Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Cocaina». 25 de ani la răcoare

* magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința în dosarul în care cinci indivizi sunt acuzați de trafic de cocaină, gruparea fiind destructurată de procurorii DIICOT în 2020 * unul dintre inculpați a primit aproape 7 ani închisoare pentru trafic de droguri, altul are de executat 6 ani închisoare, iar ceilalți au pedepse între 3 și 5 ani  *  anchetatorii au stabilit că marfa era prezentată telefonic cu termenul “bani” pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar “găini” sau “motorină” * sentința a fost dată de magistrații Tribunalului Brăila, în urmă cu câteva luni, însă în cauză s-a formulat apel și dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați

 

Afacerea “Cocaina” a adus pedepse cu închisoarea unor traficanți de droguri brăileni. Magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința în dosarul în care cinci indivizi sunt acuzați de trafic de cocaină, gruparea fiind destructurată de procurorii DIICOT în 2020. Unul dintre inculpați a primit aproape 7 ani închisoare pentru trafic de droguri, altul are de executat 6 ani închisoare, iar ceilalți au pedepse între 3 și 5 ani. Sentința nu este definitivă.

În 2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila au pus la pământ o grupare de traficanți de droguri de risc, formată din cinci persoane. Inculpații Marian M., Ionuț B., Ionel B., Marian P., Laurențiu S., menționați pe site-ul instanței, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, anchetatorii stabilind că aceștia vindeau la greu marfa, pe care o prezentau telefonic cu termenul “bani” pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar “găini” sau “motorină”.

Prezentăm în continuare sentința aplicată la Tribunalul Brăila, care deja a fost atacată cu apel, dosarul fiind acum înregistrat la Curtea de Apel Galați, unde se va da pedeapsa finală în acest caz. “Soluția: I. Condamnă pe inculpatul M. Marian la pedeapsa de 6 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Deduce, din pedeapsa principală de 6 ani și 6 luni de închisoare aplicată inculpatului, durata măsurilor preventive ale reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu începând cu data de 24.02.2020 inclusiv până la momentul rămânerii definitive a prezentei sentințe. Dispune prelevarea de la inculpatul M. Marian de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în cadrul Sistemului Național de Date Genetice Judiciare. II - Condamnă pe inculpatul B. Ionuț la pedeapsa de 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Deduce, din pedeapsa principală aplicată inculpatului durata măsurilor preventive ale reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu începând cu data de 24.02.2020 inclusiv până la momentul rămânerii definitive a prezentei sentințe. Dispune prelevarea de la inculpat de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în cadrul Sistemului Național de Date Genetice Judiciare. III - Condamnă pe inculpatul B. Ionel la pedeapsa de 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Dispune prelevarea de la inculpat de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în cadrul Sistemului Național de Date Genetice Judiciare. IV - Condamnă pe inculpatul P. Marian la pedeapsa de 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Dispune prelevarea de la inculpat de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în cadrul Sistemului Național de Date Genetice Judiciare. V. Condamnă pe inculpatul S. Laurențiu la pedeapsa de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Dispune prelevarea de la inculpat de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic.

Constată legalitatea și temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu luată față de inculpatul M. Marian. Menține în continuare măsura preventivă a arestului la domiciliu luată față de inculpat pe o durată de 60 de zile pentru perioada 28 decembrie 2021 –25 februarie 2022 inclusiv.

Constată legalitatea și temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu luată față de inculpatul B. Ionuț. Menține în continuare măsura preventivă a arestului la domiciliu luată față de inculpat pe o durată de 60 de zile. Constată legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar luată de procuror față de inculpații: B. Ionel, P. Marian, măsură pe care o menține pe o durată de 60 de zile”, este soluția dispusă la Tribunalul Brăila în ședința din 28 decembrie 2021. Așadar, însumate, pedepsele inculpaților depășesc 25 de ani.

 

Distribuia cocaină contra sumei de 500 lei gramul. Investigator sub acoperire

După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată al procurorilor DIICOT, la data de 28 mai 2019 lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr neidentificat la acel moment, distribuia droguri de mare risc (cocaină) contra sumei de 500 lei gramul, în municipiul Brăila. “Acesta își selecta foarte atent clientela și nu oferea numărul telefonului de contact decât persoanelor de încredere din anturaj sau celor care aveau recomandări de la persoane deja cunoscute. Prin ordonanța din data de 28 mai 2019 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 2 alin. 2 din Legea nr. 143/2000 republicată privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri”, arată anchetatorii.

La data de 28 mai 2019, investigatorul sub acoperire, împreună cu colaboratoarea sa, a cumpărat de la distribuitorul de droguri o doză de cocaină, ambalată într-o folie de plastic de culoare neagră, contra sumei de 500 lei. În urma analizei efectuate de Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor Constanța s-a comunicat că proba supusă analizelor este constituită din 0,5 grame pulbere care conține cocaină. La începutul lunii august 2019, investigatorul sub acoperire și colaboratoarea sa au cumpărat de la același distribuitor încă o doză de cocaină, ambalată tot într-o folie de plastic de culoare neagră, contra sumei de 500 lei. Proba supusă analizelor era constituită din 0,4 grame pulbere care conținea cocaină și cofeină.

În urma cercetărilor efectuate, bărbatul prezentat inițial ca A.N. (n.r. autor necunoscut) - “Distribuitor Droguri” a fost identificat ca fiind inculpatul M.M.

Potrivit anchetatorilor, la data de 19 februarie 2020, existând indicii potrivit cărora inculpatul M.M. adusese din Germania o cantitate de cocaină, investigatorul sub acoperire, împreună cu colaboratoarea sa, au cumpărat de la M.M. încă o doză de cocaină, ambalată într-o folie de plastic de culoare neagră, contra sumei de 500 lei.

După cum arată procurorii DIICOT, faptele inculpatului M.M. care, în perioada mai 2019 – februarie 2020, împreună cu alții, a desfășurat activități de procurare, deținere și vânzare de droguri de mare risc (cocaină) în municipiul Brăila, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, iar în lista traficanților mai erau alți patru inculpați.

Din investigațiile efectuate de organele de poliție au rezultat unele indicii care scoteau în evidență colaborarea dintre traficanții de droguri. S-a mai stabilit că preocupări pe linia traficului de droguri avea și un tânăr taximetrist, denumit A.N. - “B.” , care atunci când distribuitorul de droguri M. nu era disponibil pentru a distribui cocaină, era indicat ca persoană de contact. Pentru a se aproviziona cu cocaină de la București, distribuitorul de droguri și “C.” se deplasau cu un autoturism aparținând lui A.N. “B.”, adică al taximetristului. “La data de 14 februarie 2020 organele de poliție au solicitat darea în consemn la frontieră a inculpaților M.M. și B.I., precum și a autoturismului marca Volkswagen Golf. În cursul aceleiași zile, la orele 20.36, organele de poliție judiciară au fost anunțate telefonic despre faptul că inculpații anterior arătați, autoturismul și o altă persoană – inculpatul S.L.L. , au intrat în țară prin punctul de trecere a frontierei Nădlac”, arată anchetatorii.

După cum au stabilit procurorii, inculpatul M.M., utilizând postul telefonic interceptat, a realizat mai multe tranzacții de droguri cu clienți neidentificați sau identificați ulterior, având ca modalitate de realizare stabilirea locului și timpului de întâlnire, fără a preciza vreodată motivul sau cantitățile tranzacționate. “Acest mod de operare era aplicat cu clienții de încredere, ambii interlocutori cunoscând clar motivul întâlnirii, astfel încât nu era necesară precizarea acestuia în convorbirile telefonice. Mai mult decât atât, pentru a asigura protecția sa și a clienților, traficantul de droguri nu memora posturile telefonice și numele clienților în memoria telefonului mobil pe care îl utiliza. Pentru a asigura conspirativitatea comunicărilor inculpatul folosea, de regulă, termenul «bani» pentru a desemna dozele de cocaină, sau chiar «găini», sau «motorin㻓, au mai stabilit procurorii în urma anchetei efectuate.

Astfel, după cum reiese din rechizitoriul procurorilor, inculpatul M.M. a vândut 80 doze cu suma 8.000 euro, B.D.I. - 9 doze cu 900 euro, M.M. și B.D.I. 16 doze cu 1.600 euro, B.I. 9 doze 900 euro, P.M. - 7 doze cu 700 euro, S.L.L. 2 doze transport de la M.M. la P.M., 1 doză transport de la B.I., 1 doză depozitare pentru B.D.I.

În urma perchezițiilor efectuate la locuințele celor cinci inculpați s-au găsit sume de bani și folii cu pulbere de cocaină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro