Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Aerodromul Ianca»

800.000 de lei (8 miliarde de lei vechi - n.n.). Atât cheltuie, anual, Consiliul Judeţean Brăila pentru paza aerodromului de la Ianca. O sumă impresionantă, dacă ar fi să luăm în calcul faptul că obiectivul militar se află de mai bine de două decenii în conservare. Aşa se face că ceea ce era cunoscut, odată, drept Leagănul aviaţiei reactive din România, este acum doar cel mai păzit obiectiv din judeţul Brăila. Din aerodromul militar nu au mai rămas decât o pistă betonată, două hangare şi o clădire în paragină. Contractul de pază al aerodromului este acordat încă din noiembrie, anul trecut, societăţii "Bronic Security", o firmă din Bucureşti, care păzeşte zona cu 10 angajaţi.
Obiectivul militar a fost până în toamna lui 2009 în administrarea MApN, când Consiliul Judeţean Brăila, condus atunci de Gheorghe Bunea Stancu, l-a preluat pentru a-l face bun de patrimoniu. Şi cam atât. De atunci, aerodromul este doar o afacere profitabilă pentru firmele de pază şi una paguboasă pentru bugetul judeţului. "A fost o idee cam năstruşnică a fostului preşedinte, să-l preia, crezând că poate să facă acolo ceva special, deosebit. L-a adus în patrimoniul nostru, dar deocamdata nu i-am găsit acel rost care să merite acea investiţie. Vom vedea", a declarat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu.

Nechita: "Se face risipă de bani publici"

Consilierii judeţeni recunosc că paza aerodromului de la Ianca a fost dintotdeauna o gaură neagră a banilor publici şi spun că ar prefera redirecţionarea acestor fonduri spre alte investiţii, cum ar fi reabilitarea sau modernizarea obiectivului militar. "Sunt bani care se plătesc de la bugetul Consiliului Judeţean fără rost. Practic, poate fi considerată o gaură neagră pentru Consiliul Judeţean deoarece, în fiecare lună, acolo se duc 65.500 de lei, ori 12 luni de zile pentru cele 10 posturi, suma se duce undeva la aproape 800.000 de lei, ceea ce nu este în regulă. Am putea să facem altceva cu banii ăştia", a spus consilierul judeţean liberal Ovidiu Nechita.
În ciuda sumei uriaşe, autorităţile judeţene spun că nu pot renunţa la acest contract. De ce? "În primul rând, avem de-a face cu un obiectiv militar, care în caz de situaţie limită trebuie să fie reactivat în câteva zile. Deci, nu se poate renunţa la el. Dacă s-ar renunţa, cum s-a întâmplat în atâtea obiective, ar fi probabil rapid devalizat, de aceea noi trebuie să-l păzim ca obiectiv militar până va avea o altă destinaţie. Angajaţii firmei de pază sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, deci mai puţin de atât nu se poate. Sunt 10 angajaţi pentru că mai puţini de atât nu ar fi suficient. Este o suprafaţă mare de păzit", a explicat şeful CJ Brăila.
Contractul de pază pentru aerodromul din Ianca este acordat firmei din Bucureşti, care a câştigat licitaţia în noiembrie anul trecut, pe criteriul "preţul cel mai scăzut". Agenţii asigură pază nonstop, pe o suprafaţă de aproximativ 430 de ha.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro