul de droguri o doză de cocaină, ambalată într-o folie de plastic de culoare neagră, contra sumei de 500 lei. În urma analizei efectuate de Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor Constanţa s-a comunicat că proba supusă analizelor este constituită din 0,5 grame pulbere care conţine cocaină. La începutul lunii august 2019, investigatorul sub acoperire şi colaboratoarea sa au cumpărat de la acelaşi distribuitor încă o doză de cocaină, ambalată tot într-o folie de plastic de culoare neagră, contra sumei de 500 lei. Proba supusă analizelor era constituită din 0,4 grame pulbere care conţinea cocaină şi cofeină.

În urma cercetărilor efectuate, bărbatul prezentat iniţial ca A.N. (n.r. autor necunoscut) - “Distribuitor Droguri” a fost identificat ca fiind inculpatul M.M.

La data de 5 februarie 2020, au fost autorizate introducerea unui investigator sub acoperire şi a unei colaboratoare sub acoperire şi efectuarea în continuare de operaţiuni privind traficul de droguri de risc. 

 

Cantitate de cocaină adusă din Germania

Potrivit anchetatorilor, la data de 19 februarie 2020, existând indicii potrivit cărora inculpatul M.M. adusese din Germania o cantitate de cocaină, investigatorul sub acoperire, împreună cu colaboratoarea sa, au cumpărat de la M.M. încă o doză de cocaină, ambalată într-o folie de plastic de culoare neagră, contra sumei de 500 lei. În urma analizelor efectuate s-a comunicat că proba supusă analizelor este constituită din 0,5 grame substanţă pulverulentă de culoare albă care conţine cocaină, aspirină, fenacetină şi cofeină.

După cum arată procurorii DIICOT, faptele inculpatului M.M. care, în perioada mai 2019 – februarie 2020, împreună cu alţii, a desfăşurat activităţi de procurare, deţinere şi vânzare de droguri de mare risc (cocaină) în municipiul Brăila, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată. În lista traficanţilor mai sunt alţi patru inculpaţi, procurorii stabilind clar legătura dintre aceştia.

În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii mai arată că faptele inculpatului B.I. care, în perioada septembrie 2019 – februarie 2020, împreună cu alţii, a desfăşurat activităţi de procurare, deţinere şi vânzare de droguri de mare risc (cocaină) în municipiul Brăila, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. Inculpatul B.D.I., care în perioada iulie 2019 – februarie 2020, a desfăşurat activităţi de procurare, deţinere, intermedierea vânzării şi vânzare de droguri de mare risc (cocaină) în municipiul Brăila, este şi el acuzat de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată. Inculpatul P.M. s-a ocupat şi el cu traficul de droguri, în perioada mai 2019 – februarie 2020, împreună cu ceilalţi inculpaţi. Al cincilea în listă este inculpatul S.L.L. care, în luna februarie 2020, i-a ajutat pe M.M. şi B.I. să achiziţioneze o cantitate de cocaină, i-a transportat de acasă la locul de procurare a drogurilor şi înapoi, apoi a păstrat pentru scurt timp drogurile cumpărate de cei doi. Faptele comise de acesta întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc.

 

Interceptarea convorbirilor între traficanţi. Un taximetrist implicat în transportul de droguri

Potrivit anchetatorilor, din investigaţiile efectuate de organele de poliţie au rezultat unele indicii care scoteau în evidenţă colaborarea dintre traficanţii de droguri. Astfel, distribuitorul de droguri M.M. utiliza un anumit post telefonic, iar în cadrul convorbirilor interceptate s-a constatat că interlocutorii i se adresau lui cu prenumele M. Acesta era ajutat de către o persoană neidentificată iniţial, care desfăşura activităţi pe linia traficului de droguri (A.N. - “C”).

De asemenea, după cum arată procurorii DIICOT, s-a mai stabilit că preocupări pe linia traficului de droguri avea şi un tânăr taximetrist, denumit A.N. - “B.” , care atunci când distribuitorul de droguri M. nu era disponibil pentru a distribui cocaină, era indicat ca persoană de contact. Pentru a se aproviziona cu cocaină de la Bucureşti, distribuitorul de droguri şi “C.” se deplasau cu un autoturism aparţinând lui A.N. “B.”, adică taximetristului. “La data de 14 februarie 2020 organele de poliţie au solicitat darea în consemn la frontieră a inculpaţilor M.M. şi B.I. , precum şi a autoturismului marca Volkswagen Golf. În cursul aceleiaşi zile, la orele 20.36, organele de poliţie judiciară au fost anunţate telefonic despre faptul că inculpaţii anterior arătaţi, autoturismul şi o altă persoană – inculpatul S.L.L. , au intrat în ţară prin punctul de trecere a frontierei Nădlac”, arată anchetatorii.

Din măsurile de supraveghere tehnică, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT, a rezultat faptul că posturile telefonice supravegheate erau utilizate în derularea şi coordonarea acţiunilor ilegale, fiind interceptate comunicări telefonice care constituie probe concludente. Totodată, au fost identificaţi utilizatorii acestor posturi telefonice, astfel: A.N. “Distribuitor Droguri” este inculpatul M.M.; A.N. “C.” este inculpatul B.D.I. ; A.N. “M.”  este inculpatul P.M.; A.N. “B.”  este inculpatul B.I. .

După cum au stabilit procurorii, inculpatul M.M., utilizând postul telefonic interceptat, a realizat mai multe tranzacţii de droguri cu clienţi neidentificaţi sau identificaţi ulterior, având ca modalitate de realizare stabilirea locului şi timpului de întâlnire, fără a preciza vreodată motivul sau cantităţile tranzacţionate. “Acest mod de operare era aplicat cu clienţii de încredere, ambii interlocutori cunoscând clar motivul întâlnirii, astfel încât nu era necesară precizarea acestuia în convorbirile telefonice. Mai mult decât atât, pentru a asigura protecţia sa şi a clienţilor, traficantul de droguri nu memora posturile telefonice şi numele clienţilor în memoria telefonului mobil pe care îl utiliza. Pentru a asigura conspirativitatea comunicărilor inculpatul folosea, de regulă, termenul «bani» pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar «găini», sau «motorin㻓, au mai stabilit procurorii în urma anchetei efectuate.

Aşadar, totalizând cantităţile de cocaină comercializate de către inculpaţi, aşa cum rezultă numai din convorbirile telefonice interceptate, deoarece la aceste cantităţi se adaugă şi altele, rezultate din restul ansamblului probator, se constată că inculpaţii au făcut ceva tranzacţii. Astfel, după cum reiese din rechizitoriul procurorilor, inculpatul M.M. a vândut 80 doze cu suma 8.000 euro, B.D.I. - 9 doze cu 900 euro, M.M. şi B.D.I. 16 doze cu 1.600 euro, B.I. 9 doze 900 euro, P.M. - 7 doze cu 700 euro, S.L.L. 2 doze transport de la M.M. la P.M., 1 doza transport de la B.I., 1 doza depozitare pentru B.D.I.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele celor cinci inculpaţi s-au găsit sume de bani şi folii cu pulbere de cocaină. Inculpaţii M.M. şi B.I. au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv, după efectuarea percheziţiilor, ceilalţi fiind cercetaţi sub control judiciar. Ulterior, cei doi traficanţi arestaţi s-au mutat în arest la domiciliu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro