Afacere cu câini dovedită ilegală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Manevre ale Primăriei Chiscani blocate în instanţă

Afacere cu câini dovedită ilegală

• scandalul monstru izbucnit încă din 2018 între două ONG-uri specializate în problema câinilor fără stăpân s-a terminat cu mari dureri de cap pentru responsabilii din Primăria Chiscani • autorităţile din comună au încheiat acum doi ani un protocol de colaborare şi prestări servicii sanitar veterinare cu Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Ivets (ASPA Ivets), contestat ca fiind nelegal de către  Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) • după o “rundă” pierdută la Tribunalul Brăila, FPAM a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Galaţi, decizia fiind definitivă • acum, Primăria Chiscani trebuie să recupereze suma de aproape 60.000 lei cu care a contribuit la asociaţia cu ASPA Ivets şi să se replieze pentru găsirea unei noi soluţii de rezolvare a problemei câinilor maidanezi

 

Manevre ilegale cu câinii comunitari la Chiscani, pe bani publici. Asta a acuzat ONG-ul Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM)  că se întâmplă în comuna condusă de primarul PSD-ist Costică Cojea, iar  instanţa i-a dat dreptate la finele anului trecut. Pe scurt, aşa cum am anunţat în articolul “Afacerea cu câini de la Chiscani”, publicat în luna noiembrie 2018 de către cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Consiliul Local Chiscani a aprobat, în acel an, intrarea în asociere cu Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) “IVETS”, ocazie cu care în luna iunie, la vremea respectivă au fost capturaţi 100 de câini comunitari din Staţiunea Lacu Sărat şi au continuat o serie de astfel de acţiuni. Ei bine, procedura a fost una nu tocmai legală, aşa cum Mircea Şerbănoiu, preşedintele FPAM, a ţinut să sublinieze încă de atunci, deoarece Primăria nu poate adera la asociaţii private în cazul gestionării problemei câinilor comunitari, ci trebuie să înfiinţeze propriul serviciu specializat în acest sens, potrivit legii.

Recent, reprezentanţii FPAM ne-au înştiinţat că au avut câştig de cauză la Curtea de Apel Galaţi, iar Primăria Chiscani a fost forţată să revoce hotărârea de intrare în asociere cu ASPA “Ivest” din Bucureşti. Mai mult, aşa cum a recunoscut chiar primarul Costică Cojea, printr-o adresă scrisă şi transmisă redactorilor “Obiectiv”, în prezent trebuie să recupereze suma de aproape 60.000 lei, cotizaţia comunei la acea entitate. Cu toate acestea, Cojea susţine că nu a procedat ilegal, că nu a încheiat niciun act administrativ fraudulos printr-un exces de putere, aşa cum a reclamat FPAM, ci că situaţia creată vine ca urmare a aplicării prevederilor legale neunitare în practica judecătorească. Primarul a ţinut să sublinieze faptul că  instanţa a constatat că serviciile prestate de ASPA Ivets au fost legale, deoarece au fost executate de către specialişti în domeniul veterinar.

Trebuie punctat totuşi că înainte de a intra în asociaţia cu ASPA “Ivets”, consilierii comunei au dizolvat serviciul propriu de gestionare a câinilor comunitari, iar în adresa transmisă de către Cojea se precizează încă o dată că Primăria Chiscani nu poate susţine un Serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru că nu ar exista o bază materială şi nici personal specializat pentru asta.

Una peste alta, cert este că, în prezent, Primăria Chiscani trebuie să se replieze şi să găsească o altă soluţie de rezolvare a problemei câinilor maidanezi.

 

FPAM susţine că autorităţile publice din Chiscani «s-au lăsat păcălite»

 

ONG-ul Federaţia pentru Portecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) ne-a informat recent despre faptul că a avut câştig de cauză în cele din urmă, în cazul scandalului privind gestionarea problemei câinilor comunitari din comuna Chiscani. Printr-o adresă şi o serie de documente doveditoare, aceştia ne-au transmis cum au evoluat lucrurile. Potrivit acestora, în luna iunie 2018, Comuna Chiscani a încheiat în mod fraudulos prin intermediul primarului Costică Cojea protocolul de colaborare şi prestări servicii sanitar veterinare cu Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Ivets (ASPA Ivets), care la vremea respectivă îşi avea sediul în comuna Barcea.

“Preţul convenit plătit prestatorului escroc este de 700 RON/câine ridicat. Pachetul/câine ridicat conţine: Servicii de capturare; Proceduri privind adopţia/revendicarea înseamnă 350 RON/câine; Proceduri privind eutanasie şi neutralizare înseamnă 350 RON/câine; Câinii erau duşi la adăpostul deţinut şi administrat de la FUNDULEA şi nu Barcea. «Afacerea» este una ilegală din următoarele motive: activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân poate fi desfăşurată legal exclusiv de către: Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân (art.1 alin.1 din OUG155/2001); Concesionarul serviciului (art.2 alin.4 din OUG155/2001). Cum, contractul nu este unul de CONCESIONARE este evidentă frauda şi excesul de putere al primarului de a încheia acest act administrativ dar, cel mai grav, de a plăti din banii cetăţenilor abuzurile lui - 70.000 lei”, reclamă Mircea Şerbănoiu, preşedintele FPAM.

Mai mult, acesta a mai adăugat că prin acest contract ambele persoane contractante au încălcat abuziv legea specială dar şi drepturile cetăţenilor la adopţie/revendicare, având în vedere distanţa mare la care erau adăpostiţi câinii capturaţi, 185 km, în condiţiile în care legea nu permite mutarea câinilor dintr-o zonă în alta (art.12 alin.5 din HG1059/2013 - Norme). Tot acesta susţine că niciun patruped nu putea fi eutanasiat pentru că nu erau îndeplinite condiţiile legale, iar primarul nu putea împuternici o persoană în acest sens.

“Primarul nu avea dreptul legal de a încheia un «protocol de colaborare» atribuţia exclusivă, în acest sens, fiind a consiliului local (art. 36 alin. 7 lit. a din Legea 215/2001 - “hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local». Asociaţia nu putea şi nu poate presta servicii veterinare nefiind îndeplinite condiţiile impuse de Hotărârea nr.3/2009 a CNMVRO. Continuând cu «ingineria financiară» pe bani publici, ASPA Ivets mai păcăleşte odată vigilenţa consilierilor locali ai comunei Chiscani prin a le prezenta o situaţie ilegală ca fiind una legală. Şi astfel, aceştia adoptă, nu înainte de a-şi revoca hotărârea de înfiinţare legală a serviciului de gestionare a câinilor, la sugestia escrocilor, HCL81/20.07.2018 privind «aderarea comunei Chiscani în cadrul ASPA Ivets» Suma «cotizaţiei de aderare», plătită de locuitorii comunei, este de 58.650 lei conform STATUT.

Cum să plăteşti o sumă prevăzută într-un Statut al unui ONG?!”, ­au mai semnalat reprezentanţii FPAM.

 

Autorităţile chiscănene recunosc victoria FPAM, dar nu consideră că au procedat greşit

 

Primarul Costică Cojea a explicat în scris situaţia contractului încheiat cu ASPA Ivets, ca urmare a reclamaţiei întocmite de FPAM şi transmisă redacţiei “Obiectiv”. Acesta a subliniat că Primăria Chiscani a fost prinsă la mijloc în războiul dus de cele două ONG-uri specializate în problema câinilor comunitari, însă nu consideră că a procedat vreodată nelegal, mai ales că Prefectura Brăila şi Tribunalul Brăila i-au dat dreptate în primă instanţă.

“Instituţia noastră nu poate susţine un Serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru că nu avem o bază materială (teren împrejmuit cu gard şi amenajat special ca adăpost pentru câini fără stăpân, cu cuşti, echipamente etc.), şi nici personal specializat (medic veterinar şi îngrijitori), întrucât numărul posturilor din organigrama instituţiei este limitat de lege. Pentru eficientizarea costurilor cu gestionarea câinilor fără stăpân, Consiliul Local Chiscani a aprobat prin HCL nr. 81/20.07.2018 asocierea cu Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Ivets în temeiul art. 36 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 215/2001. Pentru asocierea cu (ASPA) Ivets, instituţia noastră a cotizat cu suma de 58.650 lei, pentru a beneficia de un serviciu specializat în gestionarea câinilor fără stăpân la jumătate de preţ. Între (ASPA) Ivets şi Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) există un conflict deschis cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân, fiind numeroase procese pe rolul instanţelor şi scandaluri între cele două ONG-uri, întrucât fiecare doreşte să deţină supremaţia în partea de S-E a României”, a ţinut să specifice Cojea.

Acesta a povestit faptul că FPAM a solicitat iniţial către Tribunalul Brăila anularea asocierii dintre Primăria Chiscnai şi (ASPA) Ivets, cerând totodată anularea hotărârii de Consiliu în acest sens. Astfel că pe rolul instanţei s-a format un singur dosar. Tribunalul Brăila, a respins cererea FPAM ca nefondată, considerând că HCL nr. 81/20.07.2018 este legală, la fel ca Instituţia Prefectului - Judeţul Brăila. Ulterior, ONG-ul condus de Şerbănoiu a formulat recurs la Curtea de Apel Galaţi şi prin decizia din 10 octombrie 2019, s-a admis recursul, s-a casat în parte sentinţa recurată şi, în rejudecare, s-a dispus anularea hotărârii Consiliului Local Chiscani privind intrarea în asociere cu (ASPA) Ivets.

“În considerentele Deciziei nr. 933/10.10.2019, instanţa de control judiciar a arătat faptul că instituţia noastră se poate asocia pentru realizarea de obiective comune cu asociaţii, dar în situaţia de faţă (gestionarea câinilor fără stăpân) se aplică prevederile OUG nr. 155/2001 care impun concesionarea unor astfel de servicii, iar sub acest aspect contribuţia la asociere în valoare de 58.650 lei apare ca fiind nelegală. Instituţia noastră a demarat procedura pentru recuperarea sumei de 58.650 lei reprezentând contribuţia la asociere. Cu privire la serviciile prestate pentru gestionarea câinilor fără stăpân de către Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Ivets, instanţa a constatat că sunt legale, acestea fiind executate de către specialişti în domeniul veterinar. Instituţia noastră nu a încheiat niciun act administrativ fraudulos printr-un exces de putere, aşa cum a reclamat la dumneavoastră Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM), situaţia creată este ca urmare a aplicării prevederilor legale neunitare în practica judecătorească de către instanţele de judecată de diferite grade ierarhice de pe teritoriul României. Instituţia noastră respectă prevederile legale şi hotărârile judecătoreşti şi face eforturi pentru siguranţa cetăţenilor comunei Chiscani şi a persoanelor care vizitează Staţiunea Lacu Sărat, dorind rezolvarea eficientă a gestionării câinilor fără stăpân”, a conchis primarul comunei Chiscani.

 

Război vechi între FPAM şi ASPA «Ivets»

 

Reamintim că la izbucnirea scandalului de la Chiscani privind gestionarea problemei câinilor comunitari, în momentul în care au stat de vorbă cu redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi reprezentanţii ASPA “Ivest” au venit cu o serie de acuzaţii la adresa FPAM. Aceştia au punctat la vremea respectivă că interesul din spatele reclamaţiei privind această asociere îl reprezintă faptul că odată ce nu vor mai exista câini pe străzi, ONG-ul nu va mai avea obiect de activitate. Mai mult, că FPAM nu ar face altceva decât să primească donaţii de la oameni şi fundaţii “de bine” din afară, care au tot interesul ca animalele să rămână pe străzile oraşelor din România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro